Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zeci de copii cu deficiențe de vedere au practicat escalada și prietenia la cea de-a patra ediție a Festivalului de Cățărat – Puternici Împreună

0

Sub deviza “Puternici Împreună”, Asociația Climb Again și Kaufland România au organizat în data de 23 noiembrie cea de-a patra ediție a Festivalului de Cățărat – Puternici Împreună. În cadrul festivalului au urcat la înălțimea celor 5 metri ai pereților de escaladă peste 70 de copii și tineri cu deficiențe de vedere proveniți de la cele 7 școli speciale din toată țară, dar și 22 copii și tineri tipici, care și-au depăsit astfel limitele și au urcat o treaptă nouă în drumul spre independență. Evenimentul a luat forma unui circuit sportiv: escaladă pe perete vertical, activități specifice unui parc de aventură și tiroliană, toate având ca beneficiari direcți copiii și tinerii cu deficiențe de vedere. Participanții au fost împărțiți în echipe mixte (văzător – nevăzător) și toți copiii au experimentat cele trei circuite, sub supravegherea instructorilor din Lotul Național de Paraclimbing și al voluntarilor.

Mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut că am plecat din Târgu Frumos să venim la cățărat în București, la Climb Again. Tot drumul m-am întrebat de unde am să știu că am ajuns sus, la tavan. Mi-a plăcut foarte tare că sus, acolo, am descoperit niște trompete pe care le-am tot apăsat când ajungeam în vârf și toată lumea știa că am mai făcut un traseu”, spune Ionuț, elev de 14 ani de la Liceul Special Moldova.

Toți copiii pe care i-am avut la festival ajung înapoi acasă și își vor dori mai mult. Așa am fost și eu, dar și alți colegi din Lotul Național de Paraclimbing. Poate nu toți vor ajunge în echipa de Lot, dar numai faptul că au urcat până la 5 metri, pe peretele de escaladă, că s-au simțit apreciați și încurajați, înseamnă enorm pentru ei. Orice interacțiune care presupune atenție și grijă aduce, de la sine, doar lucruri bune”, afirmă Răzvan Nedu, Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

Expunerea la activități sportive de escaladă și interacțiunea cu tineri și copii tipici îi face pe tinerii și copiii cu diverse tipuri de deficiențe de vedere să fie mai încrezători în forțele proprii, le sporește gradul de independență, devin mai mobili și mai descurcăreți. Aceste concluzii vin în urma sondajelor realizate după fiecare ediție de festival.

Încă de la prima ediție a festivalului am fost fermecați de entuziasmul puștilor. Rezultatele studiilor noastre, realizate ante și post fiecare eveniment Climb Again – Puternici Împreună, ne confirmă că escalada este asociată cu cele mai pozitive emoții, energie și motivație. Toți cei care participă la festival au parte de experiențe complete – sport, distracție, incluziune, mobilitate, joacă, și ne spun că evenimentele noastre îi provoacă să facă mai multă mișcare”, afirmă Ana Anton, Manager de Proiect în cadrul Asociației Climb Again.

Acțiunea inițiată de Asociația Climb Again și finanţată de Kaufland România, vine la doar câteva luni de la prima ediție a Festivalului de Cățărat în Natură – Puternici Împreună și la un an de la deschiderea oficială a centrului din București, un spațiu generos care găzduiește o sală de escaladă și aventură, săli de antrenament și spații de terapie pentru copiii și tinerii cu diverse tipuri de dizabilități. Asociația Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, de la găsirea unui loc de muncă, la utilizarea bastonului alb, de la ieșirea în natură, la performanță în cadrul competițiilor naționale și internaționale de paraclimbing.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de  Alpinism și Escaladă (FRAE). Încă din 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, fie că vorbim despre cei care se simt pregătiți să-și găsească un job, de tinerii nevăzători care și-au învins jena de a ieși în public cu bastonul sau de cei care, acum, fac performanță la competiții naționale și internaționale de paraclimbing.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 magazine în 8 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații vizitați www.kaufland.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.