Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Deltă curată. Comunitate responsabilă

0

Ziua Dunării va fi sărbătorită anul acesta de către comunitatea din satul Dunavățu de Jos printr-o nouă acțiune de igienizare, de data aceasta pe malurile brațului Sf. Gheorghe și ale canalului Dunavăț, acolo unde, în fiecare an, ajung foarte mulți dintre turiștii care vizitează această parte a deltei Dunării. 

De la starea de fapt de pe aceste două maluri unde se campează și nu există nicio formă instituționalizată de colectare a deșeurilor a plecat ideea proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă, coordonat de Asociația 37, alături de Școala Gimnazială din Murighiol și de Seneca Ecologos, în cadrul programului Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România. Proiectul urmărește creșterea gradului de înțelegere a locuitorilor permanenți și sezonieri ai deltei asupra impactului pe care îl are pe termen lung poluarea, crearea de alianțe între autorități și comunitate, precum și rezolvarea punctuală a problemei deșeurilor acumulate pe malul apei.

 

Desfășurat pe parcursul a șase luni, proiectul include campanii de igienizare periodice, sesiuni de formare și informare a localnicilor și turiștilor, ateliere educaționale pentru copii în cadrul taberei de vară și al Săptămânii Altfel, construirea și amplasarea unor pubele trash-art în zona de campare, dar și în sat pentru a putea prelua cantitatea mare de deșeuri reciclabile din timpul sezonului turistic.

Anterior proiectului, în luna mai, comunitatea s-a organizat pentru o acțiune de strângere a gunoaielor de pe plaja sălbatică de la Perișor, în urma căreia au fost colectați zeci de saci de materiale plastice și textile. Sacii aduși cu bărcile voluntarilor la pontonul din sat au fost preluați de serviciul de colectare a deșeurilor din primăria Murighiol, sprijin pe care mizăm și pentru acțiunile pe care le vom întreprinde în aceste luni.

Colaborarea cu Primăria Murighiol, cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și cu alte instituții este necesară pentru că doar împreună, cetățeni și autorități, putem avea o deltă curată. Este nevoie de sprijinul tuturor instituțiilor cu atribuții pe acest teritoriu atât pentru conștientizarea impactului poluării asupra mediului, traiului localnicilor și a biodiversității deltei cât și pentru implementarea unui sistem de colectare a gunoaielor din zonele frecventate de turiști pentru a evita abandonarea lor. Din acest motiv, prin proiect este prevăzută amplasarea de pubele în zonele unde s-a constatat de-a lungul timpului că se acumulează deșeuri.

Delta este a noastră a tuturor și trebuie să-i prezervăm specificul atât pentru noi cât și pentru biodiversitatea care o face atât de specială!

Program igienizări: 29 iunie (Ziua Dunării), 27 iulie, 17 august, 1 septembrie (Ziua Deltei Dunării), 26 octombrie, 9 noiembrie

Tabără de vară pentru copii: 12 – 16 iulie

Atelier & realizare mural de către artistul vizual Dan Perjovschi: 8 noiembrie

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.  

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Asociația 37 are peste 12 ani de experiență în dezvoltarea de proiecte culturale, artistice, editoriale și educaționale în diverse regiuni ale României. Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști vizuali și fotografi. Asociația realizează, de asemenea, activități de cercetare, organizare de workshop – uri, conferinţe şi ateliere în domeniul artei, arhitecturii, patrimoniului, dezvoltării durabile și mediului. Asociația are un punct de lucru la Casa 37 din Dunavățu de Jos.

Seneca Ecologos, în cei 4 ani de activitate, a derulat peste 100 de proiecte în domeniul protecției mediului și al educației ecologice, de la proiecte CSR pentru companii până la programe pentru unități școlare.

Activitățile proiectului sunt deschise oricărui doritor de participare și implicare activă. Acestea vor fi anunțate pe paginile asociației și ale partenerilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.