Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Richita – cel mai mare Centru de Activități și Explorarea Naturii din România și-a deschis porțile

0

Săptămâna aceasta cel mai important centru de învățare și explorare a naturii din Munții Făgăraș a fost inaugurat oficial de către Fundația Conservation Carpathia. Evenimentul a avut loc în prezența a zeci de reprezentanți ai autorităților locale și naționale, și în prezența cadrelor didactice și a elevilor din zona și vecinătatea Munților Făgăraș. Este vorba despre Richita, Centrul de activități și explorarea naturii aflat în Sătic, comuna Rucăr, județul Argeș.

Centrul de activități Richita oferă cele mai bune condiții pentru descoperirea lumii vii: activități pentru grupuri de până la 30 de persoane, care pot explora natura chiar în pădurile protejate ale fundaţiei, nemijlocit, pe tot parcursul anului. Locul are tot ce este nevoie pentru a găzdui activități și programe de explorarea naturii pentru toate şcolile din zonă, universităţi, organizaţii din România și din străinătate interesate de conservarea naturii. De asemenea, centrul oferă programe și spațiu de învăţare pentru stagii de practică pentru studenţi şi seminarii de formare în domeniul cercetării, educaţiei pentru natură, ariilor naturale protejate. Pentru grupurile organizate, specialiștii fundației au pregătit ateliere și experiențe în natură. Majoritatea activităților educaționale se vor desfășura în aer liber, în pădurile fundației și de-a lungul râului Dâmbovița, care se află în vecinătatea Centrului Richita.

Centrul Richita nu reprezintă doar un loc în inima naturii, dedicat experiențelor și cunoașterii mediului înconjurător, ci și un punct de reper pentru oamenii din comunitățile locale învecinate. Angajații centrului fac parte din comunitățile locale, iar produsele alimentare folosite în cadrul centrului sunt achiziționate printr-un alt proiect al fundatiei, Roadele Munților, care sprijină micii producători locali din zonă. Pe lângă angajații permanenți din comunitatea locală, activitățile centrului sunt susținute de educatori pentru natură pregătiți de către fundație împreună cu parteneri, ghizi montani, rangeri și voluntari.

Educația este unul dintre pilonii cei mai importanți în dezvoltarea unor generații viitoare pregătite, în adevăratul sens al cuvântului, pentru o lume dezvoltată durabil. În acest sens, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature, fundația împreună cu partenerii de la Pro Park vor desfășoară o serie de activități educaționale cu zeci de tineri din zona Munților Făgăraș. Astfel, cu ajutorul activităților dezvoltate în cadrul Centrului de la Richita, tinerii sunt mai aproape de natură, o vor „gusta” și vor întelege mai bine importanța conservării ei pentru o viață în armonie.” a declarat Barbara Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

Dincolo de finanțarea prin fonduri europene, FCC este deja în discuții cu diverși parteneri pentru a oferi programe educaționale cuprinzătoare școlilor din regiune.

Facilități în cadrul Centrului Richita

Centrul Richita oferă toată infrastructura necesară de învățare la standarde înalte, în ciuda faptului că vorbim despre o clădire aflată în mijlocul pădurii. Astfel, vorbim despre o sală de cursuri cu o capacitate de 30 de locuri. Aceasta este dotată cu mese și scaune din lemn masiv, create de tâmplari locali, și echipament de prezentare.

Pentru persoanele care își propun să petreacă mai mult de o zi, acestea vor avea disponibile 4 dormitoare mari cu baie proprie pentru studenți, cu o capacitate de 28 paturi. De asemenea sunt și 2 dormitoare single cu baie proprie pentru persoane însoțitoare. Centrul este dotat cu o bucătărie complet echipată și utilată, iar masa va putea fi servită în timpul verii pe verandă, în aer liber.

De la o cabană silvică la o cabană a viitorului

Cabana Richita a fost construită la începutul anilor ‘80 de către Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA. În 2013 Fundația Conservation Carpathia a cumpărat-o și a început lucrările de modernizare în anul 2018 cu scopul de a o transforma în cel mai mare centru de activități și explorare a naturii. În acest proces se regăsește și viziunea binecunoscutului arhitectul Jan Hülsemann, care și-a pus amprenta asupra multor clădiri istorice renovate într-un mod responsabil din punct de vedere natural și cultural, din Transilvania. Toate lucrările de construcție au fost executate de firme mici și de meșteri locali.

Astăzi, Richita este o cabană de înaltă eficienţă energetică, reconstruită cu materiale naturale şi tehnologie proprie, bazată pe energie 100% regenerabilă. Asigură un mediu sănătos, confortabil, cu un impact minim asupra naturii. Astfel, vorbim despre 49 panouri fotovoltaice (80 m²) care captează energia și o transformă în energie electrică pentru consumul intern al cabanei. De asemenea, cabana dispune de o centrală termică și o centrală electrică (10kW electricitate și 21kW termic) care completează necesarul energetic, funcționând pe bază de ulei de rapiță. Întreaga clădire se bazează pe un sistem de ultimă generație de încălzire în perete. În izolarea clădirii au fost folosite în totalitate materiale cu fibră de lemn, lut și paie, iar acoperișul verde este acoperit cu iarbă naturală. Investiția totală pentru acest proiect a depășit 1 milion de euro și a fost finanțată de mai multe fundații.

Pentru a afla mai multe despre activitățile desfășurate de Centrul Richita sau pentru a începe demersurile în vederea organizării unor activități în mijlocul naturii, contactați fundația aici: info.richita@carpathia.org

Despre proiect

Vizita în teren cu reprezentanții media a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităților locale din zona munților Făgăraș.
Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și a Fundației Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.