Festivalul Internațional de Film Ecoperformance din Brazilia în București! 

0

Pentru prima data în Europa, cea de-a IV-a ediție a festivalului va avea loc în București, în perioada 11-14 iunie 2024. 

Centrul Național al Dansului București va găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance alături de inițiatorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective/ Asociația Macaia. 

Inaugurat în 2021 la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corp și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale. 

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu 1990. Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii 4 ani (printre care organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective), înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative. 

Pentru ediția de anul acesta au fost înscrise 760 de filme din 80 de țări și 6 continente. Printre filmele aflate în competiție, se află și creația unei artiste românce, “Îmi pare rău că am crescut mai mare și mai puternică decât tine”, de Maya Ivona. 

Ediția a IV-a face parte din inițiativa festivalului de a se extinde și în afara Braziliei. Festivalul se desfășoară în paralel și în alte țări, cu ajutorul partenerilor implicați: Universitatea de Tehnologie Queensland (Australia), Institutul de Arte

Brown (SUA) și o selecție de spații culturale din Buenos Aires și Córdoba, din Argentina. 

Pe parcursul a patru zile, vor rula între 50 și 60 de scurtmetraje internaționale, cu o durată cuprinsă între 3 și 25 de minute fiecare, inclusiv filme premiate la categoriile Cel mai bun ecoperformance, Mențiuni Onorifice și Premiul Environmental Dance. 

Alături de filmele ce vor fi prezentate, programul include un atelier de ecoperformance (12-14 iunie, 10:00 – 14:00) susținut de directorii festivalului, coregrafa braziliană, Maura Baiocchi și regizorul de teatru, Wolfgang Pannek, din Germania. De asemenea, vor fi și artist-talkuri cu artiști și academicieni din București, prezentări și intervenții ecoperformative. 

Ediția festivalului din România este organizată de artista Alina Tofan (co-fondatoarea PLASTIC Art Performance Collective), membră a juriului festivalului. 

PLASTIC Art Performance Collective, inițiat în cadrul Asociației Macaia de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, actriță/ecoperformer), introduce acest concept în România din 2020. Colectivul e singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică printr-o armătură teoretică și o metodologie proprii, în legătură directă cu fondatorii curentului artistic. 

Intrarea la toate proiecțiile și activitățile din cadrul festivalului este gratuită. 

Program 

11 iunie 

18:00 – Live Sound Act with Plants – Ștefan Bănică 

18:30 – Discursuri de deschidere 

19:00 – Sesiunea de proiecții 1 

20:30 – proiecție specială Plastic Art Performance Collective

12 iunie 

16:30 – Open Lab BLACK DELTA – working with a wounded landscape by GCV & kiro / Animație Ecovideoperformance creată de Plastic Art Performance Collective & Mixanthropy (Yiou Wang) 

18:00 – Sesiunea de proiecții 2 

20:00 – Sesiunea de proiecții 3 

13 iunie 

16:30 – Prezentare: cercetare artistică – Eco Sensoriality: Paths for Communities of the Future (Plastic Art Performance Collective / Ioana Gabriela Cherciu & Alina Tofan) 

17:30 – Sesiunea de proiecții 4 

19:30 – Sesiunea de proiecții 5 

14 iunie 

17:00 – Artist Talk cu invitații în festival 

19:00 – Sesiunea de proiecții 6 

Programul complet al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance – Ediția București este disponibil pe pagina Plastic Art Performance Collective. 

Eveniment co-finanțat prin platforma Theatre in Palm în cadrul Local Theatre Lab, partener Homemade Culture (Cultură de Casă).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.