Pactul climatic european în România – de la conștientizare la acțiune!

0

Pe 9 februarie 2024, asociația REPER21 a organizat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România un eveniment dedicat Pactului climatic european, ale cărui activități sunt coordonate în țara noastră de REPER21 și dinamizate de o rețea de 31 de ambasadori climatici în întreaga țară, cu experiențe vaste în diverse domenii: antreprenoriat și economie socială, tineret, juridic, educație, permacultură, economie circulară, finanțe și peisagistică.

Pactul climatic european reprezintă cadrul ce asigură conștientizarea și acțiunea cetățenească privind diminuarea fenomenului schimbărilor climatice și adaptarea la impacturile sale. Lansat de Comisia Europeană, această mișcare însoțește Green Deal, tranziția energetică și toată paleta de politici prin care UE adresează obiectivele climatice, la orizontul 2050. Pentru REPER21, această inițiativă europeană de construcție de parteneriate și acțiuni pe baza agreării urgenței climatice reprezintă un demers mai important decât oricând, ținând cont de accelerarea provocărilor ecologice din ultimii ani.

La evenimentul de pe 9 februarie au participat peste 45 de actori cheie din domeniu climatic: ambasadori, instituții publice, ONG-uri, think thank-uri. Moderat de Ana-Maria Paladus (REPER21), întâlnirea ne-a permis să avansăm în două direcții.

Din punct de vedere strategic, am înțeles importanța educației privind clima, nevoia de a construi un imaginar și viitor pozitiv care merge dincolo de „progres” și „inovație”, diversele finanțări ce vor fi disponibile pentru climă precum obligațiunile verzi și Fondul Social pentru Climă, ce înseamnă din punct de vedere științific „urgența climatică” și cum se raportează tinerii la aceasta, acțiunile pe care diversele instituții publice le pot întreprinde pentru a aborda în mod consistent provocările climatice, împreună cu Mara Roman (șefă-adjunctă Reprezentanța Comisiei Europene în România), Bogdan Gioara (președinte Asociația REPER21), Alexandra Maria Bocșe (Consilieră de Stat, Administrația prezidențială, Departamentul Climă și Sustenabilitate), Roxana Bojariu (coordonatoarea Secției de Climatologie, Administrația Națională de Meteorologie), Ellena Alexandra Miron (vicepreședintă, Consiliul Tineretului din România) și Andra Dobre (responsabil comunicare, ANPCDEFP).

Tematic, am dezbătut cu diverșii ambasadori/oare despre dreptate intergenerațională și mișcarea climatică a tinerilor (Mara Ghilan), schimbările climatice și liceenii din România (Reese Andrei Stoica), dezinformarea climatică în an electoral (Ioana Petrescu), lucrătorii de tineret și clima (Elina Rotaru), educația și schimbările climatice – exemple practice (Mirela Tanc), sustenabilitatea spatiilor verzi în contextul crizei climatice (Vladimir Boc) și inițiative climatice în Harghita (Borboly Csaba).

Am profitat de eveniment și pentru a organiza un atelier de lucru împreună cu echipa de ambasadori/oare pentru a stabili prioritățile de acțiune și modul de lucru pentru 2024.

Puteți să stați la curent cu diversele acțiuni realizate sub egida Pactului climatic la nivel european, abonându-vă la newsletter-ul european (climate-pact.europa.eu) și la nivel național urmărind pagina de Facebook REPER21: https://www.facebook.com/reper21 

#MyWorldOurPlanet #EUClimatePact

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.