Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Wood Be Nice organizeaza un workshop pe tema reciclarii in creatia artistica si impactului asupra mediului, ca parte a proiectului NeoNlitic

0

Reciclarea, arta in amonte, refolosire in aval – despre noua estetica a uratului si cum gunoiul cuiva poate deveni comoara altcuiva

Wood Be Nice (http://www.woodbenice.ro/) organizeaza in data de 17 august, incepand cu ora 17:00, la atelierul de pe B-dul Carol I nr. 53 din Bucuresti, un workshop despre reciclarea in creatia artistica, conceptul de upcycling prin care deseurile folosite in scopuri artistice sau functionale capata o valoare mai mare decat a produsului initial si impactul pe care aceste demersuri de creatie le au asupra mediului. Intrarea pentru public este libera.

Odata ce intra in fluxul de reciclare, deseurile sunt de regula transformate in alte produse, adeseori functionale, dar ce au o valoare adaugata mai mica – downcycling. La polul opus se afla folosirea deseurilor intr-un mod in care se genereaza o valoare mai mare decat cea a produsului initial, de obicei in scopuri artistice sau pur si simplu functionale – upcycling.

Astfel, inca din anii ’70, deseurile au devenit materie prima pentru artisti, arhitecti, designeri care, pe langa produsele finite ce ilustreaza cum din potetialul gunoi se pot naste opere de arta, isi asuma si misiunea de a educa publicul, sustinand ca trebuie aduse mai multe schimbari procesului de reciclare, care sa nu mai fie limitat la cei trei R – refolosire, reducere si reciclare.

Invitatii din cadrul workshop-ului sunt:

Oana Racheleanu (jurnalist, blogger si activist) va aduce in atentie documentarea despre circuitul reciclarii in Bucuresti

Irina Breniuc (jurnalist, activist si consultant de mediu pentru Zero Waste Romania si Ecomagazin.ro, presedinta Asociatiei pentru Consum Sustenabil si initiatoarea proiectului Pimp the garbage), ce va prezenta conceptul de upcycling si harta upcycling in Romania;

Adina Magsi (director general Alucro / Every Can Counts), ce va aduce in atentie proiectul de reciclare creativa „Can Art&Design Festival, editia cu lucrari de mari dimensiuni”

Florian Lucan (pictor si profesor de pictura in cadrul Scolii de Arta Bucuresti) va vorbi despre curentul artistic “Arte Povera”

Misha Diaconu (artist vizual specializat in sculptura in metal, membru UAP) va prezenta lucrari in care a folosit materiale recuperate/reciclate

Felicia Ienculescu-Popovici (presedinte Asociatia Greenitiative – Centrul Green Mogo) va da detalii despre proiectul Green Mogo si workshopurile de reciclare creativa

Liliana Stoica (artist fondator Deco-Box) va povesti despre integrarea lemnului reciclat in arta

De asemenea, va avea loc si prezentarea proiectului NeoNlitic, ce isi propune sustinerea si promovarea  productiei artistice, prin valorificarea patrimoniului cultural comun si reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia, prin tehnici moderne de productie artistica, dar si a artistilor implicati (Daniel Loagar, Andrei Cornea, Sasha Meret, Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Bajenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver Biv, Roxana Tomescu, Lucian Color, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu).

In cadrul proiectului se vor efectua documentari pe teren si intalniri de lucru, 4 workshopuri deschise publicului pe durata carora se vor prezenta rezultatele cercetarii si doua expozitii de opere de tip instalatii-corpuri de iluminat de dimensiuni medii-mari realizate din materie prima reciclata.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.