Asociatia Terra Mellis a lansat prima enciclopedia online a mierii, in care a identificat, inventariat, documentat si clasificat tipuri de miere existente in Romania: terra-mellis.org. Prin acest proiect, asociatia si-a propus sa construiasca de la zero o baza de date ce ofera informatii solide, certe, profesioniste si verificabile in legatura cu tipurile de miere, caracteristicile acestora, producatorii lor, ca parte integranta a patrimoniului gastronomic al Romaniei.
Mierea este un produs natural de o uimitoare diversitate. Aceasta poate fi clasificata dupa mai multe criterii, insa criteriul cel mai des intalnit este in functie de sursa materiei prime pe care albinele o transforma in miere si care este una dulce intotdeauna. Astfel, mierea poate fi miere florala (provenita din nectarul si polenul florilor) sau miere de mana (extraflorala – provenita, de regula, din secretiile dulci ale unor mici insecte din familia afidelor, care se hranesc cu seva unor copaci).
Enciclopedia online a mierii, primul proiect al Asociatiei Terra Mellis, a aparut ca urmare a unei nevoi: aceea de a gasi informatii credibile, fundamentate si profesioniste despre cat mai multe tipuri de miere. Astfel de enciclopedii exista – fie tiparite, fie online – pentru alte alimente sau bauturi (branza, cafea, condimente, vin, whisky etc.). Asa ca de ce nu ar exista si pentru miere? 🙂
Pe termen lung, Terra Mellis si-a propus sa extinda platforma, astfel incat aceasta sa cuprinda informatii si despre tipurile de miere din alte tari si de pe alte continente. Este un proiect intr-o permanenta derulare: pe masura ce noi tipuri de miere vor fi descoperite, ele vor fi introduse in enciclopedie.
Momentan, o serie de sortimente exotice sau rare de miere pot fi descoperite in cadrul evenimentelor de degustare organizate de Terra Mellis si adresate bucurestenilor: miere poliflora din Cuba, Mexic, Guatemala, Madagascar, Camerun, Noua Caledonie sau Insulele Pitcairn; miere de castan domestic din Piemont, Italia; miere de leatherwood din Tasmania, Australia; sau miere de arbust de cafea din Brazilia.
Mai multe informatii despre tipurile de miere inventariate pana acum de Terra Mellis, despre evenimentele de degustare organizate de asociatie, precum si despre targurile apicole din Romania, sunt si vor fi disponibile pe website-ul Terra Mellis, ca si pe paginile de Facebook si Instagram ale asociatiei.
***
Asociatia Terra Mellis a fost infiintata in anul 2020 de un grup de pasionati de miere – Ligia Soare, Dorina Oarga si Laurentiu Bratan. De-a lungul timpului, cei trei au frecventat diverse manifestari dedicate mierii (in special targuri apicole) din Romania. De asemenea, in numeroase calatorii au descoperit foarte multe tipuri de miere, din zone extrem de diverse geo-climatic: din Indochina pana in Caraibe, din America de Sud pana in Asia Centrala si din Cornul Africii pana in Europa.
Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Parteneri: Asociatia Make a Point, RIVULET STUDIO, Asociatia Crescatorilor de Albine – Filiala Judeteana Sibiu.