Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timișoara: Din grădină în farfurie! Parteneriatele de solidaritate ASAT

0

Data: 22 septembrie 2021, 18.30-20.00

Locația: Ambasada (Community Garden), strada Peneș Curcanul, 4-5, Timișoara

ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești are deosebita plăcere de a vă invita la o întâlnire non-formală de prezentare a parteneriatelor de solidaritate ASAT, care creează legături directe între mici producători locali și consumatori. Întâlnirea va încuraja discuții oneste privind importanța agriculturii de proximitate, a lanțurilor alimentare scurte, precum și rolul pe care îl avem pentru susținerea unei agriculturi sustenabile.

Participanții vor avea ocazia să vadă cum se desfășoară o distribuție ASAT, ce conține coșul de legume, precum și să deguste din legumele colorate, crescute de producători în ritm natural, fără ierbicide și pesticide.

Parteneriatele ASAT permit dezvoltarea unui model alternativ de agricultură sustenabilă, bazat pe transparență, respect și încredere. Astfel, participarea la parteneriatele ASAT:

  • favorizează practicile ecologice și biodiversitatea – pentru obținerea producției nu sunt folosite îngrășăminte, tratamente și pesticide de sinteză. Este încurajată folosirea de semințe din soiuri tradiționale;

  • sprijină suveranitatea alimentară la nivel local, încurajând implicarea producătorilor, inclusiv a tinerilor, în practicarea unei agriculturi sustenabile;

  • creează relații pe termen lung, sprijinind dezvoltarea micilor ferme locale: consumatorii încheie cu producătorii un contract pe perioada unui sezon agricol;

  • dezvoltă relații echitabile și de solidaritate: se asigură producătorilor un preț corect pentru muncă, grupul de consumatori împărțind cu producătorul riscurile unei agriculturi naturale;

  • facilitează formarea unei comunități conștiente, angajată în susținerea economiei locale.

Inițiat în Timișoara, în anul 2007, modelul s-a dezvoltat și în alte orașe din țără precum București, Cluj-Napoca, Oradea, Odorheiul-Secuiesc, Sibiu. Peste 10.000 de consumatori și zeci de mici producători de hrană au participat până în prezent în ASAT.

Am știut mereu că participarea în ASAT nu se rezumă la coșul de legume sănătoase pe care îl primesc săptămânal, ci este un act prin care încurajez pe termen mediu și lung micii producători să producă hrană curată pentru noi, consumatorii de proximitate. De peste 10 ani susținem trecerea la o agricultură naturală, cu respect față de resursele cele mai importante (apă, pământ), susținem păstrarea unor soiuri de semințe tradiționale și experimentarea unui model economic bazat pe solidaritate. Știam că obiectivul mai mare era de a susține comunitățile noastre de a deveni mai reziliente și de a face față unor crize viitoare. Nu am crezut însă că ne vom confrunta atât de repede cu o criză globală, care ne va pune față în față cu limitele modelului nostru de dezvoltare, în care hrana este tranzacționată ca marfă pentru profit„, ne spune Mihaela Vețan, inițiatoarea modelului ASAT în România (www.asatromania.ro )

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.