Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Working Art Space and Production găzduiește un nou atelier de dans contemporan susținut de coregraful și dansatorul Gigi Căciuleanu

0

WASP — Working Art Space and Production găzduiește un nou atelier de dans contemporan susținut de coregraful și dansatorul Gigi Căciuleanu.

Atelierul este structurat pe două nivele, începători și intermediari & avansați, și își propune să deschidă orizontul de mișcare al tuturor celor pasionați de mișcare, punând accentul pe tehnici de dans contemporan și introducând cursanții în spațiul specific lui Gigi Căciuleanu, guvernat de Vânt, Volume și Vectori, adică jocuri de forțe, corpuri și spațiu, traiectorii și tendințe ale unui corp în ”stare de dans”. Cercetarea artistică și pedagogică a lui Gigi Căciuleanu urmărește modalitățile de transformare a energiilor invizibile în volumele vizibile ale corpului, prin ”Vectorii dansului”.

Stage de danse avec Gigi Caciuleanu

Născut la București, la 13 mai 1947, Gigi Căciuleanu a început să danseze în copilărie și a studiat timp de nouă ani la Școala Națională de Coregrafie, unde a descoperit dansul modern sub îndrumarea lui Miriam Răducanu, o figură de avangardă a dansului românesc. În timpul studiilor, participă la celebrele Nocturne din București, cât și în cadrul unor festivaluri internaționale. După absolvire își completează studiile de dans și coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova și este angajat ca solist la Opera din București — ceea ce îi permite să aprofundeze marile roluri ale repertoriului clasic.

În 1970, câștigă Premiul I la Concursul Internațional de Balet de la Varna și în 1971 și 1972 câștigă de două ori Premiul I la Concursul Internațional de Coregrafie din Köln. Doi ani mai târziu, este ales marele câștigător al Concursului Internațional de Dans de la Paris – Bagnolet.

După ce este invitat de Pina Bausch în Essen-Werden, Gigi Căciuleanu se mută în Franța în 1973, unde fondează Dance Studio Contemporan Nancy, secondat de Rosella Hightower; de asemenea, el rămâne alături de Grand Théâtre de Nancy ca dansator și ca director al baletului. În 1978 fondează festivalul de dans stradal „La Danse à Aix”, dând astfel posibilitatea multor artiști să se exprime, fapt pentru care primește de două ori medalia orașului Aix en Provence.

Între 1978 și 1993, Gigi Căciuleanu este director artistic al Centrului Național Coregrafic din Rennes, unde colaborează cu celebrități ale dansului și muzicii și organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin, la Buenos Aires, Tokyo, sau Bruxelles. În această perioadă, el este decorat în Franța cu titlul de Cavaler în Ordinul de Arte și Litere (1984), primește Premiul Brigitt pentru contribuția sa remarcabilă la viața culturală a Bretaniei (1987), precum și premiul de coregrafie al revistei românești Actualitatea Muzicală pentru spectacolul „Il Trovatore” (1991), prezentat la Opera din București.

În 1994 părăsește Rennes și fondează Compania Gigi Căciuleanu la Paris, cu care se întoarce pe scena internațională. Șapte ani mai târziu, fără să renunțe în totalitate la activitatea sa în Franța, preia direcția artistică a Baletului Național din Chile și colaborează în calitate de coregraf invitat cu mai multe companii (din orașe precum Torino, Montevideo sau Sao Paulo). În 2002 primește la Santiago Premiul „Altazor”, echivalentul chilian al Oscarului, pentru spectacolul „Gente”. România îl decorează în același an cu cea mai înaltă distincție — medalia Steaua României. În 2003 este declarat cel mai bun coregraf internațional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile. Primește din nou la Santiago Premiul „Altazor” pentru creația sa, Cuerpos. În 2005 primește pentru a treia oară Premiul APES.

În 2007, sub egida Fundației ”Art Production” , pune bazele Gigi Căciuleanu Danse Company la București, care debutează cu spectacolul „OUIBADA”. Un an mai târziu, Teatrul SOLIS din Montevideo / Uruguay dedică stagiunea sa 2008 personalității și stilului său de dans: teatrul coregrafic. Este numit „vizitator illustru” al orașului Montevideo și primește medalia orașului cu ocazia unei creații special comandate pentru celebrarea președinției franceze a Uniunii Europene. Jurnalul „EL MERCURIO” din Santiago îl numește primul pe o listă de 12 personalități care au marcat cultura în 2008. În 2010 primește din partea UNITER (Uniunea Teatrelor din România): „Premiul special pentru performanță în domeniul teatrului nonverbal și pentru întreaga carieră artistică”.
Recunoscut în lumea coregrafiei cu peste 300 spectacole proprii, Gigi Căciuleanu a făcut parte din juriul mai multor competiții importante: Concursul Internațional de Dans de la Nagoya, Eurovision Young Dancers din Gdansk și Varșovia, Concursul Internațional de Dans de la Paris, sau concursul Treviso. Continuă să creeze și să predea tehnica sa specifică de dans contemporan sub formă de workshop-uri și master-class-uri în cadrul unor instituții de prestigiu, precum: Conservatorul Național Superior „La Villette”, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Centrul Coregrafic Național din Nancy, Conservatoarele Naționale franceze: Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes, Progetto Danza/Treviso, cât și în restul lumii. Cel mai recent spectacol al său, „FOLIA, SHAKESPEARE & CO”, a avut premiera în 2014 la Teatrul Metropolis din București.

În paralel cu activitatea de dansator și coregraf, Gigi Căciuleanu explorează scrisul atât la nivel poetic cât și ca o dorință de explicare și aprofundare a metodelor sale de creație coregrafică. Eseul său: “Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 de către Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” și apoi tradus în limbile franceză, italiană si română. Din 2008, textele și poemele sale sunt publicate săptămânal în revista online liternet.ro.

Informații utile:

Program:
Luni – Vineri, 23 – 27 martie | 18:00 – 19:30 – începători
19:30 – 21:00 – intermediari + avansați
Taxă înscriere: 250 RON / 200 RON – elevi și studenți
Taxa se achită integral în prima zi de curs.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: Înscriere Atelier Gigi Căciuleanu – grupa începători / intermediari & avansați
Atelierul face parte din GROWASP – Program de formare profesională în domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP în anul 2015.

GROWASP – Ground for Research and Orientation cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice, sesiuni de feedback, oportunități de formare în străinătate, rezidențe artistice și acces la producții naționale și internaționale, într-un format special ce își propune să traseze noi perspective tinerilor artiști cu sau fără studii de specialitate, în dorința de a-i introduce în contextul internațional al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregătire în domenii care nu sunt accesibile în sistemul de educație instituțional.

GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, noțiuni de interdisciplinaritate, compoziție muzicală experimentală, dans contemporan cu influențe jazz și hip-hop, cursuri de mișcare care mizează pe o învățare organică – Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation și Ashtanga Yoga.

Participanții în cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation vor beneficia, pe durata desfășurării atelierelor la care se înscriu, de WASPer PASS, ce include:

– access la spectacolele prezentate la WASP, în baza rezervărilor și în limita locurilor disponibile | detalii despre programul WASP: http://waspmagazine.com/calendar/
– acces la mediateca WASP (arhivă video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană)
– acces la Media Lab, dotat cu aparatură de înregistrare audio și video, calculator și soft pentru editare video (pentru participanții înscriși la D.I.M.A.P).

Detalii despre GROWASP: http://waspmagazine.com/category/growasp/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.