Strada Potaissa – Piața de flori altfel, capitolul VII – 17.000 de oameni au vizitat strada și mii de plante și-au găsit o nouă casă

0

Al șaptelea capitol al evenimentului #StradaPotaissa – Piața de flori altfel a ajuns la final. În cele cinci zile, peste 17.000 de oameni au vizitat strada și mii de plante și-au găsit o nouă casă, iar 10 instalații realizate din scaune i-au îndemnat pe clujeni să vorbească despre spațiul public.

Evenimentul din acest an, realizat de către Asociația Daisler și prezentat de Raiffeisen Bank, a ajuns un reper pentru amatorii de transformări urbane din România, pentru că, în spatele pieței de flori altfel se află o idee și mai puternică: aceea de a aduce schimbări pozitive în comunitate prin regenerări urbane.

17 producători din regiune au colorat în ultimele zile frumoasa stradă din Cluj-Napoca. Cumpărătorii au putut achiziționa de la săculeți de lavandă și sirop cu iz de Provence, la plante aromatice sau flori de sezon. Nu au lipsit nici produsele inedite: menta cu aromă de ciocolată sau ananas, ori ghivecele realizate din pet-uri și capace reciclate.

“Printre flori colorate, pattern-uri înflorate și acorduri ritmate, oamenii au pășit într-o zonă care, din doar câteva mișcări, își poate recupera strălucirea. Un loc în care noi ne întoarcem pentru al 7-lea an la rând și pe care încă sperăm că într-o zi să îl vedem readus la viață definitiv. Ne bucurăm că putem fi un exemplu, că suntem cei care activează o comunitate aparte, că reușim să generăm sens într-un domeniu încă haotic”, explică Andi Daiszler, inițiatorul proiectului.

Ideea de a aduce comunitatea mai aproape a fost pusă în valoare și la Masa Bunei Vecinătăți – momentul în care vendorii și trecătorii s-au așezat împreună la masă și au împărțit bucatele aduse de acasă.

Pentru prima dată, evenimentul a depășit granițele străzii înguste de lângă zidul cetății. O componentă importantă din acest an e reprezentată de parteneriatele cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu Universitatea Tehnică din München (Germania), universitate care ocupă locul 49 în lume.

“Ne bucurăm că am putut contribui la realizarea acestui proiect și că împreună cu Asociația Daisler am redat temporar frumusețea Străzii Potaissa. Pe lângă impactul social și estetic pe care l-a avut, evenimentul a fost un bun prilej să fim alături de experți în urbanism și să facem schimb de bune practici care să contribuie la bunăstarea locuitorilor”, a declarat Magda Palfi, Director Regional Corporații Cluj, Raiffeisen Bank.

Inspirați de esența transformatoare a străzii Potaissa, 24 tineri studenți au desfășurat un proiect în mai multe zone ale orașului care ar avea nevoie de îmbunătățiri pe termen mediu și lung (Piața Gării, Dealul Cetățuie, intersecția străzilor Traian Moșoiu cu Aurel Suciu, Piața Mărăști și strada Dacia).

Din câteva scaune banale au creat adevărate instalații care s-au transformat în „instrumente de sondare a schimbării” și au stat de vorbă cu zeci de trecători.

Urmare a proiectului, Asociația Daisler trece la această oră prin ore de înregistrări video și audio ale mărturiilor clujenilor, toate aceste interviuri fiind realizate prin intermediul instalațiilor din scaune. Clujenii vor mai mult verde și mai puțin gri, își doresc spații publice în cartiere, locuri pentru copii sau familii și mai multe proiecte culturale. Iar #StradaPotaissa e un doar un exemplu al felului în care mici schimbări pot produce efecte extraordinare.

Acestea au fost prezentate public și de către studenții participanți în fața publicului curios la o discuție liberă pe strada Potaissa în data de 4 iunie 2023, în prezența celor doi decani ai facultăților participante la proiect dar și a reprezentanților Ordinului Arhitecților din România, a Uniunii Arhitecților din România și a reprezentanților Raiffeisen Bank, principalii susținători financiari ai activității. Toate concluziile vor fi prezentate public la o dată ulterioară.

Strada Potaissa este unul dintre cele mai cunoscute proiecte de tipul street-delivery din țară. Deține titlul de cea mai bună inițiativă civică acordat de organizatorii Bienalei de Arhitectură Transilvania în 2021 și e considerată una dintre cele mai solide manifestații care a avut loc chiar și pe timp de pandemie.

E fascinant cum o stradă de 100 de metri liniari capătă reputație la nivel continental.

 ***

 

Strada Potaissa – Piața de flori altfel este un eveniment prezentat de Raiffeisen Bank, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Sponsori: Wolfpack Digital, Mercator Medical, Daisler Print House, Gazon Luna, Centrul Cultural German Cluj-Napoca. 

Parteneri: Asociația Peisagiștilor din România – Filiala Nord-Vest, Mercedes Benz by ATP Motors, Cut&Crust pizza, Nea Garden

Parteneri de comunicare: Magic FM, Clujlife, Monitorulcj.ro, Cluj.com, Inspire Now, Visit Cluj

Barul oficial: Atelier Cafe

Ilustrație și linie generală de design: Maria Surducan.

Creat de Daisler Asociația, care militează neîncetat pentru transformarea spațiului public prin inițiative cultural-creative precum Lights On – the light-art festival sau Centrul Verde.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.