42% din energia electrică consumată de electronicele și electrocasnicele tale poate proveni din surse regenerabile – Aplicația InfoCons te ajută să economisești energie electrică

0

Pe 15 Martie celebrăm Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, iar tema propusă pentru anul 2023 este „Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată”. InfoCons te informează!

Producția de electricitate din surse regenerabile de energie a crescut cu aproape 5% între 2020 și 2021 .

Energia eoliană și energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (37% și, respectiv, 32%). Restul de o treime din electricitate a provenit din energie solară (15%), biocombustibili solizi (7%) și alte surse regenerabile (8%). Energia solară este sursa cu cea mai rapidă creștere; în 2008, aceasta reprezenta doar 1% din energia electrică consumată în UE .

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de energie electrică în Austria ( 76,2%, bazându-se în principal pe energia hidroelectrică ) și în Suedia ( 75,7%, în principal energie hidroelectrică și eoliană ) a fost generat din surse regenerabile . Aceste state membre ale UE au fost urmate de Danemarca ( 62,6%, în principal eoliană ), Portugalia ( 58,4%, eoliană și hidro ) și Croația ( 53,5%, în principal hidro ).

La celălalt capăt al scalei, cele mai mici cote de energie electrică din surse regenerabile au fost raportate în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) și Cipru (14,8%). Pe de altă parte, însă, România se poziționează bine pe scală, cu o cotă de consum de  energie electrică din surse regenerabile de 42,4% .

În momentul achiziționării produselor electronice și electrocasnice, aplicația InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu calculatorul pentru estimarea costului de utilizare.

Altfel spus, consumatorii vor putea să estimeze costul aferent consumului de energie pentru fiecare produs scanat. De asemenea, prin intermediul Aplicatiei InfoCons, consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor.

Produsele electronice și electrocasnice ale căror produsele energetice pot fi scanate fac parte din categoriile:

-Mașini de spălat haine;

-Mașini de spălat vase;

-Frigidere;

-Uscătoare;

-Televizoare și monitoare pentru computer.

Pe lângă posibilitatea de a estima costul aferent consumului de energie și de a compara produsele similare, Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil informații precum:

-Clasa energetică;

-Producător;

-Informații tip caracteristici tehnice;

-Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicatie

Descarcă Aplicația Gratuită InfoCons 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.