MOL România și Fundația pentru Parteneriat oferă finanțare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spații Verzi

0
  • În cei 16 ani de existență a programului Spații Verzi, numărul total al persoanelor implicate în proiectele finanțate depășește 250.000, echivalentul populației unui oraș precum Brașov sau Galați;

  • Finanțarea totală acordată de MOL România de la începutul programului și până în prezent a depășit 9 milioane de lei;

  • Organizațiile neguvernamentale pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 23 februarie 2023;

  • Bugetul alocat pentru finanțarea proiectelor în cadrul celei de-a 17-a ediții a programului Spații Verzi este de 821.000 de lei, respectiv 40.000 de lei/proiect pentru ambele componente: Arii Naturale Protejate și Permacultură în Zone Urbane;

Miercurea Ciuc, 30 ianuarie 2023 – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 17-a ediție a Programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care are rolul de a susține proiectele de mediu și implicarea tinerilor în inițiativele de protejare a naturii. Anul acesta, în cadrul celor două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, MOL România oferă finanțare în valoare totală de 821.000 de lei, iar organizațiile pot trimite propunerile de proiecte până la data de 23 februarie 2023.

În premieră, la finalul acestei ediții a programului, un proiect selectat pentru componenta Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate va primi suplimentar un bonus de 10.000 de lei, în funcție de rezultatele obținute.

Cu fiecare nouă ediție, programul Spații Verzi întărește viziunea noastră în ceea ce privește sustenabilitatea. Fiecare proiect pe care reușim să îl sprijinim prin intermediul acestei inițiative reflectă atât respectul nostru față de natură, cât și angajamentul pe care ni l-am asumat pe termen lung față de comunitățile locale. Suntem foarte mândri de evoluția acestui program și ne bucurăm să vedem că tinerii sunt receptivi și dornici să aibă o contribuție susținută pentru protejarea mediului,” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Organizațiile de mediu interesate pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, până la data de 23 februarie. Propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câștigătorii vor fi anunțați până la sfârșitul lunii martie.

În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt finanțate proiecte care promovează conceptul de permacultură și care reușesc să aducă o contribuție importantă în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în imediata vecinătate a acestora, prin implicarea comunităților locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile inițiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităților locale, precum și a ONG-urilor și școlilor, ajută oamenii să înțeleagă mai bine rolul ariilor protejate și de ce este nevoie să fie prezervate.

Atât proiectele de sprijinire a dezvoltării agriculturii durabile în mediul urban, pe baza principiilor permaculturii, cât și inițiativele ce urmăresc promovarea ariilor naturale protejate pot primi o finanțare de maximum 40.000 de lei/proiect.

În ceea ce privește programul Spații verzi, 2022 a reprezentat un an de reînnoire și inovare, prin faptul că pe lângă linia de finanțare deja tradițională, destinată ariilor protejate, am introdus o componentă nouă de program, și anume cea legată de dezvoltarea permaculturii, înlocuind astfel componenta de spații verzi urbane. La final de an ne-a bucurat mult să constatăm că acest demers s-a bucurat de un real interes din partea organizațiilor beneficiare, materializat prin proiecte frumoase. Ca urmare putem afirma că pilotarea a produs succesul scontat, ceea ce ne face să menținem dezvoltarea permaculturii ca temă prioritară și pentru anii ce urmează. În ceea ce privește componenta de arii protejate, rămâne în continuare o temă prioritară pentru noi, convingere întărită și prin recentele decizii luate la nivel mondial în ceea ce privește importanța ariilor protejate (adoptarea Cadrului global pentru biodiversitate, un acord istoric care vizează protejarea a 30% din suprafața terestră și a oceanelor până în 2030), a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Noutăți în cadrul Programului Spații Verzi 2023

Față de ediția anterioară a programului, finanțarea oferită proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 35.000 de lei/proiect la 40.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Permacultură în Zone Urbane suma acordată va fi de maximum 40.000 de lei/proiect.

La finalul ediției de anul acesta, după evaluarea proiectelor implementate, MOL România și Fundația pentru Parteneriat vor premia câte o asociație de mediu finanțată în cadrul fiecăreia dintre cele două componente ale programului. Premiul va fi oferit suplimentar, pentru rezultatele deosebite obținute și constă în acordarea unei sume de 10.000 de lei/organizație.

Solicitanții trebuie să trimită cererea de finanțare prin e-mail la următoarele adrese: spatiiverzi@repf.ro și programulspatiiverzi@gmail.com, până la data de 23 februarie 2023, ora 16:00.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

***

Date statistice despre programul Spații Verzi

În 2022 au fost acordate finanțări în valoare totală de 841.341 lei pentru 26 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane au fost amenajate și cultivate terenuri cu o suprafață totală de 7.107 mp, unde au fost plantați peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diferite verdețuri și plante aromatice, precum și  legume și fructe.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 18 tabere Junior Ranger și au avut loc 96 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 16 ani de existență a programului au fost finanțate în total 671 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 9 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 250.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

De la lansarea programului și până în prezent, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.451 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 162 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 149 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 259 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de peste 260 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, care în prezent oferă și o variantă digitală prin aplicația MOL Go. Începând cu anul 2018, MOL România este parte a proiectului NEXT-E, care vizează instalarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și nu numai, printr-o platformă extinsă de programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 6 țări. MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 23 ani au fost sprijinite, cu peste 106 milioane de lei, peste 1.400 de proiecte de protejare a mediului și de

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.