Plantăm fapte bune în România crește suprafața împădurită a țării

0

București, 13 mai – Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România încheie un nou sezon de împăduriri după 2 luni de acțiuni de primăvară. Peste 320.000 de puieți au fost plantați pe o suprafață de 69 de hectare.

Mai multe localități din 13 județe ale țării vor avea un viitor mai verde și vor fi ferite de probleme precum seceta și drumurile înzăpezite, datorită acțiunilor din această primăvară. Prin împăduriri, Plantăm fapte bune în România contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la diminuarea poluării, dar și la reducerea riscului de alunecări de teren și împiedicarea procesului de eroziune. Speciile plantate – molid, larice, stejar, stejar pedunculat, plop, nuc negru, salcâm, gorun, frasin, și mai multe specii arbustive și ornamentale au fost alese pentru a se adapta condițiilor locale și pentru a crea ecosisteme stabile, în acord cu proiectele tehnice.

Chiar dacă vremea a fost de multe ori contrară pregătirii terenurilor (arate, scarificate, curățate de vegetație), iar locațiile greu accesibile echipelor care au transportat la teren uneltele (motoburghie, cazmale, sape de munte, sarmă pentru pichetarea terenului și multe altele), entuziasmul și dorința de a planta ne-au ajutat să depășim cu bine toate încercările din această primăvară și să ducem la bun sfârșit un nou sezon reușit de împăduriri”, a declarat Aurel Nășulea, inginer silvic în cadrul echipei Plantăm fapte bune în România.

Este al doilea an în care echipa a fost nevoită să înlocuiască munca voluntarilor cu cea a zilierilor și a echipamentelor mecanizate, pentru respectarea restricțiilor impuse de pandemie.

Deși suntem la a treia serie de acțiuni fără voluntari, încă nu ne-am obișnuit și nici nu vrem să o facem, cu lipsa acestora de la plantări. Așteptăm toamna cu speranța că ne vom bucura din nou de prezența lor, de dorința lor de a face o faptă bună și de a învăța tehnica plantării”, a adăugat Aurel Nășulea.

În cei zece ani de activitate, Plantăm fapte bune în România, susținută de voluntari și companii care s-au implicat financiar, a plantat peste 1.841.520 de puieți pe o suprafață totală de 470 de hectare de pădure, în localități din 33 de județe din țară.

Companiile OMV Petrom, Unilever, Dedeman, FAN Courier și Holcim au susținut, prin proiecte importate de mediu integrate politicilor proprii de CSR, mare parte dintre acțiunile de împădurire de primăvară.

Partenerii naționali ai inițiativei au fost: OMV Petrom, Unilever, Bergenbier, JYSK și Dedeman. Alături de ei, s-au implicat financiar: FAN Courier, Holcim, Rompetrol și SIXT. Au susținut acțiunile

de împădurire și: Accenture, Atenor, Brenntag, Coca Cola HBC, Daikin, Editura Booklet, Gebrüder Weiss, JTI, Kellogs, Lagardere Travel, Leroy Merlin, L’ORÉAL România, Microsoft și Pernod Ricard. Partenerii locali ai inițiativei sunt Litens și Rotary Club Timișoara.

Pe termen lung, Plantăm fapte bune în România va continua acțiunile de împădurire pentru a contribui cât mai intens la îmbunătățirea mediului înconjurător și speră că în toamnă va avea voluntarii alături.

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.