Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România și Comisia Națională a României pentru UNESCO celebrează cei 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial

0

GEOPARCURILE DIN ROMÂNIA CELEBREAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL IMATERIAL

București, 08.06.2023 – Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România și Comisia Națională a României pentru UNESCO celebrează cei 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Documentul se numără printre actele de importanță majoră care stau la baza activităților culturale ale UNESCO.

Pentru a marca această aniversare, cele mai importante elemente ale patrimoniului imaterial păstrate în comunitățile de pe teritoriile geoparcurilor din România sunt promovate în cadrul evenimentului internațional Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, derulat în perioada 5–12 iunie. Inițiativa a apărut ținând cont de faptul că, alături de patrimoniul geologic și cel natural, promovarea și conservarea patrimoniului cultural material si imaterial reprezintă unul dintre pilonii de bază ai construcției și existenței unui geoparc cu recunoaștere internațională.

În acest sens, cele două geoparcuri internaționale UNESCO – Geoparcul Țara Hațegului și Geoparcul Ținutul Buzăului, precum și geoparcurile aspirante Oltenia de sub Munte, Carpaterra si Dobrogea Chimerică, derulează în această perioadă activități comune menite să promoveze inestimabilele valori culturale ale comunităților de pe teritoriile lor.

Una dintre inițiativele comune este realizarea unor postere, în limba engleză, cu scopul de a prezenta teme simbolice, reprezentative pentru fiecare zonă. Vor putea fi astfel admirate elemente de patrimoniu național sau internațional, precum Sânzienele, însoțitul de Sântoader, arta iilor cusute de mâinile iscusite ale doamnelor de la Cooperativa Hațegana, din Geoparcul Țara Hațegului, poveștile sării, ale chihlimbarului și ale vieții ancestrale împănate cu credințe despre ființe fantastice din Geoparcul Ținutul Buzăului, ceramica de Horezu, scoarțele oltenești, mătasea de Stoenești si poveștile trovanților de pe teritoriul Geoparcului Oltenia de sub Munte, Lăzărelul si Mosoaiele, din Geoparcul Dobrogea Chimerică sau jocul fecioresc, mărțișorul și colindatul în ceata bărbătească, din Geoparcul Carpaterra. Rolul evenimentului este și acela de a ajuta comunitățile locale să conștientizeze rolul important pe care îl au în păstrarea și transmiterea acestor valori generațiilor următoare.

În fiecare Geoparc, inițiativa este completată cu activități educationale, expozitii, excursii ghidate și alte evenimente locale.

Potrivit Legii 410/2005, patrimoniul cultural imaterial reprezintă „practicile, reprezentările, expresiile, cunoștințele, abilitățile – împreună cu instrumentele, obiectele, artefactele și spațiile culturale asociate acestora – pe care comunitățile, grupurile și, în unele cazuri indivizii, le recunosc ca parte integrantă a patrimoniului lor cultural”.

Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România este un organism informal, format dintr-un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO, Geoparcurile Internaționale UNESCO din România, Universitatea din București și alte entități care pot susține dezvoltarea Geoparcurilor Internaționale UNESCO pe teritoriul României. Potrivit Programului UNESCO pentru Geoștiinte și Geoparcuri, forumurile naționale se constituie în țările în care există Geoparcuri Internaționale UNESCO. În prezent, la nivel internațional sunt 195 de teritorii geoparc în 48 de țări.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.