Vioara lui Enescu în Stagiunea Regală. Recital de excepție al Cameratei Regale, alături de Horia Andreescu și Gabriel Croitoru

0

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la primul concert al anului 2016 din Stagiunea Regală. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 6 februarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3).

concert camerata regala feb. 2016Alături de Camerata Regală se vor afla doi profesioniști de excepție – concertul va fi dirijat de maestrul

Horia Andreescu și îl va avea ca solist pe violonistul Gabriel Croitoru. Din anul 2008, maestrul Croitoru a obținut prin concurs dreptul de a cânta la vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu.

Programul include lucrări C. Saint-Saens – Rondo Capriccioso, P. Sarasate – Zigeunerweisen și P.I. Ceaicovski – Souvenir de Florence. Biletele au prețuri cuprinse între 60 și 95 de lei și sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos, precum și la casa de bilete a Ateneului Român.

Horia Andreescu. Născut în Braşov (România), a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat. A urmat apoi cursuri de măiestrie la Viena (cu Swarowsky şi Östereicher), la Trier şi München (cu Celibidache). În perioada 1976-1987 a fost Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii din Ploieşti, iar din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii George Enescu din București (unde a deținut funcția de director adjunct în perioada 1987-1990) şi Orchestra Naţională Radio (în calitate de prim dirijor). A format Virtuozii din Bucureşti, ansamblu cu care a susţinut numeroase concerte şi turnee.
Timp de peste 12 ani a fost Dirijor Principal (invitat) al Berliner Rundfunk Orchester, Schwerin Staatskapelle şi Dresden Staatskapelle, având totodată angajamente cu Berlin Staatskapelle, Orchestrele Simfonice din Berlin, Viena, Ierusalim şi Gewandhaus – Leipzig, BBC Scotland, Orchestrele Radio din Madrid, Lisabona, Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Reykjavik, orchestrele filarmonice, simfonice şi de cameră din Olanda, Copenhaga (Collegium Musicum), Israel Chamber Orchestra, Filarmonicile din Londra şi Budapesta. A colaborat cu solişti celebri ca Anne Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Viktor Tretiakov, Elisabeta Leonskaia, Uto Ughi, Zoltan Kocsis etc. A fost frecvent invitat la renumite festivaluri printre care amintim: Wien Modern, Wienerfestwochen, Europa Musicale Munchen, Berlin Contemporary Music Biennial Festival, George Enescu International Festival (București), precum și la festivalurile din Dresda, Copenhaga, Santander, Istanbul.

Gabriel Croitoru. Cu peste o mie de apariții scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o prezență extrem de bogată în viața muzicală, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
Gabriel Croitoru a susținut concerte și recitaluri pe scenele tuturor Filarmonicilor din România și pe podiumuri de concert din întreaga lume. A apărut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internațională: London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de camera Regina Sofia, Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. A susținut recitaluri în Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., Ungaria, dar și în țări din fosta URSS.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat, membrii Cameratei au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional Sergiu Celibidache. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia Regele Mihai al României pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu
Concert recomandat de RFI România

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Asociația Elite Art Club Unesco, Ella Traveland, Poșta Română, Way Media
Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI, Spectacular, Liternet, statuidedaci.ro, Calendar.Evenimente, Qwellman, 4arte.ro, societatesicultura.ro, OrasulMeu, BILETE.RO.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.