Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ASAP aduce în premieră în România expoziția Rethinking Plastic, la Romanian Design Week 2021

0

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), platforma de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, prezintă în premieră în România expoziția Rethinking Plastic.

Curatoriată de Yksi Expo și Romanian Design Week, expoziția Rethinking Plastic aduce în prim plan o colecție de obiecte inovatoare și sustenabile, realizate din plastic reciclat sau din materiale alternative plasticului. Exponatele au fost dezvoltate de designeri și companii din diferite țări, dar și din România. Expoziția va fi deschisă publicului în cadrul Romanian Design Week (RDW), în perioada 4-13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic (Str. Băiculești nr. 29, București). Biletele se pot achiziționa de aici.

Expoziția Rethinking Plastic militează pentru conștientizarea impactului negativ pe care îl are plasticul asupra mediului și propune o raportare diferită la acest material. Face acest lucru prin prezentarea unor alternative surprinzătoare pentru plastic, dar și a unor obiecte din plastic care durează mai mult. Prin expunerea în fața publicului a unor materiale din plastic care sunt ușor de separat la finalul ciclului de viață și astfel ușor de reciclat, dar și prin prezentarea unor metode și sisteme de colectare a plasticul într-un mod eficient. Explică cum acest material controversat poate fi reutilizat și valorificat prin upcycling. Totodată, arată cum designerii joacă un rol crucial în această schimbare de optică necesară.

Rethinking Plastic aduce în fața publicului peste 30 de proiecte internaționale surprinzătoare dezvoltate sub semnul sustenabilității, de la mobilier și obiecte de decor realizate din deșeuri de plastic sau plastic reciclat, piese vestimentare din materiale neconvenționale și încălțăminte din PET reciclat sau gumă de mestecat, plase de pescuit transformate în suveniruri, piele din frunze de palmier, turbine de vânt din sticle de PET și până la materiale sustenabile și biodegradabile realizate din microorganisme sau din coji de banană.

La inițiativa Romanian Design Week, expoziția include și obiecte realizate de designeri români, precum Andrei Bryan Goudarzi – design vestimentar, Ferencz Borbala – upcycling și Mădălin Gheorghe – obiecte printate 3D din materiale biodegradabile. După RDW, lucrările designerilor parte din expoziția Rethinking Plastic vor călători la Eindhoven unde vor fi expuse în cadrul Dutch Design Week (16 – 24 octombrie 2021).

Proiectul itinerant Rethinking Plastic face parte dintr-un amplu program de doi ani pe tema plasticului, compus din diferite expoziții, conferințe, workshop-uri și proiecte ale studenților.

Festivalul Romanian Design Week se desfășoară anul acesta sub tema #together și reunește în programul său online și offline organizații, designeri, inițiative și evenimente care împreună propun un focus pe importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice.

Despre ASAP România

Lansat în iunie 2020, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România.

ASAP este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Despre Romanian Design Week

Romanian Design Week s-a impus în cele opt ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.