Cinci lei salvați din România anul trecut ajung acasă pentru totdeauna în Africa de Sud

0

În septembrie 2021, ne-am alăturat partenerilor noștri de la FOUR PAWS International, în misiunea de salvare a șapte lei, frați păstrați în captivitate de către o persoană privată, îngrijiți inadecvat în localitatea Picior de Munte din România. Leii salvați au fost aduși la FELIDA Big Cat Sanctuary din Olanda, pentru tratamente veterinare.

Sursa textului: Four Paws International

Acum, cei mai tineri cinci lei au ajuns la casa lor pentru totdeauna, în LIONSROCK Big Cat Sanctuary, din Africa de Sud, chiar pe 10 august, de Ziua Mondială a Leului.

Cei doi lei mai în vârstă, Simba și Elza, au nevoie de îngrijire specializată și vor rămâne în continuare la FELIDA.

FOUR PAWS continuă să lupte pentru părinții lor și pentru un pui de un an pe nume Aslan, la care proprietarul din România refuză să renunțe. La fel ca Simba, Aslan a apărut recent într-un videoclip șocant. FOUR PAWS se teme că proprietarul va încălca acordurile anterioare de încetare a reproducerii leilor pe care îi deține și îndeamnă autoritățile române să ajute la prevenirea exploatării animalelor sălbatice.

În cadrul intervenției din Picior de Munte, am constatat că leii sunt crescuți în condiții precare și ținuți în condiții nesigure atât pentru ei, cât și pentru oameni care sunt expuși în orice moment pericolului unei eventuale evadări.

În timp ce fostul proprietar a renunțat la o parte dintre leii săi anul trecut, nu a fost dispus să se despartă de trei dintre ei și a interzis echipei FOUR PAWS să vacestomizeze leul mascul adult, deși acest lucru fusese convenit în scris. Echipa i-a oferit leoaicei un tratament anticoncepțional temporar, dar odată ce efectul acestuia dispare, reproducerea necontrolată și posibil incestuoasă se poate relua.

Faptul că acești lei continuă să apară în videoclipuri este scandalos. Acest lucru, reproducerea necontrolată și condițiile inadecvate de păstrare a acestor animale sunt semne clare că proprietarul nu ar trebui să aibă voie să păstreze lei. Este păcat că legile României privind bunăstarea animalelor permit acest lucru. Proprietarul continuă să refuze să predea animalele sau să permită măcar o vasectomie a masculului pentru a opri reproducerea. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a preveni orice abuz împotriva animalelor și să stopăm suferința produsă de exploatarea comercială. Îl îndemnăm pe fostul proprietar să respecte acordul semnat cu noi. Solicitam autoritatile române să ne ajute să le oferim acestor lei o viață mai bună” spune Ioana Dungler, Directorul departamentului Animale Sălbatice la FOUR PAWS.

În calitate de medic veterinar și președinte al Animal Society, mă bucur că leii pe care i-am salvat, alături de colegi și de partenerii de la Four Paws, se duc, în sfârșit, la ei ”acasă”. La Lionsrock, leii vor fi îngrijiți corespunzător din toate punctele de vedere și se vor bucura de o viață normală, specifică speciei, în habitatul lor natural. Ne bucurăm că am putut sprijini această misiune și facem, în continuare, toate demersurile necesare, alături de partenerii de la Four Paws, pentru a salva și leii rămași în România și oricare animal abuzat.” – Anca Tomescu, Dr. Med. Veterinar și Președinte, Animal Society

Cinci lei tineri ajung acasă pentru totdeauna

În timp ce FOUR PAWS continuă să lupte pentru membrii familiei lor, care au trebuit să rămână în urmă în România, cei șapte lei salvați și-au găsit case potrivite speciei. Simba și Elza primesc toată îngrijirea de care au nevoie la FELIDA, iar cei cinci frați ai lor mai mici, Roman, Vincent, Dolf, Ellie și Geena, în vârstă de trei ani, au ajuns în siguranță la LIONSROCK Big Cat Sanctuary după o lungă călătorie.

Niciunul dintre acești lei nu a experimentat o viață adecvată speciei lor în România, în care să poată trăi în grup, în funcție de instinctele și personalitățile lor individuale, într-un cadru natural spațios. La LIONSROCK ei pot explora, hoinări și se pot juca, dar vor avea și unde să se ascundă, dacă doresc. Este dulce-amărui că acești cinci lei au această oportunitate, dar că fratele lor mai mic este încă ținut ca animal de companie și abuzat pentru videoclipuri”, spune Ioana Dungler.

Animale sălbatice exploatate pentru divertisment în UE

România a interzis folosirea felinelor mari și a altor specii de animale sălbatice în circ în 2017, iar deținerea privată este permisă doar cu un permis special. În UE și nu numai, în fiecare an, mii de lei și alte animale sălbatice sunt exploatate și abuzate în scopuri comerciale, de exemplu pentru industria divertismentului.

În ciuda pașilor pozitivi în și în afara Europei, inclusiv în România, către legi mai bune pentru protecția animalelor sălbatice, mulți lei și alte specii de animale sălbatice sunt ținuți și crescuți de catre persoane private si în condiții neadecvate în circuri, pentru sesiuni foto sau în curți private din întreaga lume. Sunt abuzați cu cruzime pentru părțile corpului, pielea și oasele lor, ca animale de companie și pentru a distra oamenii”, spune Ioana Dungler.

LIONSROCK: O casă pentru peste 100 de feline salbatice salvate în Africa de Sud

LIONSROCK Big Cat Sanctuary de lângă Bethleem, Africa de Sud, găzduiește peste 100 de feline mari, fiind salvate de FOUR PAWS din grădini zoologice devastate de război, circuri, proprietate privată și industria de vânătoare. Sanctuarul oferă o casă adecvată speciei, pe tot parcursul vieții pentru felinele mari maltratate, care nu pot fi eliberate înapoi în sălbăticie.

LIONSROCK oferă cele mai înalte standarde, inclusiv suprafețe mari pentru grupuri de familie, facilitarea comportamentului natural și cele mai înalte standarde de îngrijire medicală, precum și cele mai înalte standarde de securitate pentru incinte. În LIONSROCK, vânătoarea, comerțul sau reproducerea, precum și interacțiunile dintre animale sălbatice și vizitatori sunt interzise.

Sursa textului: Four Paws International

Mai multe despre Four Paws International pe www.four-paws.org

Mai multe despre Animal Society pe www.animal-society.org

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.