WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun

0

În perioada 15.03.2022 – 14.03.2024, Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad implementează proiectul cu titlul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul propus are ca scop îmbunătățirea implicării civice în zona destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile (BTI) în cadrul proceselor publice de luare a deciziilor în contextul conviețuirii armonioase între om și urs prin instrumente participative și activități watchdog. Problema de bază este că Băile Tușnad nu dispune de o strategie privind evaluarea și monitorizarea metodelor de prevenire împotriva pagubelor create de ursul brun, iar capacitatea primăriei locale nu este suficientă pentru incluziunea societății civile locale, a ONG-urilor și a turiștilor în soluționarea problemelor.

Vă comunicăm un scurt raport de sinteză privind situația gardurilor electrice și a coșurilor, pubelelor și containerelor din Băile Tușnad, pe baza cartarării și evaluării din 2021 și 2022. În ambele cazuri, au fost întocmite chestionare pentru identificarea lipsurilor și totodată au fost înregistrate opiniile localnicilor despre comportamentul turiștilor și despre posibile soluții de rezolvare a conflictelor om-urs. Aceste date vor fi folosite pentru a reduce viitoarele interacțiuni dintre oameni și urși, pentru a face orașul ferit de urși și pentru a spori siguranța locuitorilor.

Cele două studii se regăsesc pe următoarele linkuri.

CARTAREA ȘI EVALUAREA GARDURILOR ELECTRICE ÎN ORAȘUL BĂILE TUȘNAD

https://www.ogaccent.ro/wp-content/uploads/2023/01/Cartarea-si-evaluarea-gardurilor-electrice.pdf

CARTAREA ȘI EVALUAREA COȘURILOR ȘI CONTAINERELOR DE GUNOI ÎN ORAȘUL BĂILE TUȘNAD

https://www.ogaccent.ro/wp-content/uploads/2023/01/Cartarea-si-evaluarea-cosurilor-si-containerelor-1.pdf

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

www.ogaccent.ro | www.facebook.com/OrganizatiaGeoEcologicaACCENT

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.