Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Dunării: 83 de milioane de oameni depind de Dunăre

0

Din Munții Pădurea Neagră și până la Sulina, Dunărea a modelat de-a lungul timpului 10 țări și nenumărate comunități și culturi. Toți aceștia, și nu numai, comemorează în fiecare an, pe 29 iunie,  aniversarea semnării Convenției privind protecția fluviului Dunărea (1994).

În prezent, 83 de milioane de oameni trăiesc în bazinul fluviului Dunărea, dintre care peste 20 de milioane depind direct de Dunăre pentru apă potabilă. Râurile și cursurile de apă joacă un rol vital pentru milioane de oameni, iar de-a lungul lor, zonele umede joacă un rol esențial în menținerea calității apei și sunt tipuri de ecosisteme esențiale pentru speciile de pești migratori.

Cu toate acestea, aproape 87% din zonele umede la nivel mondial au dispărut în ultimii 300 de ani, dintre care o treime doar din 1970. Această pierdere a contribuit în mod semnificativ la pierderea uriașă a populațiilor de specii în aceeași perioadă. De asemenea, Dunărea și principalii săi afluenți au văzut cum 80% din zonele umede au dispărut în ultimii 150 de ani, iar debitele fluviale sunt, de asemenea, întrerupte. Deteriorarea fluviului a fost cauzată, în principal, de diguri și baraje, pentru a satisface nevoile de energie hidroelectrică, navigație, agricultură și proiecte de prevenire a inundațiilor.

Prin urmare, strategia propusă de WWF în proiectul MEASURES pune accentul pe necesitatea unei infrastructuri verzi pentru a gestiona riscul de inundații și pe soluții bazate pe natură, cum ar fi reconstrucția ecologică a zonelor umede și a pădurilor ripariene. Astfel, atât oamenii, cât și peștii migratori prosperă. Comunitățile au apă mai curată, temperaturi mai scăzute ale aerului și spații verzi pentru recreere, protejând în același timp mijloacele de trai, cum ar fi pescuitul și acvacultura durabilă.

În plus, strategia MEASURES recomandă îmbunătățirea participării publicului larg, a tuturor părților interesate pentru elaborarea acestor soluții.

WWF lucrează împreună cu oamenii care trăiesc în preajma Dunării  de peste 15 ani pentru a reface biodiversitatea zonei acolo unde a dispărut. Lucrăm pentru a reface coridoarele ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării. Iar prin proiectul MEASURES am derulat deja mai multe activități de repopulare cu sturioni – 9000 de puieți fiind eliberați până acum în Dunăre, în România și Ungaria.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.