În perioada 12 – 15 iulie, voluntari din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (GIUTH) – Universitatea din București și Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte (GAUODSM) au participat la tabăra de formare a tinerilor Ambasadori pentru Geoparc. Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Costești, pe teritoriul Geoparcului Oltenia de sub Munte și a reunit 19 tineri din cele două geoparcuri. Trei dintre tinerii prezenți în tabără au primit titlul de Ambasador pentru Geoparc datorită activității importante desfășurate în ultimii ani, în calitate de voluntari.
Ambasadorii pentru Geoparc sunt voluntari pregătiți pentru a reprezenta comunitatea locală de unde provin și geoparcul pe plan național și internațional. Ei trebuie să aibă cunoștințe temeinice despre teritoriu și despre conceptul de geoparc internațional UNESCO, dar și abilitățile de comunicare necesare unor astfel de activități.
Participanții au luat parte la ateliere teoretice și practice pe temele: „Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte”, „Rolul tinerilor în Geoparcurile Internaționale UNESCO”, „Voluntarii pentru Geoparc din Țara Hațegului”, „Valori personale și educație emoțională”, „Cum ajunge un teritoriu Geoparc Internațional UNESCO”, „Tips & tricks pentru o prezentare bună”, „Conservarea naturii în Parcul Național Buila-Vânturarița”, „Meseria de ghid montan”. Lectorii care i-au ajutat pe tineri să descopere cât de important este titlul de Ambasador pentru Geoparc au fost: Florin Stoican (GAUODSM), Cristian Ciobanu (GIUTH), Bianca Iorgoni (GIUTH), Laura Istrate (freelancer), Alexandu Andrășanu (GIUTH), Alina Ciobanu (Drag de Hațeg), Monica Popescu (Parcul Național Buila-Vânturarița), Laurențiu Bălintescu(GAUODSM).
Pe lângă participarea la ateliere, tinerii au avut ocazia să descopere povestea satului Costești pe traseul intitulat Vatra Satului Costești din Geoparcul Oltenia de sub Munte, parcurgând câteva trasee de drumeție.
„Pentru mine e întotdeauna o mare plăcere și bucurie să lucrez cu tineri, pentru viitorul lor mai bun. Tabăra tinerilor ambasadori de la Costești a fost o oportunitate pentru tinerii voluntari din geoparcurile Țara Hațegului și Oltenia de sub Munte de a se cunoaște, de a-și împărtăși experiențe, de a-și prezenta și cunoaște reciproc teritoriile”, afirmă Florin Stoican, director al Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte și gazda evenimentului.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a inițiat programul de tabere dedicate tinerilor Ambasadori pentru Geoparc din anul 2016. Acum a fost pentru prima dată când la tabără au participat tineri din două teritorii Geoparc din România.
„Tinerii trebuie să fie implicați în luarea deciziilor la toate nivelurile. Pentru a avea tineri bine pregătiți, care să-și asume reprezentarea comunității lor, trebuie să-i implicam, să-i motivăm și să-i formăm. Este ceea ce s-a întâmplat în Geoparcul Oltenia de sub Munte. Doar respectând principiul <<de jos în sus>> al geoparcurilor putem avea reprezentanți ai tinerilor în Forumul Național al Geoparcurilor din România, în Rețeaua Geoparcurilor Europene și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor”, apreciază Cristian Ciobanu, coordonatorul echipei de voluntari din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Bianca Iorgoni locuiește în Țara Hațegului și este una dintre tinerele care a obținut titlul de Ambasador pentru Geoparc datorită activității și rezultatelor din ultimii trei ani, prin participarea la programul de voluntariat. Spune că în Geoparcul Țara Hațegului s-a descoperit pe sine, iar în tabără a avut ocazia să descopere oameni frumoși. În plus, i-au plăcut toate atelierele. „Nu pot să numesc doar unul, fiindcă am avut foarte multe de învățat de la toți trainerii pe care i-am avut și care au susținut cursurile de aici. Fiindcă am devenit ambasador oficial al Geoparcului, sper să reprezint cu mândrie Țara Hațegului pe mai departe, în tot ceea ce fac, să dau din experiența mea și altor oameni, să nu țin lucrurile pentru mine, să le împărtășesc tuturor”, spune Bianca.
Alături de aceasta și Emanuela Opreanu și Mara Alimpescu, ambele din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, au primit titlul de Ambasador pentru Geoparc pe baza activităților desfășurate. Ceilalți participanți la tabără au posibilitatea să primească și ei acest titlu dacă, pe parcursul unui an, își demonstrează implicarea în activități de voluntariat pe baza unui portofoliu.
La 15 ani, Adelina Predoi, elevă la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu își dorește să se numere printre viitorii ambasadori. A fost foarte încântată că a avut ocazia să ia parte la acest eveniment. „Este prima dată când particip în tabăra de formare a tinerilor Ambasadori. A fost o experiență extraordinară. Atelierul meu preferat a fost cel cu Laura Istrate, unde mi-am cunoscut colegii și am ajuns să mă cunosc și pe mine mult mai bine. Pe viitor sper să continui să fac voluntariat și să mă întâlnesc cât mai mult cu tinerii din Geoparcul Țara Hațegului”, mai spune Adelina.
Tabăra de formare a tinerilor Ambasadori pentru Geoparc a fost susținută exclusiv de Adaconi, compania care investește constant în tineri și care este unul dintre principalii parteneri ai Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
********
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro
Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro