Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Școala Gimnazială Căianu aduce lectura în viața elevilor cu sprijinul programului Start ONG

0

Luna mai este cea în care Școala Gimnazială Căianu promovează lectura prin debutul proiectului „Start la lectură”, proiect realizat cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România, implementat de Asociația Act for Tomorrow și coordonat de Corina Boțoroga, profesor susținut de Teach for Romania.

În perioada 10-21 mai, în cadrul acestui proiect va avea loc activitatea „Maratonul lecturii”. Elevii școlii vor citi intens în această perioadă de maraton. Către finalul celei de-a doua săptămâni, elevii vor prezenta lucrări originale inspirate din cartea citită. În ultima zi a activității elevii vor conecta zale de hârtie colorată într-un un lanț fizic al lecturii, în curtea școlii. Evenimentul va fi deschis oricui pentru participare, pe pagina de facebook Jurnal de școală, începând cu data de 4 mai. Provocarea este de a crea o extensie virtuală atât a lanțului fizic al lecturii, cât și a activităților.

Ideea acestui proiect a venit în urma unei evaluări care măsoară nivelul de literație al elevilor, evaluare aplicată elevilor mei de clasa a III-a din Școala Gimnazială Căianu. Rezultatele obținute la evaluare au arătat un nivel destul de ridicat pentru localizarea informațiilor dintr-un text literar, și anume 74% și un nivel destul de scăzut în ceea ce privește înțelegerea și reflecția asupra celor citite, mai exact 57%. Rezultatele concrete ale evaluării precum și dorința mea de a îmbunătăți acest procentaj, au condus la căutarea unor soluții de finanțare care să sprijine activitățile de lectură. Pornind de la această premisă, a apărut proiectul „Start la lectură”, care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar obținut prin programul Start ONG.

Școala Gimnazială Căianu se află în comunitatea rurală Căianu, din județul Cluj și este una din școlile în care este o plăcere să îți desfășori activitatea ca profesor. Comunitatea în sine este mică, iar relațiile dintre elevi și adulți sunt echilibrate și calde, unul dintre motive fiind faptul că se cunosc cu toții din afara școlii, din comunitate. Domnul prof. Zanc Romulus, directorul școlii, susține toate proiectele care aduc valoare activităților educaționale și este deschis către modernizare și colaborare. Eu sunt profesor titular pentru învățământul primar și în acest an școlar sunt detașată la școala din Căianu. Această schimbare a venit după ce în vara anului trecut am intrat în generația a șaptea de profesori susținuți de organizația Teach for Romania”, a povestit Corina Boțoroga, coordonatoarea proiectului.

Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/jurnaldescoala.

Despre Start ONG

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Despre autor

avatar

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 7 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate. Fiecare copil are dreptul să-și descopere potențialul și să-și îndeplinească visul. În anul școlar 2020-2021, 94 de cadre didactice, participanți în programul nostru, predau în 83 de școli, din 20 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 136 de alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Împreună ajungem astăzi la aproximativ 14 000 de copii.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.