Dragoni, tacos și mașinării ale iubirii: O nouă colecție de cărți pentru copii stârnește conversații memorabile în familie (și hohote de râs!)

0

Ce părere au dragonii despre tacos? Și ce faci când ți se strică Mașinăria de Pupici? Cum ajunge să-ți placă un anumit gust și de ce scoți flăcări pe nări la altul? Este grija o dovadă de iubire? Și toți ne exprimăm iubirea prin aceleași gesturi? Cum faci să nu-ți verși emoțiile negative asupra celor dragi? Și, mai ales, cum îi faci să simtă cât de mult îi prețuiești?

De multe ori, cele mai importante conversații între părinți și copii pornesc de la o întâmplare, de la un film sau de la o carte incitantă. Ele sunt prilejuri de a pune zeci de întrebări, ocazii de învățare și conectare, ba uneori chiar și de amuzament. ZYX Kids, noua colecție de cărți pentru copii lansată de editura ZYX Books, își propune să încurajeze exact aceste momente-cheie în familie, cele care cultivă sănătatea emoțională a celor mici și stabilesc o relație de încredere și conectare cu părintele.

Când părintele citește o carte extrem de interesantă, pe o temă legată de familie, și copilul poate citi o carte ilustrată, care să vorbească despre aceeași temă – de exemplu, despre hrană, somn sau emoții dificile. Când și părinții, și copiii citesc pe aceeași temă, este posibil să aibă loc conversații memorabile – și bine documentate, astfel încât dinamica întregii familii să devină mai armonioasă. 

Ceea ce-și propune editura ZYX Books este să aducă în atenția părinților pachete de cărți în oglindă, pe teme înrudite, care să-i adune pe cei mari și pe cei mici în jurul unui scop comun: să aibă o viață de familie cât mai însorită. 

Ca o completare a educației cu blândețe, sub umbrela căreia stau toate titlurile de parenting ale editurii ZYX Books, colecția de cărți pentru copii își propune să vină cu răspunsuri creative la cele mai frecvente întrebări ale celor mici – despre ei, despre ceilalți, despre emoții și sentimente – și să-i ajute, atât pe copii, cât și pe părinții lor, să depășească, prin intermediul unor povești captivante, multe dintre provocările cu care se confruntă în fiecare zi.

Când am ales primele cărți pentru copii, busola noastră a fost, în primul rând, o înrudire de teme cu titlurile pentru părinți ale editurii. Ne-am propus să găsim cărți care știu să așeze în poveste emoții complexe, legătura cu hrana, problemele legate de somn, emoțiile mari și mici și cum învățăm să trăim cu ele. Am căutat, pentru colecția ZYX Kids, cărți care să le vorbească copiilor pe limba lor, despre toate emoțiile (uneori copleșitoare, alteori contradictorii) pe care le trăiesc, dar care să fie și pentru părinți instrumente de a îmblânzi spaime sau de a vorbi cu curaj despre teme complicate, prin mijlocirea poveștilor“, spune Maria Tănăsescu, editor coordonator ZYX Books.

Cheia spre inima dragonilor

Dragonii adoră tacos“ (bestseller New York Times), de Adam Rubin, ilustrată de Daniel Salmieri, este o călătorie extrem de amuzantă în lumea gusturilor, ideală pentru vârstele 2-7 ani. Pe lângă faptul că povestea dezvoltă imaginația, magia este completată de firul educativ din spatele poveștii: Când sunt dragonii amenințători și când sunt prietenoși? Care e cheia spre inima lor? De ce ne plac anumite gusturi, și altele nu? Ce înseamnă să mănânci sănătos? Ce este prietenia? Dar altruismul? 

Pentru conversații efervescente, recomandăm ca lectură-pereche pentru părinți cartea Poftă bună, de Sarah Ockwell-Smith – valoroasă pentru oricine dorește să-și îmbunătățească relația cu mâncarea și să abordeze alimentația într-un mod mai blând și sănătos.

Adam Rubin este autor de cărți pentru copii, apreciate atât de critici, cât și de publicul larg. Volumele sale ilustrate s-au vândut în milioane de exemplare. „Dragonii adoră tacos“ este cea mai populară carte a scriitorului american.

Daniel Salmieri este artist și ilustrator american. A realizat ilustrațiile pentru 12 cărți, dintre care patru au ajuns bestsellere, inclusiv „Dragonii adoră tacos“. Când nu ilustrează cărți pentru copii, colaborează cu mari publicații, precum The New Yorker și The New York Times.

Iubirea pe înțelesul copiilor

Cea de-a doua carte din colecția ZYX Kids, „Cele cinci mașinării ale iubirii“, de Marta Prada, ilustrată de Mercè Tous, se adresează copiilor cu vârste între 4 și 10 ani și are la bază aceiași piloni: de a aprinde imaginația celor mici, de a-i inspira să viseze, de a-i ajuta să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc și a se dezvolta emoțional.

Ce este iubirea? Cum iubim? Iubesc unii oameni mai mult decât alții? De ce unii oameni își exprimă dragostea mai des, pe când alții par mai rezervați? Care sunt mecanismele iubirii? „Cele cinci mașinării ale iubirii“ răspunde la aceste întrebări povestindu-le copiilor cum poate arăta iubirea, ce rotițe și mașinării pune în mișcare înăuntrul nostru și cum se poate umple rezervorul de iubire: cu fapte, cuvinte, gânduri sau timp petrecut împreună.

Dacă părinții vor să se alăture copilului în a citi despre tema iubirii, cărțile autoarei Laura Markham sau ale lui Alfie Kohn pot fi alegerea perfectă, mai ales în ceea ce privește reglarea propriilor emoții.

Marta Prada este autoarea a 11 cărți pentru copii. A început să scrie pe blogul său, în 2015, pentru a împărtăși maniera în care înțelegea perioada copilăriei. Între timp, a devenit educatoare parentală, specializată în disciplină pozitivă și comunicare non-violentă, instructoare de yoga pentru copii și consultantă în alăptare.

Mercè Tous este ilustratoare de cărți pentru copii. A studiat Arte Frumoase la Barcelona, orașul ei natal, și apoi s-a specializat în ilustrație de carte pentru copii și tineri, urmând cursuri în Spania și Italia. A ilustrat cărți de povești și manuale pentru multe edituri spaniole și din alte țări europene.

Cărțile din colecția ZYX Books au ilustrații vibrante, povești captivante și mesaje înduioșătoare. Ele dezvoltă imaginația celor mici și le aprind pasiunea pentru citit. Sunt, de asemenea, un instrument valoros pentru părinții care încearcă să le vorbească celor mici, pe limba lor, despre probleme și provocări care, uneori, sunt greu de definit sau de explicat.

Ne dorim, firește, să publicăm și autori români la ZYX Kids, așadar așteptăm cu deschidere și bucurie manuscrise“, transmite Maria Tănăsescu, editor coordonator ZYX Books.

Cele două cărți care deschid colecția ZYX Kids – „Dragonii adoră tacos“ și „Cele cinci mașinării ale iubirii“ – sunt disponibile pentru precomandă pe site-ul editurii cu o reducere de 20%.

Despre editura ZYX Books

Editura ZYX Books a fost înființată în 2023. Zonele de interes ale editurii sunt psihologie practică, sănătate mintală, societate și cărți ilustrate pentru copii. Fiecare carte este supusă unei selecții riguroase, bazată pe trei criterii-cheie: relevanța, baza științifică și specializarea autorului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.