Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Digitaliada: metode digitale pentru elevi și profesori

0

Competențele digitale sunt parte din viitorul fiecărui copil care dorește o viață frumoasă, indiferent de domeniul de învățare și activitate pe care îl va alege. Din păcate, însă, nu sunt încă parte și din prezentul fiecărei familii din România. În cadrul campaniei Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor Orange și Fundația Orange atrag atenția în legătură cu accesul la lumea digitală și la beneficiile acesteia. 

Cum fac asta? Printr-o serie de inițiative care contribuie la dezvoltarea abilităților digitale. În articolele anterioare am povestit despre Solidarity FabLab, SuperCoders și Lumea prin Culoare și Sunet, iar astăzi vă spunem mai multe despre Digitaliada. Programul se desfășoară din 2016, cu avizul Ministerului Educației, și încurajează metodele digitale la clasă, sprijinindu-i pe profesori și elevi. Demersul a ajuns la peste 16.000 de elevi din 50 de școli gimnaziale, în 30 de județe. În plus, Platforma Digitaliada pune la dispoziție un sistem de management școlar gratuit folosit în prezent de peste 38.000 de elevi, profesori și părinți.

De la materiale didactice pentru matematică și TIC în primul an, în acest moment platforma conține peste 3.500 de lecții, teste și exerciții pentru: biologie, chimie, educație civică/socială, fizică, geografie, istorie, limbi moderne, limba și literatura română, educație muzicală, educație plastică, religie, educație tehnologică, științe ale naturii, dezvoltare personală, muzică și mișcare, joc și mișcare și resurse interdisciplinare pentru clasele I-VIII.

Din conversația cu Ana Elefterescu, manager program Digitaliada, am aflat despre rezultatele și impactul Digitaliada pentru profesorii și elevii participanți.

„Profesorii din programul Digitaliada au spus că s-au simțit mult mai pregătiți decât colegii lor când au trebuit să mute orele online. Mai mulți dintre profesorii Digitaliada ne-au împărtășit faptul că alți colegi au apelat la ei pentru a învăța, au devenit mentori pentru profesori din afara programului. Elevii au participat la ore mai interactive și mai distractive, au fost mai atenți și mai prezenți. Acest lucru a fost confirmat de directorii școlilor Digitaliada care au observat o scădere a absenteismului și a abandonului școlar în rândul elevilor.” Ana Elefterescu, manager program Digitaliada

Platforma este utilă atât pentru profesori și directori de școli, cât și pentru elevi și părinți:

  • Profesorii și învățătorii care își creează cont pe platformă pot accesa gratuit resurse pentru materia/materiile pe care le predau. Profesorii de învățământul primar sau gimnazial, de orice materie, pot crea teste personalizate pentru clasele lor și da teme pentru acasă. De asemenea, ei pot monitoriza progresul fiecărui elev pe semestru/an școlar.
  • Directorii au posibilitatea să înscrie toate cadrele didactice din școala lor, părinți și elevi și să comunice cu aceștia printr-un sistem de notificare online. Totodată, directorii pot vedea în timp real situația de la nivelul școlii: teste, rezultate, activități.
  • Elevii parcurg materia, primesc teste și teme pe care le rezolvă chiar și atunci când lipsesc de la școală.
  • Părinții primesc programarea testelor și a evenimentelor școlare (ședinte, festivități), precum și rezultatele obținute de elevi.

Concursul #Digitaliada

În această perioadă sunt deschise înscrierile pentru cea de-a 6-a ediție a concursului online #Digitaliada în care profesorii și elevii au ocazia de a crea resurse educaționale în format digital. Implicarea lor va fi răsplătită cu șansa de a câștiga premii ce constau în echipamente electronice și IT în valoare de aproximativ 8.900 de euro. Concursul se adresează profesorilor și elevilor în vârstă de peste 14 ani din România, precum și tuturor celor care își doresc să creeze resurse educaționale deschise în format digital pentru elevii din clasele I-VIII. Înscrierile se pot face până la 21 ianuarie 2022, pe www.digitaliada.ro

Digitaliada este mai mult decât o platformă, concurs și resurse pentru învățare. Citind ce au scris mai mulți participanți din program, Digitaliada înseamnă și o susținere a școlilor pentru a dezvolta procese de învățare integrate și adaptate la evoluția societății, sprijin pentru profesori pentru a preda interactiv și acces pentru elevi la beneficiile învățării digitale, indiferent de resursele financiare ale familiei lor.

„Vrem ca elevii noștri să depășească orizontul satului în care locuiesc’”, Director și profesor de T.I.C Daniel Petrule, Școala Gimnazială Sânpetru, jud. Brașov

Programul Digitaliada este doar unul dintre exemplele aduse în atenția noastră în cadrul campaniei Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, dedicată importanței incluziunii digitale în România. Prin intermediul ei, Orange și Fundația Orange atrag atenția în legătură cu accesul la lumea digitală și la beneficiile acesteia. Încă din 2012, Orange și Fundația Orange contribuie constant la dezvoltarea sistemului educațional și a incluziunii digitale în România. Este modul lor de a contribui la un viitor în care accesul la tehnologie este același pentru toți.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.