Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Culturii Nationale, celebrata prin muzica traditionala si poezie „La portile ceriului“ – spectacol cu Grigore Lese si invitatii sai

0

Ziua Culturii Nationale va fi celebrata vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Roman, prin spectacolul de muzica traditionala si poezie „La portile ceriului“. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ si Televiziunea Romana, ii are ca protagonisti pe Grigore Lese impreuna cu invitatii sai: Zamfira Muresan (Tara Lapusului, Maramures), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mures), grupul de aromani din Cogealac, Constanta (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lautari din Sudul Olteniei (Toni Caldararu din Babiciu, Titi Burcea din Baduleasa, Emil Zamfir din Corabia) si un grup vocal-instrumental din Maramuresul Voievodal (Ioachim Fat, Ioan Pop, Grigore Chira). Demonstratiile de virtuozitate muzicala vor alterna cu momente lirice sustinute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul, prezentat de Catalin Sava (TVR), va fi transmis de TVR 2, transmisie preluată de reprezentanţele ICR de la Istanbul, Londra, Madrid, Stockholm si Roma. Evenimentul va putea fi urmărit în direct și în Grecia, de participanții la manifestările culturale prilejuite de Ziua Culturii Naționale la Atena, în organizarea Asociației Femeilor Românce din Grecia și a Asociației Moldo-Elenă „Orfeu“, și la Aspropyrgos, la inițiativa Asociației „Sfinții Împărați Constantin și Elena“, precum și la Coslada (Spania), grație Asociației Fadere.

„Intotdeauna m-am intrebat: oare cum s-o fi cantat mai demult in satele romanesti? Cum era muzica in zonele tributare oieritului, cum erau lautarii si ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai ramas din aceasta muzica? Raspunsul mi-a venit dupa multi ani, urmarind fenomenul din aproape in aproape, cunoscand oameni, stand de vorba cu lautarii, ascultandu-i la ei acasa. Pentru concertul acesta am facut o selectie din tot ce am intalnit mai reprezentativ pe teren in timpul filmarilor seriei de televiziune La portile ceriului. Impreuna cu ei vom putea arata lumii ca in satele noastre inca se canta ca acum mai bine de o suta de ani.“ – Grigore Lese

icr 2015

Seria de emisiuni documentare realizate de Grigore Lese sub genericul La portile ceriului i-a adus televiziunii publice, in 2007, Marele Premiu al A.P.T.R., distinctie urmata de alte numeroase premii nationale si nominalizarea la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.

Ion Grosu (n.1974, Chisinau), a absolvit Academiei de Teatru si Film, Secţia Actorie, clasa profesor Sanda Manu. Din 2001 joaca la Teatrul Nottara din Bucuresti, cu roluri principale in spectacole precum Scandal la opera de Ken Ludwig, in regia lui Petre Bokor si Aniversarea de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, in regia lui Vlad Massaci. A facut parte, de asemenea, din distributia filmelor Binecuvantata fii, inchisoare; 4 luni, 3 saptamani si 2 zile; Calatoria lui Gruber, Despre oameni si melci; Poziţia copilului s.a.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Roman (informatii la tel. 021-315 6875).

Accesul in sala este permis pana la ora 18.45.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.