Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum și de ce ne poate îmbolnăvi aerul din propriile case

0
  • O persoană își petrece peste 90% din timp indoor
  • Aerul dintr-o locuință este, în medie, de 2-5 ori mai poluat decat cel din exterior
  • Peste 20% din populația lumii suferă de astm bronșic sau rinită alergică

În ultimii ani se înregistrează o inversare a modului de lucru și petrecere a timpului liber. Oamenii stau din ce în ce mai mult timp în spații închise, fie că este vorba despre locuință, serviciu, magazine, autoturismul personal, transport în comun. Peste 90% din timp este petrecut indoor, în special de copii și adolescenți. Era internetului, a lucratului și învățatului la distanță sunt doar cele mai importante motive ale acestei situații, pentru că mai există și alte cauze.

Pe de altă parte se observă mutarea poluării din exterior în interior, aerul din locuință, case sau clădiri de birouri fiind, în medie, de 2-5 ori mai poluat decât cel din exterior, dar putând ajunge chiar și de 100 de ori mai viciat. O persoană obișnuită în repaus respiră 11.000 de litri de aer în fiecare zi, ceea ce înseamnă ± 8-11 litri de aer pe minut. Aerul pe care îl respirăm conține gaze respiratorii indispensabile, precum sunt azotul, oxigenul, argonul și dioxidul de carbon, dar pe lângă toate acestea, aerul transportă și alte particule care sunt dăunătoare pentru corpul uman. Acest fapt conduce la creșterea riscului de a dezvolta diverse boli din cauza aerului poluat: alergii, rinite, astm bronșic, emfizem pulmonar, bronșită cronică, infecții respiratorii nespecifice sau chiar cancer pulmonar. Unele persoane pot sa aibă simptome imediate, însă în cazul unora, inamicul ascuns din aer erodează sistemele organismului și declanșează direct forme mai grave de boală. Simptomele, banale poate la prima vedere, precum dureri de cap, dificultate de concentrare, somnolență, iritarea gâtului, dificultăți de respirație, ameteala, oboseală, iritabilitate, trebuie să fie un factor de alarmă asupra mediului ambiant din locuință.

Toate acestea au loc în contextul în care bolile alergice sunt în creștere continuă la nivel mondial. Spre exemplu, peste 20% din populația lumii suferă de astm bronșic sau rinită alergică și peste 40% din populația globului va avea sensibilitate la alergeni până în 2040. În România, Societatea Română de Pneumologie estimează că sunt 1 milion de persoane care suferă de astm.

BIOBUILDS s-a dezvoltat din nevoia unei alternative sănătoase la modul de a construi și a locui și trage astăzi un semnal de alarmă asupra potențialului dăunator pe care îl poate avea aerul viciat din interiorul clădirilor.

În aceste condiții, provocarea o reprezintă menținerea unui aer cât mai sănătos în interiorul clădirilor. Sunt două mari categorii de măsuri: active și pasive. Cele active se referă la acțiunile întreprinse pentru a elimina sau estompa pe cât posibil apariția poluării, mai precis în momentul proiectării și construcției casei, în vreme ce măsurile pasive sunt acele măsuri care ajută la diminuarea poluării.

Măsuri active

Sistemul constructiv, materialele folosite, modul de execuție și conceptul casei reprezintă elementele cheie pentru ca viitoarea locuință să fie sănătoasă. Iar sănătoasă, înseamnă o casă în care umiditatea are valori între 40 – 60%, aerul este schimbat constant prin sisteme de recirculare, materialele de construcție și finisare au cât mai puțini compuși organici volatili. De asemenea, fundația și anveloparea casei reprezintă elemente foarte importante în menținerea sub control a umidității interioare. Astfel, fiecare strat al clădirilor trebuie gândit pentru a permite difuzia vaporilor de la interior la exterior.

Sistemul de ventilatie are un rol major în menținerea aerului curat la interior. Casele BIOBUILDS au un astfel de sistem de ventilație, care înlocuiește tot volumul de aer o dată la câteva ore. Aerul eliminat nu se intersectează niciodată cu aerul proaspăt, însă fluxurile sunt colectate în centrala de ventilație, unde aerul proaspăt primește energia calorică a celui care urmează sa fie eliminat, făcându-se astfel transferul de căldură, la un randament de recuperare de peste 90%. De asemenea, casele BIOBUILDS folosesc materiale naturale în proporție de 95%, care nu emană VOC-uri și, de asemenea, folosesc o folie inteligentă care, printre multiplele proprietăți împiedică infiltrarea radonului.

Măsuri pasive

Dacă măsurile active sunt luate, în general, în faza de proiectare și construcție a casei, măsurile pasive se aplică în timpul exploatării. Ele sunt strâns corelate cu cauzele bolilor și anume: umiditate, acarieni, substanțe chimice, particule filtrate, praf.

Astfel, utilizarea unor aspiratoare de praf cu filtru HEPA este obligatorie, alegerea mobilei și a altor elemente decorative (covoare, perdele, draperii, perne) realizate natural, fără substanțe chimice care se pot dispersa în casă. În cazul caselor fără sistem de ventilație, se poate utiliza un purificator de aer. Casele vechi au un potențial foarte mare de a vicia aerul interior. Fundatia compromisă, pivnițele umede, supurări ale conductelor vechi, punțile termice, ventilația inexistentă a băilor, tencuiala interioară, anveloparea exterioară cu polistiren sunt factorii agravanți care duc la apariția și întreținerea mucegaiurilor și fungilor. Problema este că, o dată instalat, mucegaiul este foarte greu de eliminat, deoarece merge până în straturile profunde ale tencuielii, chiar până la cărămidă sau materialul din care este produsă casa.

Revenind la bolile care se pot dezvolta în interiorul clădirilor, situația trebuie privită într-un mod foarte serios. Mai grav este că prin așa zisele renovări superficiale, situația devine încă și mai periculoasă. O simplă zugraveală a pereților nu va elimina mucegaiul și spongii, ci doar îi va ascunde, anveloparea cu polistiren va transforma casa într-un burete care menține umiditatea la interior, iar covoarele vechi acumulează acarieni.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.