Synerb, cu sprijinul Romanian-American Foundation, lansează programul  Green Growth – Modele de sustenabilitate pentru dezvoltarea destinațiilor  ecoturistice 

0

Synerb, cu sprijinul Romanian-American Foundation, a lansat programul Green Growth – Modele de sustenabilitate pentru dezvoltarea destinațiilor ecoturistice, un program de  asistență tehnică adaptată pentru echipele de management a 7 destinații de ecoturism din  România: Țara Hațegului – Retezat, Colinele Transilvaniei, Băile Tușnad și Împrejurimi,  Ținutul Zimbrului, Țara Dornelor, Eco Maramureș și Pădurea Craiului.  

Proiectul construiește pe munca susținută a partenerilor din consorțiu – Fundația pentru  Parteneriat, Asociația de Ecoturism din România și Romanian-American Foundation – prin care aceștia au demonstrat că obiectivul de a avea un management sustenabil al destinațiilor de  ecoturism din România poate fi atins prin sprijinirea pe termen lung a unor organizații locale la  firul ierbii. 

În cei peste 7 ani de program am reușit, datorită unui parteneriat constructiv, să dezvoltăm  ecoturismul în 7 destinații care azi stau dovadă pentru ceea ce se enunță în mod repetitiv în  România ultimilor 32 de ani, și anume că suntem o țară cu potențial turistic semnificativ. Cele 7  destinații de ecoturism au devenit modele din punct de vedere al abordării strategice, ale  preocupării pentru oferirea de servicii diversificate și de calitate, precum și ale implicării și  colaborării factorilor interesați cu scopul de a valorifica acest potențial în cele 7 destinații,  contribuind astfel la dezvoltarea economică locală. (László Potozky, Director Fundația pentru  Parteneriat

În ultimii ani, aceste organizații au format rețele locale a căror membri acționează unitar,  aliniat la valorile ecoturismului, au construit branduri regionale pentru destinațiile de  ecoturism și au avut o contribuție critică la dezvoltarea infrastructurii de ecoturism. 

”Rezultatele acestor echipe din fiecare destinație demonstrează că se poate face un management  performant de destinație turistică dacă există resursele financiare și umane potrivite, cât și o  bună coordonare tehnică, la nivel de rețea. Managementul destinațiilor de ecoturism din rețeaua  Eco-Romania este un model de management de destinație, replicabil la nivel național și în acest  context este nevoie de o sustenabilitate financiară pe termen mediu și lung” (Andrei Blumer,  Președinte AER). 

Acum, aceste șapte organizații se îndreaptă spre o nouă etapă de dezvoltare organizațională de consolidare și creștere. 

“Impactul unităților de management al destinațiilor de ecoturism este incontestabil. De-a lungul  unei perioade de 8 ani de zile, munca acestor organizații a contribuit la creșterea numărului de  mici antreprenori în comunitățile din ecodestinațiile din România, creșterea numărului de turiști  și prelungirea duratei medii de ședere în ecodestinații. Cele 7 destinații de ecoturism încep să fie de acum branduri recunoscute la nivel național și internațional. Vine însă un moment în viața  oricărei organizații când aceasta trebuie să își acorde timp pentru analiză, spațiu pentru reflecție  și pentru a își construi o viziune pentru viitor. Aici intervine rolul Synerb. În următorul an, vom însoți echipele de management ale destinațiilor de ecoturism în demersul lor de a pune bazele  unei strategii de sustenabilitate pe termen lung.” (Zoltan-Cristian Bereczki, Co-fondator și  Președinte, Synerb) 

Indiferent dacă vor alege calea de dezvoltare a unui ONG clasic, se vor axa pe construirea sau  consolidarea unor modele de afaceri verzi sau vor adopta un model hibrid de funcționare, în  cadrul programului, cele 7 echipe de management ale destinațiilor de ecoturism vor putea primi sprijin adaptat în 5 arii strategice sau operaționale:  

Fundraising instituțional strategic; 

Ideație în antreprenoriat social;  

Evaluarea performanței financiare și modelare financiară; 

Replanificare strategică și transformare organizațională; 

Sprijin operațional rapid. 

*** 

Despre Synerb 

Synerb este o organizație nonprofit, apolitică cu misiunea de a cataliza potențialul  antreprenorilor sociali și al ONG-urilor vizionare din România. Impactul nostru final înseamnă  locuri de muncă decente, venituri pentru cei vulnerabili, oameni instruiți, organizații locale  puternice, sustenabile și comunități prospere. 

Mai multe despre Synerb puteți citi aici:  

https://synerb.org/ro/ 

Despre Romanian-American Foundation 

Misiunea Romanian-American Foundation este să promoveze și să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure  accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România.

Viziunea Romanian-American Foundation este cea a unei societăți prospere, implicate și cu  spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate.  Mai multe despre Romanian-American Foundation puteți citi aici: https://rafonline.org/ 

Despre Fundația pentru Parteneriat 

Misiunea Fundației este sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din  România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile  democratice. Mai multe despre Fundația pentru Parteneriat puteți citi aici: https://www.repf.ro/ 

Despre Asociația de Ecoturism din România (AER) 

AER are misiunea de a promova și dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea  naturii şi a veni în sprijinul comunităților locale din zonele cu valoare naturală. AER consideră  că ecoturismul este unul dintre atuurile turismului românesc care surprinde plăcut și atrage  turiștii internaționali și români pentru a călătorii în România. 

Prin activitatea AER și a partenerilor și membrilor săi s-a reușit ca oferta de ecoturism a  României și calitatea ei să fie recunoscută la nivel internațional. Totodată, România este printre  primele țări din lume care aplică un sistem de evaluare pentru destinații de ecoturism.  Despre AER: www.asociatia-aer.ro 

Despre oferta de ecoturism: www.eco-romania.ro

Despre autor

avatar

Sprijinim organizațiile și antreprenorii motivați social în dezvoltarea unor programe și inițiative care să contribuie la creșterea bunăstării și reducerea decalajelor social – economice în comunitățile vulnerabile sau marginalizate. Impactul nostru final înseamnă locuri de muncă decente, venituri pentru cei vulnerabili, oameni instruiți, organizații locale puternice, sustenabile și comunități prospere. Synerb este o organizație nonprofit, neguvernamentală și apolitică. Mai multe detalii la: https://synerb.org/ro/

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.