Vioara lui George Enescu a cucerit elevii din liceele bucureştene

0

Peste 1500 de elevi din cinci licee bucureştene au avut, în săptămâna 12-16 octombrie, în orar, un moment deosebit. Au avut privilegiul de a auzi pe viu, chiar în liceul lor, în afara sălii de concert, Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află.

Proiectul „Vioara lui George Enescu în licee” a avut loc la: Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica “Henri Coanda”; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.

Proiectul este finanțat prin Programul „Ești București” de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București – ARCUB, Primăria Municipiului București, este organizat de Fundația Culturală Marconi, in parteneriat cu: Muzeul Naţional ”GEORGE ENESCU şi liceele gazdă.
Vioara in Licee_Cervantes_Foto_Virgil Oprina_5_WEB
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au încercat să le ofere celor tineri o mostră de muzică de cea mai bună calitate, pentru a le trezi dorinţa de a o asculta apoi şi în sala de concert.
Reacţiile elevilor prezenţi la concertele masterclass au fost entuziaste, ei înţelegând că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, mai ales pentru că cei doi muzicieni au ales un program atractiv, cu piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian, oferind şi explicaţii despre acestea, exemple din istoria muzicii sau mici povestioare despre compozitori si epoca în care aceştia au creat.
Întrebaţi de ce au venit la concert, elevii au avut răspunsuri diferite:
„Am venit pentru că mi s-a părut foarte important. Noi, fiind clasa a XII-a, ne-am terminat programul de dimineaţă şi am venit special pentru concert. Ne-am întors la şcoală. M-a făcut, curios, pur şi simplu, povestea despre vioara lui Enescu care a fost de 300 de ani şi nu prea am fost la concerte de vioară şi am fost foarte curios să văd despre ce este vorba.

„Iniţial am venit ca să scap de ore, bănuiesc, ca majoritatea colegilor, doar că, în final, chiar mi-a plăcut, mi se pare o muzică plăcută şi este o muzică total diferită faţă de ceea ce ascultă copiii din ziua de azi. Eu cred, că ar trebui să cânte în mai multe locuri, ca să-i cunoască mai multă lume, să vadă că, de fapt, nu este o muzică chiar atât de plictisitoare şi chiar merită. Este foarte frumoasă”

Violonistul Gabriel Croitoru, la rândul său profesor, este foarte hotărât ca prin proiectele sale să atragă cât mai mulţi tineri spre sala de concert:

„Încercăm să îmbinăm şi să aducem pe înţelesul tuturor acest gen de muzică şi după reacţie, zic eu, că am şi reuşit, copiii au stat foarte cuminţi. Erau, zic eu, dornici de a asculta muzică de genul acesta, cred că nu s-au aşteptat să le placă şi mă bucur dacă am reuşit să-i atragem, măcar pe o parte dintre ei.”

Vioara lui George Enescu îşi va continua drumul, în perioada 22 octombrie-3 noiembrie, prin satele şi oraşele Românie, într-un proiect organizat de Radio România.

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA BUCUREȘTI FM, AGENȚIA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, ȘAPTE SERI

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.