Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung in fiecare an in atmosfera din cauza productiei de ciment din Romania, tara care produce anual in jur de 15 milioane de tone de ciment, cifra agregata la nivelul celor mai mari jucatori de pe piata romaneasca. Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimina in atmosfera 0,9 kilograme de dioxid de carbon, insa aceste cifre s-ar putea imbunatati drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon generate de productia cimentului, arata o analiza efectuata de Industry Link.
Noile solutii si tehnologii ar putea reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon, cu pana la 90%
Industria cimentului din Europa si-a propus sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050, prin regandirea modelului operational si de productie a cimentului, dar mai ales prin inglobarea in procesele sale a noilor solutii si tehnologii care ar putea reduce cu pana la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de productia cimentului. Industria producatoare de ciment este raspunzatoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.
Folosirea de combustibili alternativi in productia de ciment, in special a reziduurilor municipale, biomasei, deseurilor multiindustrie, este prima si cea mai la indemana solutie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Conform asociatiei producatorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. In cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosfera, si stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung in locuri special amenajate. O alta tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permitand reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrica producatoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea si calcinarea.
Cele mai recente si inovatoare aplicatii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dezbatute la conferinta CarbonZero din luna noiembrie
CarbonZero, conferinta internationala care dezbate cele mai noi solutii si tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta in noiembrie la Lisabona in Portugalia, si reuneste factori de decizie din cadrul companiilor producatoare de ciment, producatori de echipamente si tehnologii, precum si profesionisti din domeniul inovarii, cercetarii, dezvoltarii si mediului.
HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franta), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India) sunt doar cateva dintre cele mai influente companii care se alatura anul acesta conferintei CarbonZero si care se vor concentra pe identificarea celor mai bune solutii ecologice pentru industria cimentului. Conferinta are ca subiect scaderea emisiilor de carbon prin folosirea de combustibili alternativi in productia de ciment, in special, a reziduurilor municipale, biomasei, deseurilor multiindustrie, dar si prin reciclare, prin repunerea in circulatie a resturilor din procesul de fabricare a cimentului, deseurilor din constructii sau inventarea unor materiale noi, nepoluante.
“Maine a venit deja, e aici. Discutiile sterile despre ce ar trebui facut nu genereaza schimbarea, iar noi suntem aici ca sa punem lucrurile in miscare. Avem multe etape de parcurs la o viteza ametitoare daca vrem ca anul 2050 sa ne gaseasca cu temele facute. CarbonZero va fi o experienta generatoare de solutii pentru decarbonizarea prin tehnologie si solutii actuale. Deseurile de astazi se transforma in materia prima de maine”. declara Beatrice Ene, director general, Industry Link.
Mai multe detalii despre eveniment gasiti pe www.industrylink.eu
Industry Link este o companie europeana care organizeaza evenimente si ofera servicii pentru marile companii, care pune pret pe servicii exceptionale si experiente memorabile. Compania ofera continut premium de ultima generatie pentru propriile evenimente si poate actiona, de asemenea, ca antreprenor dedicat pentru planificarea, executarea si gestionarea evenimentelor pentru clientii lor. Industry Link ofera programe de evenimente care implica profesionisti internationali si directori de renume de la companii-lideri mondiali din domeniul cimentului si al constructiilor.