Zilele Culturii Sefarde la București, ediția 2022

0

În zilele de 15 și 16 noiembrie, Institutul Cervantes din București și Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, în colaborare cu Ambasada Spaniei la București, Ambasada Turciei în România, Festivalul Internațional de Film Evreiesc, Forumul B´nai B´rith „Dr. Moses Rosen”, Muzeul Muncipiului Bucuresti, organizează, la sediul Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, ediția din 2022 a Zilelor Culturii Sefarde la București.

Evenimentul, deja tradițional în spațiul cultural românesc, va beneficia în acest an de prezența unor personalități de prestigiu ale culturii sefarde și se va desfășura după următorul program:

Marți, 15 noiembrie 2022

17.30-18.00 | Vernisajul expozițiilor Evreii în documente din Imperiul Otoman și Turcia modernă oferită de Ambasada Turciei la București

#FemeiRezistente, expoziție creată și organizată de către Muzeul Holocaustului din Buenos Aires și oferită de Ambasada Spaniei în România.

18.00-19.00 | Dialogul ambasadorilor: Experiența sefardă în Spania și America Latină

Participă: E.S. Domnul Reuven Azar, Ambasadorul Israelului în România, și E.S. Domnul José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Ambasadorul Spaniei la București

19.00 | Proiecția filmului Shlomo Bar, în prezența regizorului Gilad Inbar, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri

Miercuri, 16 noiembrie 2022

18.00-19.00 | Masa rotundă Folclorul sefard

Participă: Donna Levy (Uruguay), Solomon Bali (Bulgaria), Rebecca (Rita) Gabbai (Grecia), Felicia Waldman (România)

Ilustrație muzicală: Bogdan Mihailescu (chitară)

Prezentarea invitaților:

Donna Levy, soția E.S. Domnul Alberto Antonio RODRIGUEZ GOÑI, Ambasadorul Uruguay la București, s-a născut la Tel Aviv în 1957, dar a crescut de la vârsta de 3 ani la Buenos Aires, unde a urmat școala primară și liceul. Forțată de situația politică din Argentina anului 1978 să abandoneze Facultatea de Drept și să se întoarcă în Israel, și-a terminat acolo studiile, lucrând apoi peste 25 de ani în poziții de conducere la Swissair. Fiica unui tată născut la Ierusalim și a unei mame sefarde, azi în vârstă de 94 de ani, care se numără printre puținii supraviețuitori ai Holocaustului din Salonic, își aduce aminte de bunica din partea mamei, născută Gategno, care în ciuda faptului că și-a trăit întreaga viață între Salonic și Atena nu a învățat niciodată greaca, folosind întotdeauna limba ei maternă, ladino (iudeo-spaniola). Ladino a fost astfel limba prin care a putut comunica toată familia.

Născut la Sofia în 1967 și specializat în consultanța de afaceri, Solomon Bali este activ ca analist politic, expert în antisemitism și radicalism și apărător al drepturilor omului. S-a implicat în reorganizarea comunității evreiești din Bulgaria după căderea comunismului și este membru al mai multor organizații evreiești internaționale. Crescut într-o familie cu tradiție sefardă, consideră că ladino este o componentă semnificativă a identității sale. „Este o limbă care nu doar ne definește comunitatea, ci ne și modelează viziunea asupra lumii”.

Rebecca (Rita) Gabbai s-a născut la Atena în 1935 din părinți sefarzi veniți din Turcia. A lucrat peste 20 de ani ca ofițer cultural la Ambasada Statului Israel în Grecia și a ocupat diverse poziții în cadrul comunității evreiești ateniene. Actualmente este vice-președintă a organizației B’nai Brith Atena. Autoare a numeroase cărți științifice în limba greacă, a publicat, de asemenea, trei volume de poezie în ladino (Kinyentos anyos despues, Fuente de mi tradisyon, Poezias de mi vida), dar și primul Dikssionario Grego-Ladino (2004). Promotoare activă a limbii și culturii iudeo-spaniole, ține cursuri pentru adulți și lucrează în acest moment la o carte despre prezența evreiască la Atena.

Câștigător, în 1984, al marele trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia și beneficiar al unui stagiu de perfecționare cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, la Royal Academy of Music din Londra, în perioada 1997–2006, Bogdan Mihǎilescu a desfășurat ulterior o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie, realizând în același timp înregistrări în studiourile de radio, televiziune şi artǎ cinematograficǎ din București. În 2007 s-a restabilit în România şi s-a dedicat exclusiv muzicii de camerǎ dând numeroase recitaluri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, dar și în străinătate, alături de prestigioşi muzicieni în formule camerale de la duet la cvintet.

Regizor și producător de film israelian, Gilad Inbar a absolvit Școala de Film și Televiziune Sam Spiegel din Ierusalim. Inbar a regizat filmele documentare Shlomo Bar – a musical documentary (2021) și The Hungarian Cube – a Journey with Andre Hadju (2013). Shlomo Bar este unul dintre cei mai importanți și originali artiști muzicali din Israel. Timp de patruzeci de ani, împreună cu trupa sa, Natural Gathering, a compus o muzică care exprimă într-un mod unic sufletul israelian – amestec emoționant de Est și Vest care produce compoziții de o mare frumusețe, exprimând în același timp protestul și durerea socială. În film, Shlomo examinează traiectoria vieții sale printr-o serie de întâlniri cu personalități cheie din trecut și din prezent, împletite cu fragmente din cântecele sale care completează și susțin povestea filmului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.