ADU vă invită la conferința online de finalizare a proiectului Tactile Printer One

0

Asociația pentru Dezvoltare Urbană vă invită la conferința care marchează încheierea proiectului Tactile Printer One, finanțat de Fundația Orange și desfășurat în perioada 2020-2022. Conferința va avea loc online, pe pagina de Facebook Tactile Images, în data de 30 septembrie, de la ora 11:00.

Proiectul Tactile Printer One și-a propus facilitarea accesului la educație pentru copiii nevăzători sau cu deficiențe de vedere prin trei componente: software, hardware și educațională. Pentru atingerea obiectivelor proiectului, asociația s-a parteneriat cu Biblioteca Națională a României, Sense International România, Asociația Tandem, Lions Club Arad, Tech Lounge și 20 de școli speciale din țară.

În cadrul proiectului s-a dezvoltat un software, Image Creator, care permite părinților și profesorilor copiilor nevăzători, cu deficiențe de auz și de învățare să își creeze propriile desene tactile interactive, desene reliefate, cu descrieri pe care telefonul mobil le citește copiilor. Acest software este disponibil gratuit și poate fi accesat de către părinți, profesori sau voluntari doritori să creeze astfel de materiale educaționale online, pe platforma educațională www.tactileimages.org.

Pentru ca un astfel de desen interactiv să fie accesibil unui copil nevăzător, cu deficiențe de auz și de învățare, acesta trebuie reliefat. Reliefarea sau embosarea desenelor se face, de obicei, cu ajutorul unor imprimante disponibile doar în școlile speciale, din cauza costului ridicat. Pentru a facilita accesul la embosare tuturor părinților, am prototipat o imprimantă pe bază de aracet, care poate fi construită acasă, la cost redus. Ghidurile de construire a imprimantei pot fi consultate gratuit pe website-ul proiectului, www.tactileprinterone.tactileimages.org.

Cea de-a treia problemă pe care proiectul Tactile Printer One și-a propus să o rezolve este lipsa materialelor educaționale adaptate nevoilor specifice ale copiilor cu deficiențe de vedere. Astfel, au fost create 10 cataloage tematice, cu peste 600 de desene simplificate care au atașate descrieri pe care telefonul mobil le citește copiilor.

Deoarece misiunea noastră este de a oferi acces la educație tuturor copiilor nevăzători, am realizat și 7 webinarii tematice, în cadrul cărora am prezentat inovațiile create în proiect profesorilor și părinților din țară. La aceste webinarii au participat peste 240 de persoane din cadrul a 35 de instituții.

Proiectul Tactile Printer One, finanțat de Fundația Orange, a reușit nu doar să depășească cifrele pe care și le propunea la demararea acestuia. A reușit să spargă câteva dintre barierele care stau între copiii nevăzători și studiul independent. A creat nu doar materiale educaționale, care pot fi accesate gratuit de către profesori, părinți și cei interesați de educație incluzivă, ci a oferit o șansă înspre independență tuturor acestor copii minunați.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 13 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii, vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia/.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit 6 milioane de euro în cadrul a 5 programe ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.