Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CONCORDIA- Economia circulară în business-ul românesc. Ghid de bune practici.

0

Confederația Patronală Concordia a publicat un ghid care cartografiază practicile de economie circulară implementate deja de companii membre, acoperind multe dintre cele mai importante sectoare ale economiei (Horeca, retail, producătorii de băuturi, bănci, energie,  etc.). Prin acest demers încercăm să aducem în atenție aplicabilitatea practică a conceptului economie circulară în sens larg și să evidențiem multitudinea practicilor care se pot circumscrie acestuia. Ne-am uitat la practicile din peste 20 de companii din diferite sectoare ca să identificăm cele mai întâlnite practici de economie circulară. Ne-am propus să vedem cât din economia circulară se traduce în realitatea afacerilor din România și cum înțeleg companiile acest concept prin care pot ajuta la atingerea obiectivului privind neutralitatea climatică până în 2050.

Odată cu adoptarea Pactului Verde European, toate sectoarele economice trebuie să contribuie la atingerea țintelor climatice, inclusiv prin investiții în tehnologii verzi, inovare, implementarea unor modele circulare sau noi modele privind deșeurile și reciclarea. Economia circulară, în particular, se poate dovedi un model economic interesant care să integreze obiectivele de mediu, prin limitarea deșeurilor și extinderea utilizării resurselor fără ca ritmul de creștere economică să aibă de suferit.

Ce fac companiile? Își selectează altfel materia primă, materialele și ambalajele utilizate, își schimbă procesele de logistică și transport, își regândesc parte din modelele de business prin intermediul unor programe pilot, pregătesc clienții și angajații pentru procesul de schimbare

Din ghid afli unde și cum găsești produsele producătorilor certificați, cine folosește ambalaje mai puține, mai sustenabile și cum tehnologia ajută la o altfel de ambalare. Tot aici găsești detalii despre cum designul de servicii și produse ajută la decarbonizare și transformă experiența consumatorului și cum măsurile implementate în procesul de producție și distribuție schimbă modelul business as usual în direcția green as usual.

Companiile, mai mari sau mai mici, înțeleg că e nevoie de schimbări sistemice, dar și de acțiuni punctuale în fiecare sediu și  zonă de operațiuni, pentru ca schimbarea să se producă în direcția unei afaceri mai sustenabile. De la managementul iluminatului și al sistemelor de încălzire pentru a asigura eficiența energetică, la instalarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor în locații și digitalizarea proceselor și a documentelor, reciclarea sau reutilizarea mobilierului sau colectarea și reciclarea uniformelor uzate, cei care fac eforturi oferă în ghid detalii despre cum poate fi replicat modelul lor pentru ca împreună să putem asigura atingerea țintelor climatice.

Află din Ghid ce fac producătorii de băuturi, cum s-a transformat banca ta sau hotelul în care îți petreci vacanțele sau ce îți oferă mai bun magazinul tău preferat și cine îți livrează fără ca asta să fie o amenințare pentru toți.

Din poziția celei mai mari confederații patronale, prin acest demers încercăm să aducem în atenție aplicabilitatea practică a conceptului de economie circulară și să evidențiem multitudinea practicilor care se pot circumscrie acestuia. Vrem să accesibilizăm practicile și să încurajăm extinderea lor pe o scară cât mai largă în rândul mediului de afaceri într-o manieră pro-activă, cu beneficii pentru toate părțile implicate – companii, consumatori, angajați – și pentru mediul înconjurător.

Economia circulară în businessul românesc – Mic ghid de bune practici pentru creștere durabilă poate fi accesat și aici.

Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale și este partener de dialog social, reprezentativă la nivel național. Cu o contribuție de peste 26% din în PIB și un total de peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin, Concordia este singura organizație din România membră în BusinessEuropeOrganizația Internațională a Angajatorilor (IOE) și Business at OECD (BIAC).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.