Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

YouthBank București își întregește echipa. Au început recrutările!

0

Programul YouthBank București, aflat la a șasea ediție, își completează echipa și recrutează noi membri. Tinerii care studiază la unul dintre liceele din sectorul 1 și 2 dornici să se implice în comunitate și să se dezvolte personal pot aplica până la data de 7 octombrie 2014.

YouthBank București este un program implementat de Asociația pentru Relații Comunitare. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.

YouthBank este administrat de către o echipă de liceeni şi urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în scopul dezvoltării comunităţii locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personală, dobândind abilităţi de leadership, comunicare şi management financiar.

Afis recrutare YB Bucuresti 2014-2015

Programul YouthBank porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor.

„Am avut noroc. Așa a început povestea mea alături de YouthBank București. Am avut norocul de a întâlni persoanele potrivite în timpul anilor de liceu, persoane care m-au îndrumat către a aplica la unul dintre posturile libere ale echipei YouthBank București. Am reușit să trec cu bine de interviuri, cu toate că emoțiile mă copleșeau cu desăvârșire și am ajuns să fac parte din cel mai cool program pentru liceeni, alături de cei mai frumoși oameni. Am învățat de la lucruri simple cum ar fi să dai un telefon – oricine știe să facă asta, nu? Într-adevăr, dar nu e ușor să convingi o persoană matură că poate să aibă încredere într-un grup de tineri care strigă sus și tare că vor să schimbe ceva în comunitatea lor –  până la cele complexe, precum organizarea unui eveniment sau monitorizarea unei echipe formată din tineri de vârsta mea pe care trebuia să îi țin în frâu. Însă, de un singur lucru îmi pare rău. Mai am un singur an în care mă pot implica activ în echipă, iar asta e foarte trist.” (Ana Șimon, membru YouthBank București, 2013-2014)

În anul 2013-2014, cei 18 liceeni, care au constituit echipa YouthBank București, au reușit să strângă un fond de peste 30.000 lei din care au finanțat 7 proiecte inițiate și implementate de liceenii din București. Proiectele au fost din cele mai diverse: de la un film artistic despre manipularea în mass-media, un proiect de promovare a dramaturgiei române contemporane, până la un festival de conștientizare a problemelor societății în care trăim. Numărul beneficiarilor direcți și indirecți ai proiectelor a ajuns la cifra de aproximativ 1.500 de persoane.

„Suntem niște tineri pasionați de arta cinematografică, de la regie până la actorie, editing și scenaristică. Datorită programului YouthBank București am reușit să realizăm un scurtmetraj artistic intitulat „Ad House”, ce pune în prim-plan rezultatul manipulării în mass-media, reclame și reduceri. De asemenea, acum avem posibilitatea să filmăm diverse evenimente în cadrul Colegiului Național „Spiru Haret” din București, și să continuăm cu realizarea scurtmetrajelor și a documentarelor. Este un mare pas înainte pentru noi. Căpătăm experiență și învățăm foarte multe în acest domeniu.” (Alin Mușetescu, liderul de echipă pentru proiectul Ad House)

Liceenii care studiază la unul dintre liceele din sectorul 1 și 2 dornici să facă parte din echipa YouthBank București pot să aplice până la data de 7 octombrie, ora 23:59 completând formularul online de înregistrare la adresa www.bucuresti.youthbank.ro/inscriere.

Mai multe despre programul YouthBank şi despre procesul de selecţie de noi membri găsiţi pe site-ul www.bucuresti.youthbank.ro.

***

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități.

În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara și Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.