Ionuț Ștefănescu, Director General Clarfon: Sustenabilitatea nu mai este demult un „nice-to have” ci un „must-have”

0

Interviu RomâniaPozitivă cu domnul Ionuț Ștefănescu, Director General Clarfon SA, noiembrie 2022 

Felicitări pentru campania „Un Pacient Protezat. Un Copac Plantat”! Am citit despre prioritățile companiei pentru mediu și calitatea vieții oamenilor, dar de ce ați ales ca acțiune principală plantarea de copaci?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE). În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro.

Statisticile la nivel național arată că în România calitatea aerului este influențată de un grad ridicat de poluare, ceea ce afectează în mod semnificativ calitatea vieții populației. În plus, în ultimele decenii, România s-a confruntat cu un nivel ridicat al defrișărilor, ceea ce a dus la crearea unor importante dezechilibre ale ecosistemelor naturale. În mai 2018, Comisia Europeană a anunțat că va sesiza Curtea Europeană de Justiție (CEJ) în cazul a trei state membre în care s-au depășit valorile-limită pentru PM10: Italia, Ungaria și România). În acest context, ne dorim ca atât noi, generațiile prezente, cât mai ales generațiile care vin după noi, să respire un aer mai curat. Iar pentru a ne atinge acest obiectiv, un prim pas este să contribuim la creșterea suprafețelor împădurite prin plantarea de copaci.

Ce alte acțiuni de tip sustenabil aveți în organizație?

Campania „Un Pacient Protezat. Un Copac Plantat” implementată cu sprijinul Asociației CSR Nest și aflată anul acesta la a doua ediție anuală, face parte din strategia pe termen lung a Clarfon care se concentrează pe două direcții majore: prevenirea problemelor legate de auz și scăderea impactului pe care compania îl are asupra mediului înconjurător inclusiv prin adoptarea de tehnologii medicale pentru aparatele auditive cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Începând cu anul 2012 Clarfon derulează anual campanii sociale de conștientizare a importanței auzului, în care persoanele interesate își pot evalua auzul în mod gratuit. În plus, compania și-a concentrat eforturile pe oferirea de aparate auditive reîncărcabile, eliminând în acest fel folosirea bateriilor, unul dintre tipurile de deșeuri cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, toate aparatele auditive din portofoliul Clarfon înglobează tehnologii performante, prietenoase cu mediul înconjurător, producătorul Sonova fiind lider în domeniul soluțiilor de auz.

Cum generați sprijin intern de la colegii din companie pentru inițiativele sustenabile ale Clarfon?

În mod firesc, inițiativele de sustenabilitate sunt în strânsă legătură cu domeniul nostru de activitate. Majoritatea clienților noștri sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani pentru care calitatea vieții este dată inclusiv de calitatea auzului. Campaniile sociale de conștientizare a importanței auzului sunt derulate cu sprijinul colegilor noștri din cele 55 de cabinete incluse în rețeaua Clarfon la nivel național. Ca atare, implicarea lor este una care vine prin natura meseriei. În plus, începând din acest an, ne-am asumat angajamentul de a contribui la protejarea mediului înconjurător prin plantări de copaci în schimbul hârtiei consumate intern. Acest lucru înseamnă o dublă implicare a angajaților noștri: în acțiunile de plantare pe de o parte și în asumarea unei responsabilități individuale de a consuma intern doar cantitatea de hârtie strict necesară în activitățile operaționale. Reducerea cantității de hârtie folosită ne ajută pe de o parte să scădem volumul deșeurilor reciclabile generate dar să diminuăm și amprenta de carbon a Clarfon.

Cum “se împacă” obiectivele de business, cifrele de vânzări și profitabilitate cu obiectivele legate de impact și sustenabilitate? Care este abordarea Dumneavoastră din rol de management?

Sustenabilitatea nu mai este demult un „nice-to have” ci un „must-have”. Companiile vor trebui, mai devreme sau mai târziu, indiferent de dimensiunea lor, să includă în strategia lor de business acest concept pe care ulterior să îl aplice. Pentru Clarfon, tot ceea ce ne propunem în termeni de obiective strategice de dezvoltare și obiective financiare este integrat în strategia noastră de sustenabilitate. Iar aici intervine rolul nostru, al celor din management: de a integra aceste principii în obiectivele pur de afaceri și de a înțelege că business-ul nostru este mai puternic și mai rezilient dacă sustenabilitatea devine parte integrantă a modelului nostru de afaceri. Societatea globală este în punctul în care nu mai poate urma un model de business bazat exclusiv pe criterii de sustenabilitate economică și financiară. Trebuie incluse criteriile de sustenabilitate referitoare la mediu, social și guvernanță, sau altfel spus să abordeze zona ESG (Environment, Social, Governance).

Am citit interviul cu Dumneavoastră de aici despre business post pandemie. Știm că sunt mai multe resurse financiare planificate pentru mediu în România (de exemplu, fondul pentru tranziție justă (PTJ) sau PNRR sau alte tipuri de fonduri europene sau guvernamentale). În acest context care considerați că sunt una, două priorități cu impact pozitiv pentru mediu spre care acești bani ar putea să fie direcționați?

Stimularea economiei circulare ca model de business este din punctul meu de vedere una dintre direcțiile către care finanțările disponibile la ora actuală prin diferite fonduri europene, guvernamentale sau prin PNRR ar trebui să se orienteze. În acest moment, societatea globală este una de consum excesiv, ceea ce are un impact sever asupra mediului înconjurător. Cu cât mai rapid vom face tranziția dinspre modelul de economie liniară către cel al economiei circulare, cu atât cresc șansele ca impactul dezvoltării economice intensive asupra mediului înconjurător să înceapă să descrească. În mod evident, creșterea ciclurilor de viață a produselor va fi greu de acceptat atât pentru producători cât și pentru consumatori însă, modelul economiei circulare generează noi sectoare de activitate și locuri de muncă specifice.

Ce fel de acțiuni ar putea să pună în aplicare companiile partenere Clarfon pentru impact pozitiv în comunitate? Ce ar putea să facă clienții sau beneficiarii produselor și serviciilor Clarfon pentru a susține în mod integrat obiectivele Clarfon legate de sustenabilitate?

Sustenabilitatea Clarfon este și va fi în strânsă legătură cu practicile de sustenabilitate ale furnizorilor noștri și ale altor parteneri și colaboratori cu care interacționăm. Așadar, politicile de sustenabilitate ale partenerilor noștri vor susține în mod integrat eforturile noastre în această direcție. Cât despre clienții noștri, aceștia susțin indirect obiectivele de sustenabilitate ale Clarfon prin aceea că decid să cumpere produsele noastre care sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Dacă la nivel macroeconomic sustenabilitatea are nevoie de un efort conjugat al sectorului public, sectorului privat și cetățenilor, la nivel micro, al unei companii, efortul conjugat este rezultatul cercului format din companie și stakeholderii săi.

Care sunt planurile de viitor în domeniul sustenabilității companiei Clarfon?

Ne dorim să aducem permanent îmbunătățiri modului în care înțelegem să integrăm sustenabilitatea în modelul de business al Clarfon, iar acest lucru îl vom face prin atingerea cât mai multor obiective de sustenabilitate pe termen mediu. Vom continua acele inițiative care aduc un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și societății, în paralel cu o creștere a gradului de conștientizare în rândul clienților și angajaților noștri privind importanța adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.