500 de copii au alergat pentru o viață mai bună prin educație. Ștafeta pentru Educație de la Castelu ediția a V-a 

0

500 de copiii din comuna Castelu au luat startul la cea de-a  cincea ediție a Ștafetei pentru educație, eveniment comunitar din cadrul proiectului „Educație prin sport și aventură”. Proiectul aduce împreună copii de etnii diferite, din  medii sociale diferite și îi ajută să-și îmbunătățească starea de sănătate și de bine,  contribuind la sudarea comunității și la reducerea barierelor socio-educaționale.

O zi obișnuită de miercuri s-a transformat într-o experiență de neuitat pentru copiii și  adulții din Castelu. 500 de copii din întreaga comună au alergat la concursul Ștafeta  pentru educație, aflat deja la a cincea ediție. Energia copiilor a fost la înălțime și de  această dată, iar vremea de afară a fost la unison cu entuziasmul acestora. Participanții,  cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, însoțiți de profesori și susținători, s-au întâlnit la sala  de sport din Castelu și au luat startul la cursă, în funcție de categoria de vârstă. În același  timp, copiii de grădiniță au participat la activități de mișcare și joacă în curțile școlilor  din Castelu și Nisipari, împreună cu profesori și voluntari. Fiecare copil a primit un  echipament sportiv, gustări sănătoase și a fost răsplătit cu o medalie pentru participare.  În timp ce copiii au alergat, părinții, rudele și voluntarii i-au încurajat cu entuziasm.  Câștigătorii de la fiecare categorie au primit premii și medalii. 

Am văzut cum sportul a adus încă o dată împreună comunitatea de la Castelu. Profesorii  s-au ocupat de înscrierea copiilor, de semnarea documentelor necesare pentru  participare și au însoțit copiii la concurs. Reprezentanții primăriei au oferit sprijin logistic  astfel încât și această ediție a Ștafetei pentru educație să fie un succes. Voluntari din  comunitate și din afara acesteia au ajutat la realizarea kiturilor de participare, iar în ziua  evenimentului au stat pe traseu și la linia de finish pentru a oferi medalii. Ne-a bucurat  în mod deosebit implicarea tinerilor voluntari de la Liceul Tehnologic „Dobrogea“ Castelu.  

„De la an la an, tot mai mulți copii își doresc să participe la Ștafetă și acest lucru ne  confirmă că este nevoie de activități care aduc împreună comunitatea. Sportul are  puterea magică de a elimina diferențele dintre copii. Pentru o zi, toți sunt egali și pleacă  în cursă cu aceleași șanse de a câștiga. Prin proiectele integrate pe care le derulăm, care  au în centru educația, facem eforturi să aducem copiii din medii vulnerabile mai  aproape de școală și să le oferim oportunități de dezvoltare care să estompeze  neajunsurile cu care pornesc în viață.  

Bedrie, o fetiță din comunitate, este un exemplu pentru noi toți. Când am cunoscut-o avea opt ani, nu vorbea limba română și nu mergea la școală. A început să vină regulat  la activitățile pe care le organizam și a participat la Ștafeta pentru educație din  primăvara lui 2022, când a câștigat primul loc la grupa ei de vârstă. Am înscris-o la clasa  pregătitoare și a început să vină regulat la școală. Bedrie a evoluat constant de atunci.  Acum a luat din nou premiul I la ștafetă la categoria ei de vârstă. Și sora ei mai mică  s-a aflat pe podium anul acesta.“ – declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

„Am văzut cum Ștafeta pentru educație de la Castelu a crescut de la an la an și suntem  mândri că a ajuns la cea de-a cincea ediție. Suntem și mai mândri că a devenit un  eveniment care simbolizează coeziunea comunității și că duce mai departe mesajul că  toți copiii au dreptul la educație. Împreună cu Asociația Reality Check ne implicăm în  comunități vulnerabile și schimbăm în bine viața copiilor.“ – a declarat Katharina  Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 

Sportul joacă un rol important în formarea și educația copiilor. Prin activitățile sportive,  ei învață să respecte regulile, să își dezvolte spiritul de echipă și să își valorifice  potențialul. Competițiile sportive îi încurajează să își depășească limitele și să  persevereze pentru atingerea obiectivelor comune. În același timp, susținerea din partea comunității îi motivează să continue să își urmărească pasiunile și să își dezvolte  abilitățile. Este esențial ca toți copiii să beneficieze de oportunități echitabile și să aibă  șansa de a visa și a realiza lucruri mărețe. 

La buna desfășurare a Ștafetei pentru educație de la Castelu au contribuit: Kaufland  România, Asociația OvidiuRo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al  Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și  Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, precum și voluntari dedicați care au  contribuit la succesul evenimentului. Au fost alături de copii la eveniment și Sever Arslan  și Danilov Laura, inspectori şcolari – Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Simona 

Neli Constantinescu și Cristian Dumitrașcu, sef serviciu, respectiv consilier – Direcția  Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Viorica Bucur, profesor  consilier școlar – Centrul Județean de Resurse și Asistență în Educație. 

Proiectul „Educație prin sport și aventură“ este derulat de Asociația Reality Check și  finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de  Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul continuă activitățile de educație  prin sport testate cu succes și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu  și Coroieni prin cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei pentru 70 de copii, tabere  de educație prin aventură pentru 28 de copii cu performanțe școlare și evenimente  comunitare, cum sunt Ștafetele pentru educație la care participă 900 de copii. În activități  implicăm întreaga comunitate: părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local  la național, tineri din comunitate și voluntari. 

***** 

Despre Asociația Reality Check

Asociația Reality Check este o organizație neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea  dezvoltării de politici publice cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și  corect. Una dintre direcțiile strategice ale organizației este realizarea de evaluări și studii de  impact cu privire la legi și programe naționale, în special în domeniul intervențiilor integrate de  combatere a sărăciei. www.realitycheck.ro 

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare  totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este  implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a  Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane  prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și  viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea  fac parte.  

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a  programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. 

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în  8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității  ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei  constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018,  Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate  toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei  sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și  urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de  beneficiari.  

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală,  independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă,  ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile,  mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte  sectoare.  

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.