Energie solară de la Rompetrol pentru o școală din Năvodari

0

Rompetrol, prin programul său naţional de responsabilitate socială – “Împreună pentru fiecare” a susţinut realizarea unui sistem de iluminat în cadrul Școlii Grigore Moisil Năvodari, folosind panouri solare fotovoltaice. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de 45,000 lei.

 panouri solare

“Rompetrol este un contribuabil major la nivelul județului Constanța, cu un impact semnificativ, iar angajamentul nostru față de această zonă, în special față de orașul Năvodari, se traduce prin investiții tehnologice și programe de susținere a celor 3000 de angajati, dar și prin grija față de comunitate. Creșterea gradului de protecție a mediului înconjurător ramâne un obiectiv principal de business și din acest motiv investim și la nivel local în proiecte sustenabile de mediu, un exemplu fiind chiar această inițiativă care se adreseaza unui număr de peste 1100 de elevi și cadre didactice, și care are un impact semnificativ”, declară Sorin Graure, Director General al Rompetrol Rafinare.

Proiectul Lumină pentru un viitor verde, selectat pentru implementare în 2013 și finalizat în luna martie, a presupus amplasarea pe clădirea școlii a unui sistem fotovoltaic cu o putere instalată în panouri de 5kWp și conectarea la un invertor on-grid care se va sincroniza la reteaua transportorului local de energie. Prin acest sistem, economiile realizate de școală depășesc 20,000 lei pe an.

Proiectul a presupus și activități de informare și conștientizare a elevilor, dar și a comunității locale, în ceea ce privește beneficiile înlocuirii energiei clasice cu energia solară, nepoluantă. În implementarea proiectului au fost implicați atât personal specializat, cât și voluntari: autorități locale, părinți, și peste 200 de elevi ai școlii.

“Montarea sistemului de panouri fotovoltaice, dar și celelalte activități conexe reprezintă un real câștig pentru școala noastră – pentru elevi, prin activitățile educative realizate, dar și din punct de vedere administrativ, printr-o economie de 1700 lei pe lună la factura de electricitate. Parteneriatul dintre școală – primărie – Rompetrol demonstrează faptul că împreună putem contribui la îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a comunității în ansamblul ei.” – Ligia Mangri, director școală.

În Constanța, în ultimii 5 ani, prin acest program au fost realizate proiecte comunitare a căror valoare depășește 700,000 RON, dintre care amintim – reabilitarea centrului de formare și pregătire în descarcerarea și asistență medicală de urgență din cadrul detașamentului de pompieri Palas, amenajarea și dotarea primului cabinet stomatologic școlar în Năvodari, amenajarea unui teren de sport în cadrul Liceului Lazăr Edeleanu din Năvodari, înființarea primul centru de reabilitare pneumologică în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța etc.

În 2013, valoarea contribuției la bugetul de stat și cel al orașului Năvodari, plătită de companiile de pe platforma Petromidia, s-a ridicat la 1.37 miliarde USD, din care 1.5 milioane USD la bugetul local.

Despre “Împreună pentru fiecare”

Programul de responsabilitate socială început în 2009 este destinat dezvoltării şi implicării comunităţilor locale prin  iniţierea, susţinerea şi derularea de proiecte din domeniul sănătăţii şi al protecţiei mediului. De la debutul “Împreună pentru fiecare”, în perioada 2009 – 2013, compania a alocat pentru dezvoltarea a 86 de proiecte peste 1.250.000 USD, în toate regiunile ţării, pentru beneficiul direct și indirect al 300.000 de persoane.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează