Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vino să descoperi oportunitățile și provocările antreprenoriatului social în România

0

Antreprenoriatul social în România – oportunități și provocări  / 15 ianuarie 

România înregistrează un deficit în comparație cu media la nivel european în ceea ce privește capacitatea de a furniza servicii sociale, de sănătate sau educaționale. În timp ce la nivelul UE aproximativ 50% dintre persoanele cu dizabilități sunt încadrate în muncă, în România doar 12,26% dintre acestea aveau un loc de muncă în anul 2010 (sursa: Sumar analiză încadrare în muncă/MS/august2011). Deși economia socială pare a fi o posibilă soluție pentru întărirea capacității naționale prin acoperirea partial a acestui deficit, dezacordul actual între autoritățile publice și societatea civilă cu privire la cadrul de reglementare a economiei sociale (Proiectul de lege privind economia socială și Proiectul de lege privind antreprenoriatul social) îngreunează dezvoltarea acestui sector.

reteaua sociala actionam responsabilTema celei de-a doua mese rotunde ce va avea loc pe data de 15 ianuarie în cadrul proiectului ”Acționăm responsabil! – Rețeaua socială RSC” este  Antreprenoriatul social în România – oportunități și provocări. În cadrul evenimentului ne propunem să identificăm, împreună cu stakeholderii în acest domeniu, soluții pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale în România.

Plecând de la numeroasele dezbateri create în jurul principiilor celor două proiecte de lege (Proiectul de lege privind economia socială și Proiectul de lege privind antreprenoriatul social), unul dintre obiectivele mesei rotunde va fi conturarea de propuneri în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ actual pentru economie socială și antreprenoriat social în România. În acest sens, va fi analizat cadrul general de reglementare a acestui domeniu la nivelul UE și vor fi identificate modele de bună practică din alte țări europene.

Inițiativa promovării economiei sociale și a recunoașterii acesteia drept element strategic în creșterea gradului de ocupare a persoanelor defavorizate trebuie susținută de un cadru conceptual și legislativ bine fundamentat. In acest sens, una dintre temele aflate pe agenda dezbaterii face referire la stabilirea criteriilor de definire a întreprinderii sociale ca formă de organizare specifică economiei sociale,

O alta temă de dezbatere face referire la mecanismele de susținere a domeniului economiei sociale. Măsurile financiare sub forma facilităților și stimulentelor fiscale sau a programelor de finanțare, precum și mecanismele non-financiare de tipul servicii de consultanță, asistență tehnică și programe de formare, constituie acțiuni și instrumente de dinamizare a sectorului economiei sociale și soluții la problemele cu care se confruntă organizațiile din acest domeniu.

Împreună vom încerca să identificăm solutii pentru cresterea capacității întreprinderilor sociale și pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale în România!

Te așteptăm să dezbatem tema „Antreprenoriatul social în România – oportunități și provocări” în cadrul Rețelei sociale RSC! 

Masa rotundă „Antreprenoriatul social în România – oportunități și provocări” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme și soluții pentru stimularea responsabilității sociale în România”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de ințiative de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal și pentru o mai bună utilizare a resurselor în ceea ce privește promovarea responsabilității sociale în România, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitați la dezbateri reprezentanți ai sistemului public, reprezentanți ai mediului privat și membri ai societății civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din România.

Parteneri media: Cariereonline.ro, CSRmedia, Manager.ro,  Portal HR, Romania Pozitiva, StiriONG.ro, Wall-Street

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.