Câștigătorii Climathon 2024 propun soluții inovatoare pentru orașe mai verzi

0
  • Anul acesta, Climathon s-a desfășurat în cinci orașe din România

  • În competiție s-au înscris peste 370 de participanți

  • Echipa câștigătoare din fiecare oraș primește 5.000 de euro pentru dezvoltarea soluției gândite

București, 4 iulie 2024. Climathon 2024, hackthon-ul global dedicat soluțiilor climatice, anunță echipele câștigătoare din cele cinci orașe participante în competiție. Evenimentul a fost organizat de Impact Hub Bucharest în colaborare cu EIT Climate-KIC și susținut de Raiffeisen Bank Romania.

În acest an, Climathon s-a desfășurat în București (20-21 aprilie) și în alte patru orașe din România – Cluj-Napoca (15-16 iunie), Brașov (22-23 iunie), Iași (22-23 iunie), Timișoara (29-30 iunie) și a fost sprijinit de organizații locale, care au dorit să propună soluții pentru provocările climatice. La ediția din acest an, s-au înregistrat peste 370 de participanți. În toamnă, Climathon urmează să fie organizat la Ploiești și la Constanța. 

Participanții au format mai multe echipe în cadrul orașelor unde s-a petrecut Climathon. Astfel, echipa care a reușit să dezvolte cea mai inovatoare soluție de business, ca răspuns la provocarea identificată la nivel local, este premiată cu 5.000 de euro pentru a continua dezvoltarea acesteia. 

Cine sunt câștigătorii Climathon 2024?

Iată care sunt cele cinci echipe câștigătoare din orașele unde s-a desfășurat evenimentul și soluțiile propuse.  

În București, echipa Oxygen a reușit să își adjudece titlul pentru cea mai bună idee. Proiectul lor propune un business integrat de construcții, proiectare și design pentru clădiri pasive, integrând în construirea caselor un material nou ce reduce poluarea cauzată de șantiere. Echipa, formată din Laura Țencaliuc, Nona Rotariu, Cristinel Croitoru și Ovidiu Dinișor, a răspuns la provocarea adresată în cadrul Climathon București – „Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din oraș. Materialul folosit, CLT (Cross-Laminated Timber), este format din straturi de grinzi de lemn lipite încrucișat, în direcții diferite, și reduce poluarea cauzată de șantierele de construcții. 

Ediția Climathon Cluj a fost realizată în parteneriat cu Asociația Spherik și a fost câștigată de echipa MeraValor, adică Bianca Lazăr, Teodora Mihuț și Larisa Schiau, care au propus o soluție la o problemă aparte, legată de tescovina de mere. Tescovina, deși un produs secundar al procesului de producție a sucului sau a cidrului de mere, poate fi valorificată în diverse moduri utile, transformând un potențial deșeu într-o resursă valoroasă. Astfel, soluția propusă este legată de valorificarea tescovinei de mere prin produse funcționale cu un aport nutritiv ridicat, 100 % naturale, precum pudra de tescovină, dulceața și înghețata.

La Brașov, Climathon a fost organizat împreună cu Asociația Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, unde s-au căutat soluții pentru reducerea risipei alimentare din zona metropolitană a orașului. Proiectul echipei câștigătoare, Kronstadt Bioconversion, se referă la realizarea  unei unități de procesare a deșeurilor organice, care produc un „super compost”, o tipologie de compost ce se diferențiază de cel clasic prin faptul este realizat cu ajutorul insectelor. Acesta emite cu 70% mai puțin dioxid de carbon și cantități minime de metan în comparație cu alte metode de neutralizare a deșeurilor organice. Echipa este formată din Alexandru Zuza, Darius Ghidarcea, Victor Stroe, Andrei Ciupitu, Valentin Georgescu și Marius Grama.

Asociația CIVICA a fost organizatorul local al Climathon Iași, unde s-au căutat soluții pentru un oraș mai răcoros. Proiectul câștigător, ”Garden in a box” al echipei Revive, ne propune grădini urbane modulare configurabile care acționează ca „adăposturi naturale de răcire” ce reduc impactul insulelor de căldură urbană. Beneficiile includ răcirea prin evapotranspirație, umbrire, îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de reflexie, crearea de microclimate răcoroase, gestionarea apei pluviale și creșterea biodiversității urbane. Echipa Revive este formată din Alexandra Dinu Mara, Diana Dascălu Sabina, Diana Hanganu, Lia Ioana Iftimescu și Olguța Petronela Ailincăi.

Echipa Cycle Up a câștigat ediția locală a Climathon Timișoara, realizată în parteneriat cu Asociația Timișoara Startups. Problema la care Cycle Up a găsit un răspuns se referă la produsele secundare generate de industria alimentară care nu sunt valorificate și ajung deșeuri. Cycle Up a propus o platformă digitală de matching B2B care ajută companiile din industrie să își valorifice produsele secundare, reducând astfel cantitatea de deșeuri alimentare. Echipa este alcătuită din Vladimir Ticiu, Alin Neag, Cristina Lisețchi, Andreea Olteanu, Alexis Neda și Vlad Balașa.

Soluții inovatoare pentru un mediu mai curat

Sub sloganul Viitorul verde începe de la firul ierbii, Climathon 2024, mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC, care împuternicește cetățenii să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice și să dezvolte soluții la provocările de mediu din orașele lor, s-a desfășurat atât în România, cât și în peste 100 de orașe din întreaga lume și a adus împreună comunități locale, universități, inovatori, organizații diverse, antreprenori și autorități publice.

„Credem în puterea exemplului și în rolul pe care noi, ca instituție financiară, îl avem în susținerea businessurilor românești în tranziția către o economie verde și comunități sustenabile. Iar această misiune o transpunem atât în activitatea noastră de zi cu zi, cât și prin implicarea în programe dedicate cum este Climathon. Felicitări tuturor celor înscriși în hackthon și câștigătorilor pentru ideile inovatoare care sperăm să se transpună cât mai curând în soluții eficiente pentru orașe mai verzi!”Laura Mihăilă, Director de Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank România

Proiectele câștigătoare sunt eligibile pentru a fi incluse pe lista scurtă a inovatorilor selectați pentru etapa Pitch Day a Romania ClimAccelerator 2024, categoria Idea Stage. Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România dedicat startupurilor din domeniul tehnologiilor verzi.

„Climathon 2024 și-a propus să aducă împreună comunitățile locale din cele cinci orașe participante din România pentru a găsi soluții inovatoare în lupta cu schimbările climatice. În cadrul misiunii noastre de a sprijini inițiativele care contribuie la un mediu mai curat și generează un impact sustenabil pe termen lung, acest eveniment a fost un adevărat succes. Mulțumesc tuturor participanților pentru implicare și dedicare și felicit echipele câștigătoare pentru proiectele lor remarcabile”, a spus Vlad Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.

Climathon a fost organizat pentru prima oară în 2015 și până în prezent a adus împreună peste 30.000 de participanți din 1.000 de evenimente organizate peste tot în lume.

Impact Hub Bucharest este organizatorul Climathon pentru a treia oară, după edițiile din 2021 și 2019.

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat. 

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3600 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium. 

Despre Raiffeisen Bank România

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. 

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură. 

Din 2023, Raiffeisen Bank propune o nouă abordare și perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1″, o modalitate interactivă de a simula configurarea  unui plan financiar pentru clienții noștri, folosind aplicația Smart Finance, dezvoltată de echipa din România

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.