Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci mari sportivi români au vorbit copiilor și tinerilor privați de libertate

0

Un proiect al Fundației Terre des hommes România a facilitat dialogul dintre aproximativ 70 de copii și tineri privați de libertate și cinci mari sportivi români. Scopul a fost ca tinerii să înțeleagă că sportul este un mijloc de dezvoltare personală (fizic, psihologic sau profesional) și de reabilitare. Fundația a lucrat și cu personalul din cele două centre de detenție și două centre educative pentru a perfecționa competențele personale și profesionale ale acestor profesioniști.

În ultimele patru luni Fundația Terre des hommes România (Tdh) a fost în dialog săptămânal cu copiii, tinerii și profesioniștii din Centrul de Detenție Craiova (Dolj), Centrul de Detenție Tichilești (Brăila),  Centrul Educativ Târgu Ocna (Bacău),  Centrul Educativ Buziaș (Timiș). Pe de o parte, a invitat cinci mari sportivi să arate copiilor de acolo cât de util este sportul (la nivel fizic și psihologic, dar și ca posibilă carieră). Pe de altă parte, Tdh a format aproximativ 30 de profesioniști din aceste centre prin sesiuni de instruire și coaching, așa încât să aplice metode de educație prietenoase și practice, bazate  pe mișcare și sport.  În plus, au fost consolidate competențele personale, sociale, metodologice și tehnice ale acestor profesioniști, deoarece credem într-un sistem de justiție care protejează toți tinerii, inclusiv pe cei privați de libertate, și le oferă o șansă reală de reabilitare.

Cei 5 mari sportivi de performanță  care au vorbit online tinerilor despre sport ca mijloc de dezvoltare au fost Iulian Stamate (handbalist), Dan Andrei Savenco (handbalist), Gabriel Manu (antrenor de fotbal), Andrei Roșu (sportiv de anduranță) și Pavel Badea (fost fotbalist). Întâlnirile online cu aceștia au avut mare succes la tinerii privați de libertate și au devenit un dialog amical, în ciuda faptului că se desfășurau sub supraveghere. Tinerii au fost curioși mai ales să afle de la sportivi cum pot învinge tentațiile și la cine pot apela pentru a face anumite sporturi odată ce vor fi eliberați. La aceste întâlniri online facilitate de centre au participat aproximativ 70 de copii și tineri, iar încă aproximativ 200 vor avea acces la înregistrări cu ajutorul personalului. Cele 5 înregistrări audio vor fi disponibile și publicului larg pe canalul Youtube al Terre des hommes România.

Citate de la sportivi:

  • „Am avut și eu momente în care credeam că toți aveau ceva cu mine, însă mi-am dat seama că pot să mă analizez și să evoluez. Oamenii specializați vă pot deschide ochii și mintea în multe feluri. Vă recomand să vorbiți între voi și să fiți sinceri unii cu alții”, le-a spus handbalistul și antrenorul Iulian Stamate
  • De la alt handbalist, Dan Andrei Savenco, tinerii au aflat că „cel mai important lucru pe care l-am învățat din sport a fost să trec peste greutăți și greșeli. Nu pot sta focusat pe o înfrângere.”
  • „Un obiectiv pe care ți-l propui trebuie să te sperie, altfel înseamnă că el nu te va Asta e frumusețea obiectivelor mari, că te transformă”, le-a spus Andrei Roșu, maratonist, sportiv de anduranță.

În cealaltă componentă a proiectului (activitățile de formare) a fost implicat personalul care lucrează cu tineri și copii din cele patru centre. Printre aceștia s-au numărat comisari, subcomisari, agenți, inspectori, asistenți sociali, psihologi, educatori, personal de supraveghere, în rândul cărora trainerii Terre des hommes au descoperit numeroase calități.

Ema Șeclăman, trainer Terre des hommes România: „Pentru ca ei să obțină rezultate într-un astfel de mediu, este nevoie de efort intens, rezistență, fermitate și în egală măsură flexibilitate, creativitate, perseverență, bunăvoință, dar și rigurozitate, empatie și, în același timp, neutralitate – și multe altele la un loc! Am văzut în personalul din Centre fiecare dintre aceste calități și am apreciat totodată faptul că au reușit să nu devină blazați, indiferenți sau imuni la suferința sau la greșeala umană”.

Pentru a atinge scopul proiectului, trainerii Terre des hommes România au adaptat și transmis personalului o metodologie specifică, gândită pentru a încuraja în rândul tinerilor un stil de viață benefic minții și trupului : „Metodologia Mișcare, Joc și Sport (MJS), care antrenează și dezvoltă nu doar corpul, ci și abilitățile sociale prin jocuri.

„Jocurile și activitățile sportive au fost special alese ca să favorizeze cooperarea și fair-play-ul, respectul. Conducătorul de joc oferă momente de pauză, în care tinerii să aibă ocazia să discute, să vină cu soluții pentru problemele apărute. Astfel, regulile nu mai sunt impuse doar de conducătorul de joc, ci și tinerii contribuie activ”, explică Alina Dumitru, trainer Terre des hommes România.

Context

Tinerii din centrele educative și din centrele de detenție au puține șanse de a-și dezvolta abilitățile sociale și profesionale. Izolarea amplificată de măsurile sanitare își pune amprenta asupra lor, mai ales dacă se confruntau deja cu tulburări emoționale sau traume. Lipsa unui program constructiv riscă să-i mențină pe aceeași pantă a infractionalității, îndepărtându-i și mai mult de reabilitare și reintegrare.

Conform cifrelor oficiale, în cele două centre de detenție din Craiova și Tichilești sunt găzduiți 338 de copii și tineri, iar în cele două centre educative din Buziaș și Târgu Ocna, 204 de copii și tineri  (cifre din data de 31.12.2020, de la Autoritatea Națională a Penitenciarelor).

„Sport pentru copii și tineri privați de libertate” este un proiect derulat de Fundația Terre des hommes și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.

Despre Fundația Terre des hommes

Terre des hommes România este delegația celei mai importante organizații elvețiene de protecție a drepturilor copilului. De aproape 30 de ani investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură, pentru a îmbunătăți viața copiilor vulnerabili din România. Prin proiectele noastre creștem reziliența copiilor și tinerilor și îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Lucrăm, de asemenea, pentru a îmbunătăți capacitatea profesioniștilor din domeniul social de a sprijini minorii vulnerabili. www.tdh.ro

Despre Programul În stare de bine

Programul „În stare de bine” este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.