Amenzi de zeci de mii de lei pentru distribuitorii și comercianții care lucrează cu furnizori de produse ambalate care nu respectă legea

0

Compania specializată în servicii de consultanță de mediu Green Environment Support atrage atenția asupra sancțiunilor de care sunt pasibile societățile care colaborează cu producători sau importatori care nu sunt în evidența AFM pentru ambalajele produselor pe care le pun pe piață.

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu pot solicita societăților economice care distribuie bunuri sau le comercializează să ofere informații cu privire la lista furnizorilor cu care colaborează. Scopul solicitării este ca autoritățile să verifice dacă acești din urmă agenți economici, care funcționează drept furnizori de produse ambalate, își îndeplinesc obligațiile de întocmire a declarațiilor pentru ambalajele produselor puse pe piață. Obligație care trebuie, de asemenea, respectată și de furnizorii de echipamente electrice, baterii, anvelope etc.

Astfel, agenții economici trebuie să se asigure că furnizorii cu care lucrează sunt înregistrați în lista contribuabililor AFM. Orice reprezentant al unei companii poate face această verificare foarte simplu, accesând lista aflată pe website-ul instituției la adresa: https://www.afm.ro/lista_operatori_economici-legea_249_2015.php. 

„Așadar, conform Legii 249/2015, este absolut necesar ca distribuitorii și comercianții să se asigure că sursa din care provine marfa ambalată să fie una care funcționează conform legii dacă această marfă este achiziționată direct de la importatori sau producatori. Prin urmare, trebuie să fie vorba despre un agent economic înregistrat în lista Administrației Fondului pentru Mediu. Nerespectarea acestei prevederi legislative este sancționată cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei”, atrage atenția Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanță de mediu.

Înregistrarea furnizorilor de produse ambalate la AFM se face foarte simplu, prin depunerea primei declarații privind obligațiile la Fondul pentru Mediu. 

În afară de această procedură de înregistrare si declarare lunară, agenții economici care pun pe piață echipamente electrice sau electronice (EEE), respectiv baterii sau acumulatori sunt obligați să se înregistreze în Registrul Național al Producătorilor de Echipamente Electrice și Electronice, respectiv în Registrul Național al Producătorilor de Baterii și Acumulatori. Ambele registre sunt gestionate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

De asemenea, conform Ordonanței de Urgență nr. 5/2015, art. 38, alineatul 7, operatorii economici care comercializează sau distribuie cu titlu gratuit EEE sunt obligați să solicite producătorilor și să comunice beneficiarilor, la cerere, numărul de înregistrare din registrul producătorilor de EEE. Operatorii economici care comercializează EEE sunt obligați să verifice dacă producătorii care achiziționează EEE sunt înregistrați în registru național al producătorilor, care include și producătorii ce furnizează EEE prin intermediul tehnicilor de comunicare la distanță.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.