Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) anunță cea de-a 10-a ediție  a Colectei Naționale de Alimente, sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.  Campania va avea loc în perioada 19-21 Aprilie 2024

0

Colecta Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate la nivel  național, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună  cu cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara,  Constanța și Galați, revine și anul acesta în preajma sărbătorilor de Paște. Campania  mobilizează de fiecare dată mii de voluntari și sute de organizații partenere, uniți de misiunea  de a-i sprijini pe cei mai vulnerabili dintre semenii noștri, iar această ediție continuă  maratonul de solidaritate și generozitate. 

Ediția de Paște din acest an se va desfășura în 828 de magazine ale partenerilor tradiționali  ai Băncilor pentru Alimente, care susțin constant misiunea acestora de a combate și reduce  risipa alimentară și sărăcia: 

  • În toate cele 355 magazine Lidl din țară; 

  • În toate cele 377 magazine PENNY | REWE din țară; 

  • În 41 magazine Auchan România; 

  • În 55 magazine Kaufland România. 

O invitație la solidaritate: în toate aceste magazine, în cele trei zile de campanie, clienții sunt  invitați să facă un gest simplu și concret de sprijin față de cei care au mai mare nevoie,  achiziționând și donând alimente neperisabile precum făină, orez, mălai, ulei, zahăr, conserve  de carne și pește, cereale, paste făinoase, patiserie ambalată, biscuiți, ciocolată, sosuri,  gemuri, semințe și fructe uscate, ceai și cafea. Alimentele pot fi donate în cutiile sau coșurile  special amenajate, aflate după casele de marcat. 

Mii de voluntari implicați: ediția aniversară va beneficia de sprijinul a peste 4.700 voluntari  dedicați, care vor contribui la colectarea, sortarea, distribuirea donațiilor, vor însufleți campania și vor  oferi sprijin clienților din magazine. Voluntarii, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți  la intrarea și pe culoarele magazinelor partenere, îndrumând și oferind sprijin celor care  doresc să se implice. Aceștia vor distribui pungile portocalii, simbol al campaniei, în care se  pot dona alimentele. 

Impactul donațiilor: toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin  intermediul Băncilor pentru Alimente și a numeroaselor organizații partenere, către cei mai  vulnerabili: copii din centre de zi și de plasament, familii sărace, vârstnici din cămine și multe  persoane aflate în dificultate. 

Un bilanț impresionant: campania, cunoscută în 30 de state din Europa unde funcționează  Bănci pentru Alimente, a demarat în România în 2019, în parteneriat cu Lidl România. Dacă  la prima ediție erau doar 12 magazine implicate, an de an, s-au alăturat alți parteneri  importanți, PENNY | REWE, Auchan, Kaufland, iar numărul magazinelor a ajuns astăzi la 832.  Peste 423 de tone de alimente donate în cele 9 ediții desfășurate până acum, 510 ONG-

Soș. Olteniței, nr. 35-37, et.1, cam.8, sect. 4, Bucuresti +40 771 235 977 office@bancapentrualimente.ro bancapentrualimente.ro 

uri partenere implicate, peste 120.000 de suflete hrănite, sunt doar o parte din cifrele care  vorbesc despre impactul semnificativ al acestei campanii.  

Generozitatea românilor, implicarea partenerilor noștri, devotamentul sutelor de organizații  și dedicarea miilor de voluntari ne inspiră și ne motivează să facem din Colecta Națională de  Alimente un simbol al solidarității în România. Cu nouă ediții în spate, demonstrăm că  împreună putem schimba viețile celor greu încercați, fie că este vorba de o familie săracă,  un bunic rămas fără sprijin sau o mamă singură cu copiii. Într-un context social și economic  dificil, implicarea fiecăruia dintre noi este crucială. Invităm toți cetățenii să se alăture acestei  campanii aniversare și să contribuie la hrănirea speranței celor care au mai mare nevoie.” – 

Gabriel Sescu, Președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR O realitate îngrijorătoare: în țara noastră, peste 4 milioane de români, adică 21,2% din  populație, trăiesc în pragul sărăciei, iar o mare parte dintre aceștia sunt copii (conform  datelor INS din 2022). Resursele financiare limitate și creșterea prețurilor fac din ce în ce  mai dificil accesul la o alimentație nutritivă și demnă, afectând în mod semnificativ calitatea  vieții, mai ales pentru categoriile vulnerabile. 

Campania se desfășoară în parteneriat cu: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan  România, Kaufland România și este posibilă cu sprijinul CHEP România și Edenred România.  

Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) și cele nouă Bănci Regionale pentru  Alimente formează o rețea națională de solidaritate, conectând surplusul de alimente cu cei  în nevoie. Ele colectează și distribuie alimente către organizațiile partenere, prevenind risipa  alimentară și sprijinind comunitățile vulnerabile, contribuind astfel și la reducerea emisiilor  de gaze asociate deșeurilor alimentare. 

FBAR se insipră și împărtășește modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente  (FEBA) și este recunoscut ca membru asociat al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima  Bancă pentru Alimente din România la București și până astăzi, Rețeaua Națională a Băncilor  pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă peste 21.270 tone de alimente, în valoare  de peste 45,9 milioane euro. Aceste alimente s-au transformat în aproximativ 42,5  milioane de porții de hrană pentru peste 256.650 persoanele în dificultate.  

Pentru mai multe informații: office@bancapentrualimente.ro; 0771 235 977

Soș. Olteniței, nr. 35-37, et.1, cam.8, sect. 4, Bucuresti +40 771 235 977 office@bancapentrualimente.ro bancapentrualimente.ro 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.