Sâmbătă, 25 martie – Acțiune civică pentru spațiul verde vital IOR-Titan

0

Comunicat de presă al Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan

Nu cedăm Parcul IOR! Acțiune comunitară pentru spațiul verde vital

București, 21 martie 2023 — O suprafață de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureștiului. Sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan invită toți cetățenii îngrijorați, revoltați sau intrigați de ce se întâmplă cu zona retrocedată din parcul IOR la gura de metrou Titan, în intersecție, pentru a vedea distrugerile premeditate care au loc într-unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri al Capitalei și pentru a discuta despre soluțiile prin care această zonă verde poate fi protejată și reintegrată în Parcul IOR.

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan va prezenta bucureștenilor felul în care orașul pierde un plămân verde, în condițiile în care poluarea a atins cote alarmante, iar sănătatea tuturor locuitorilor, indiferent de cartier sau sector, este afectată. Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană. Acest lucru se reflectă și în petiția lansată de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan cu ajutorul Greenpeace România.

„Vino cu familia, prietenii, vecinii pentru o întâlnire pașnică și apolitică a celor interesați de soarta spațiilor verzi într-un oraș sufocat de trafic și betoane!”, transmit membrii noului grup civic bucureștean.

„Interesul cetățenilor trebuie prioritizat în fața intereselor private”

Cetățenii din jurul Parcului IOR spun că modelul prin care un spațiu verde este sustras prin diverse tertipuri domeniului public, defrișat și apoi transformat în spațiu construibil a tot fost aplicat în București. „Autoritățile au rămas prea mult timp indiferente sau au fost complice la acest proces de distrugere a spațiilor verzi, calității vieții și sănătății locuitorilor Capitalei. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul București!”, subliniază aceștia.

„Așa-numita zonă retrocedată din Parcul IOR este distrusă într-un ritm amețitor, printr-o manieră de-a dreptul ticăloasă: otrăvirea copacilor, tăieri ilegale și incendieri recurente, timp în care autoritățile închid ochii la distrugerea naturii. Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Dezvoltarea economică a comunităților nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora”, mai adaugă ei.

Revendicările Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan:

  • Otrăvirea și tăierea arborilor din Parcul IOR trebuie să înceteze imediat și permanent. Cerem autorităților responsabile de protejarea mediului (Garda de Mediu, ANPM, Poliția Locală a Sectorului 3) să inventarieze și să evalueze de urgență condiția de sănătate în care se află arborii și vegetația din „zona retrocedată”.
  • Cerem autorităților (Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului București, Prefectura Municipiului București, Guvernul României) să se așeze la masă și să găsească o soluție viabilă pentru ca „zona retrocedată” din Parcul IOR să fie redată comunității sub forma în care a făcut parte din viețile noastre de jumătate de veac: ca parc, spațiu verde, zonă în care natura abundă!

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a fost creat de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR, cu sprijinul Greenpeace România. Misiunea sa este ca această oază naturală de mare valoare a Bucureștiului să fie reîntregită și protejată, să nu mai fie distrusă sistematic de antreprenori iresponsabili și autorități complice. Activitatea grupului este una civică, apartinică și non-profit.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.