Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Violoniștii Alexandru Tomescu și Renaud Capuçon povestesc despre George Enescu

0

Violoniștii Alexandru Tomescu și Renaud Capuçon povestesc despre George Enescu în prima Duminică Muzicală a Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu

Cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu și unul dintre cei mai bine cotați violoniști la nivel mondial, francezul Renaud Capuçon (via Skype) vorbesc publicului despre George Enescu, duminică, 28 iunie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cișmigiu în cadrul primei Duminici Muzicale a Festivalului Enescu.

„Cine este George Enescu?” – aceasta este provocarea pe care o lansează prima Duminică Muzicală a Festivalului Enescu, care are loc duminică, 28 iunie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, București).

2015 este anul în care se împlinesc 60 de ani de când doar muzica lui Geroge Enescu a rămas printre noi. Această ediție a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu își propune să-l (re)descopere pe muzician, punându-i  în valoare toate fațetele: cum se vede muzica lui Enescu de peste graniță, și cum este trăită și interpretată în România, dar și care sunt câteva dintre cheile personalității compozitorului român.

„Cum îl văd și cum îl înțeleg valoroși muzicieni români și străini pe George Enescu? Ce impact are muzica lui Enescu în lume?” – vor răspunde doi dintre cei mai apreciați violoniști ai momentului, care vor susține concerte în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu: Alexandru Tomescu și Renaud Capuçon, printr-o intervenție via Skype.  Li se alătură Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu. În ediția 2015,  Festivalul Enescu aduce publicului peste 20 de interpretări din lucrări de George Enescu, în viziunea unora dintre cele mai importante orchestre și dirijori ai lumii. Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români fac parte din programul Festivalului Enescu 2015.

Alexandru Tomescu este apropiat de muzica lui George Enescu și de personalitatea compozitorului, una dintre lucrările sale preferate fiind “Lăutarul”, interpretată frecvent în bis-urile de la concerte. Renaud Capuçon este laureat al Premiului George Enescu, secțiunea vioară, acordat de Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique (2006). Violonistul vine pentru a doua oară în România, în cadrul Festivalului Enescu.

Moderatorul dezbaterii va fi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu.

Violonistul Răzvan Anemțoaei și naistul Radu Moroșanu, bursieri în cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundației Principesa Margareta a României, vor interpreta live fragmente din compoziții de George Enescu.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu va urca pe scena Festivalului Enescu 2015 pe 17 septembrie, alături de prestigioasa Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko. Alexandru Tomescu interpretează la celebrul Stradivarius Elder-Voicu.

Renaud Capuçon a concertat pe unele dintre cele mai importante scene internaționale, alături de artiști de renume precum Hélène Grimaud sau Frank Braley. Timp de trei veri, a fost invitat al celebrului dirijor Claudio Abbado, în calitate de concertmaistru al Gustav Mahler Jugendorchester, post pe care l-a deţinut timp de trei veri, lucrând cu dirijori precum Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Daniel Barenboim, Franz Welser-Moest şi însuşi Abbado. Pe scena Festivalului Enescu, Renaud Capuçon va concerta alături de fratele său, Gautier Capuçon și London Symphony Orchestra pe 9 septembrie.  Renaud Capuçon interpretează la o vioară Guarneri del Gesù “Panette” (1737) care i-a aparţinut legendarului Isaac Stern, instrumentul fiind achiziţionat special pentru violonist de Banca Svizzera Italiana (BSI).

Cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul Internațional “George Enescu” aduce în medie 20.000 de turiști străini la București și are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC și remarcabile cotidiene străine și publicații de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan național. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de țară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.