Astăzi în Hârșova începe Festivalul Diversității, un eveniment de amploare, care aduce împreună comunitatea hârșoveană pentru a celebra diversitatea locală prin muzică, dansuri, jocuri și activități pentru toate vârstele.
Evenimentul este organizat de Primăria Orașului Hârșova și Fundația Romanian Angel Appeal București, în cadrul proiectului „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport”, proiect ce beneficiază de un grant în valoare de 582,361€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Timp de 3 zile, întreaga comunitate este invitată să participe la programul pregătit de organizatori împreună cu artiștii și voluntarii hârșoveni: activități și jocuri în aer liber, dedicate în special copiilor și tinerilor, dar și părinților sau vârstnicilor, sport și competiții sportive și un program artistic impresionant la scena din Piața 1 Decembrie 1918, organizat de Casa de Cultură „Carsium” din Hârșova, cu participarea ansamblurilor și soliștilor locali și a invitaților din comunele învecinate.
În prima zi de festival are loc și inaugurarea celor două cabinete școlare, realizate în cadrul proiectului, unul fiind amplasat la Grădiniţa Tic-Pitic, iar cel de-al doilea la Școala cu clasele I-IV din cadrul Liceului Teoretic „Ioan Cotovu” (Școala din port). Inaugurarea va avea loc începând cu ora 10:00, în prezența Primarului Viorel Ionescu.
Acestea sunt mai mult decât binevenite în mediul școlar hârșovean, odată cu începerea noului an școlar, și vor oferi preșcolarilor și elevilor acces îmbunătățit la servicii de sănătate, odată cu prezența aparaturii de specialitate și a medicului și asistentelor arondate
Totodată, astăzi este organizată Masa rotundă de prezentare a Strategiei de Incluziune a Orașului Hârșova, document la care au lucrat actorii cheie de la nivel local, alături de experții Fundației Romanian Angel Appeal.
Programul oficial și mai multe detalii despre festival sunt disponibile pe website-ul evenimentului și în evenimentul Facebook dedicat.
Din program:
Program artistic
- Defilarea costumelor populare
- Spectacole susținute de ansamblurile invitate și de soliștii sau ansamblurile populare ale Casei de Cultură Hârșova (Marcel Velcov, Oana Constanda, Roxana – recital de muzică ușoară, populară
- și machedonească)
- Elena Chirică și invitații săi Ioan Chirilă, Cristina Chiruță, Ileana Popirlău, Valeria Arnăutu
- Seară grecească cu Ansamblul ANOIXI
- Trupa Pandemia
- Constantin Enceanu
- Moment de balet oferit de Micuța Balerină
- Trupa de dans Noa Dance Hârșova și Noa Dance Ovidiu
- Spectacol oferit de Ansamblurile Comunei Giurgeni
- Spectacol oferit de echipa Mazo Music și Show Latino cu Dany Mazo
- DJ Virgil Zanete
Sport și competiții sportive
- Fotbal
- Ping pong
- Badminton
- Șah
- Volei
Activități și jocuri
- Baloane de săpun
- Pictură și lucru manual
- Jocurile copilăriei
- Laboratorul Călător – experimente
- Căutare de comori
- Teatru labirint
- Art terapie, mandale, quilling
- Sănătate pentru tineri
- Prim-ajutor
- Ștafete și alte provocări cu apă
„Acest proiect reprezintă o manifestare a angajamentului nostru față de comunitatea hârșoveană. Ne-am concentrat atenția asupra creșterii accesului la servicii de sănătate de calitate pentru copii, asigurându-ne că nu vom lăsa pe nimeni în urmă. Fiecare copil ar trebui să aibă șansa la o viață sănătoasă și fericită, indiferent de situația sau etnia pe care o are. Festivalul din acest weekend este exemplul perfect de unitate în diversitate și despre cum putem să construim un viitor mai bun pentru comunitatea noastră.
În plus, inaugurarea cabinetelor medicale școlare reprezintă un pas crucial în rezolvarea unor probleme critice din comunitate, elevii având acces la îngrijire medicală direct în școlile lor.
Suntem hotărâți să continuăm să lucrăm pentru binele comunității noastre și să aducem cât mai multe îmbunătățiri în viețile tuturor locuitorilor noștri”, a declarat Viorel Ionescu, Primarul Orașului Hârșova.
„Festivalul este un eveniment care se adresează întregii comunități de aici, din Hârșova: minorități, majoritari, etnici, copii, adulți, adolescenți, credincioși, necredincioși. Comunitatea din Hârșova este una multietnică: 80% sunt români, există câțiva greci, turci și o mare comunitate de romi care, la rândul ei, este împărțită în două categorii – romii tradiționali, cu un specific aparte în Dobrogea, și romii tătari, vorbitori de limbă turcă. În Hârșova, ambele comunități sunt destul de mari, în jur de 1000 fiecare dintre cele două. Conviețuiesc bine, dar există discriminare, segregare chiar și între ei. În proiect am făcut două cabinete medicale, am angajat asistente, le-am format. Tot ce înseamnă să iei asta de la zero. Am avut și o componentă de educație non-formală, cu program alternativ de după ore, cu activități, întâlniri, ateliere, la care au participat peste 400 de copii. În vară, alți peste 170 de copii au participat la tabere urbane, cu un program educativ ca de tabără. Proiectul se încheie cu Festivalul Diversității, prilej de celebrare a comunității multietnice din Hârșova și de a o aduce împreună, indiferent de etnie, religie, naționalitate, vârstă”, spune și Andrei Dobre, coordonatorul proiectului din partea Fundația Romanian Angel Appeal București.
Despre Fundația Romanian Angel Appeal:
Organizație înființată de soțiile legendarilor The Beatles în urmă cu peste 30 de ani, misiunea noastră este de a construi un viitor echitabil pentru fiecare copil, tânăr și adult prin acțiuni de impact și sustenabile în domeniul medical, educațional și social. Proiectele noastre sunt gândite pe termen lung, unele devenind politici naționale și modele preluate de stat și neobosit ne uităm la probleme, la soluții și moduri în care ele pot fi implementate durabil. Construcția activității noastre se bazează pe 3 piloni importanți – educație, sănătate și activități în domeniul social, fie ele în comunitate sau de tineret.
Despre proiect:
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 582,361 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii și a abilitării sociale a romilor din UAT Hârșova, prin intervenții care încurajează creșterea accesului copiilor la servicii medicale de calitate, prin activități non-formale care conduc la reducerea absenteismului și abandonului școlar, combaterea discriminării etnice și creșterea participării active a persoanelor roma la deciziile comunității.
Pentru informații oficiale despre Granturile SEE accesați www.eeagrants.ro
Pentru informații oficiale despre Programul Dezvoltare locală, accesați www.frds.ro