Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vineri incepe Festivalul International de Folclor #FIF10ani!

0

Festivalul Internațional de Folclor
„Muzici și Tradiții în Cișmigiu”
Ediție aniversară

În perioada 24-26 iunie 2016, pentru al X-lea an consecutiv, Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează FIF – Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” care sărbătorește anul acesta ediția aniversară!

Afis FIF 10 ani

De zece ani, FIF înseamnă spectacole de muzică și dans din folclorul național și internațional, o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor reinterpretat, târg de meșteșugari, ateliere de creație, teatru pentru copii, o secțiune de folclor interpretat de copii, o zonă gastronomică și multe alte activități pentru un public de toate vârstele.

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” se bucură de recunoaștere națională și internațională datorită prezenței pe scenă, la fiecare ediție, a peste 2.000 de invitați din toate zonele țării și ale lumii. Evenimentul este cu intrare liberă și se adresează publicului român, dar și turiștilor, care se pot bucura de o experiență unică, intrând în contact cu diversitatea culturală autohtonă și internațională.

În anul 2016 Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” sărbătorește 10 ani de diversitate culturală, cu 10 ansambluri invitate din străinătate: Spania, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Italia, Maroc, Republica Moldova, Serbia, Slovacia și Turcia, 10 minorități și comunități, precum maghiară, ucraineană, germană, aromână, rușilor lipoveni, italiană, turco-tătară, slovacă, rromă, greacă, 10 tineri interpreți de muzică populară și 10 ansambluri românești.

Retrospectiva Festivalului Internațional de Folclor

Prima ediție a Festivalului Național de Folclor a debutat cu succes în anul 2007, prezentând în Capitala României tradițiile și obiceiurile țării, 2008 fiind anul în care festivalul și-a schimbat statutul din festival național în Festival Internațional de Folclor, fiind invitate ansambluri din Serbia și Peru.
În 2009 am avut parte de o experiență multiculturală, care a adus pe scenă, pe lângă artiștii naționali, ansambluri din Republica Cehă, Congo, Marea Britanie. Aplauzele publicului s-au îndreptat în 2010 către spectacolele de muzică și dans ale ansamblurilor din Georgia, Grecia, Mexic, Serbia, Turcia, Ucraina, iar în anul 2011 invitații speciali din Bulgaria, Macedonia și Serbia și-au prezentat costumele, coregrafia și ritmurile într-un spectacol de neuitat.

Ansamblurile din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Rusia și Turcia au scris istoria ediției din 2012, prezentând tradițiile autentice și apropiind culturile participanților. În 2013, alături de artiștii naționali, ansambluri din Bulgaria, Grecia, India, Republica Moldova și Serbia s-au adunat să celebreze diversitatea culturală în capitala României, urmând ca ediția din 2014 să pună în evidență tradițiile românești și specificul popular al țărilor Bulgaria, Letonia, Serbia, Republica Moldova.

Ultima ediție a festivalului s-a bucurat de un public de 25.000 de oameni, care au urmărit spectacolele oferite de minorități și comunități naționale, precum și de ansambluri din India, Armenia, Republica Moldova, Serbia și Scoția. De-a lungul celor nouă ediții ne-am bucurat de prezența unor ansambluri din 20 de țări și a 20.000 de artiști naționali și internaționali.

#FIF10ani

Parada costumelor tradiționale

Ediția aniversară va debuta vineri, 24 iunie, de la ora 15:00, cu parada costumelor populare românești și internaționale pe traseul Piața George Enescu (Ateneul Român) – Parcul Cișmigiu (Intrarea Arhivele Statului). La paradă vor participa peste 600 de persoane, ansambluri naționale și internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale, publicul fiind invitat să se alăture defilării.

Târgul meșteșugarilor și zona gastronomică

Festivalul aduce în atenția publicului arta populară românească și gastronomia tradițională în mediul urban. Târgul meșteșugarilor va fi deschis zilnic, între orele 10:00 – 22:00 și va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă variată de obiecte de artizanat (ceramică, sculpturi în lemn și os, țesături, covoare, împletituri din fibre vegetale, articole din piele, instrumente muzicale, icoane, ii, costume, păpuși, măști) dar și preparate culinare diverse (miere, dulcețuri, siropuri, prăjituri de casă, cozonaci, turtă dulce, covrigei, brânzeturi, pâine de casă, plăcinte, scovergi, baclava sau kurtos colacs). Totodată, în cadrul festivalului, va fi amenajată și o zonă gastronomică, deschisă publicului zilnic, în intervalul 10:00 – 22:00.

Scena Principală

În cadrul festivalului, programul artistic se va desfășura pe cele două scene amplasate în parcul Cișmigiu, Scena Principală și Scena de la Fân Zone.

Scena Principală, situată pe peluza restaurantului Monte Carlo, va reuni concerte susținute de soliști îndrăgiți – Mioara Velicu, Maria Dragomiroiu şi Ionuţ Ungureanu, Gheorghe Roşoga, Nicoleta Voica şi Monica Anghel, Irina Loghin, Gheorghe Turda şi Dan Helciug, Sava Negrean Brudaşcu, Maria Ciobanu şi Nico, Laura Lavric şi Loredana, Gelu Voicu, Răzvan Rădos, Viorica și Ioniță din Clejani, Lavinia Goste, Ovidiu Homorodean, Irina Loghin, Nicolae Furdui Iancu; spectacole de folclor tradițional ale unor ansambluri naționale și internaționale – „Timişul” din Timişoara, „Burnasul” din Alexandria, „Cindrelul – Junii Sibiului” din Sibiu, „Ţara Vrancei” din Focşani, „Baladele Deltei” din Tulcea, „Romanaţi” din Olt, „Zhar” din Bulgaria, „Rozmarija” din Slovacia, „Chigli de ’Mbrolo” – din Italia, „Lalapasa Belediyesi Halk Dansalari” din Turcia, „Innova Irish Dance Company” din Irlanda, „Hora” şi Orchestra „Hora neamului” din Republica Moldova, „Taurunum” din Serbia, „Aroussi” din Maroc, „Pastora Galvan” din Spania, „Akrites Yeriou” din Cipru; minorități și comunități naționale, fanfare și orchestre.

Fân Zone – spațiu dedicat folclorului reinterpretat

În cadrul festivalului, un loc aparte îl are zona neconvențională – FÂN ZONE, amenajată pentru tinerii dornici de distracție și relaxare. Astfel, pe scenă se vor auzi, începând cu ora 17:00, ritmurile de folclor reinterpretat de DJ și cele trupe din peisajul muzical local și internațional, precum: DJ Fanas, Ethnotic Project & Irina Sârbu, Daniel Lazăr Band, Căci Vorba, Jazu, Ad-Hoc, Adda, Cobzality, DJ Danaga, Domino, Ikhaya Band Lite, BaLaKo.
În prima parte a zilei, la FÂN ZONE, sunt așteptați și cei mici, cu multe surprize, iar cei mari își pot alege suveniruri hand-made, prin intermediul cărora vor redescoperi motivele autentice românești, reinterpretate într-un mod creativ.

Ateliere de creație și teatru pentru copii

În zona Foișorului, cei mici vor putea desfășura diverse activități recreative pe 24, 25 și 26 iunie, în intervalul 17:00 – 21:00. Atelierele îi încurajează pe copii să își dezvolte spiritul de echipă, să își exploreze creativitatea și să își exerseze abilitățile practice. De asemenea, sâmbătă și duminică, de la 10:30, în zona Foișoului, cei mici pot urmări piesa de teatru „Dănilă Prepeleac”, spectacolul muzical oferit de cursanții atelierului creart „Fabrica de Folclor” – coordonat de Lavinia Goste sau diverse momente muzicale și jocuri interpretate de grupuri de copii.
De 10 ani ne bucurăm împreună de frumusețea și unicitatea fiecărei națiuni! Vă așteptăm și anul acesta să ne fiți alături la ediția aniversară pentru a avea parte de o experiență unică, intrând în contact cu diversitatea culturală autohtonă și internațională!

Intrarea la toate activitățile din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” este liberă.

Pentru mai multe informații, accesați:
www.fifbucuresti.ro
www.creart.ro
https://www.facebook.com/FIF.MuzicisiTraditiiinCismigiu
https://www.facebook.com/creartpmb
PROGRAMUL

Vineri, 24 iunie 2016

15:00 – 15:30 Parada costumelor tradiționale
Participanți: Ansambluri naționale şi internaționale, comunități şi minorități naționale, fanfare
Traseu: Piața George Enescu (Ateneul Român) – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cişmigiu (Intrarea Arhivele Statului)
10:00 – 22:00 Târg de meşteşugari
10:00 – 22:00 Spaţiu gastronomic
17:00 – 21:00 Ateliere de creaţie pentru copii – zona Foişor
15:30 – 16:00 Reprezentaţii ale fanfarelor în Parcul Cişmigiu
Fanfara „Hudeşti” din Botoşani
Fanfara „Trandafirul” din Calafindeşti, Suceava
Fanfara „Valurile Dunării” din Galaţi
Fanfara din Cosmeşti – Iaşi

Program artistic Scenă Principală
– Spectacole de folclor autentic –
15:55 –16:14 Minoritatea maghiară „Ordogborda” din Harghita
16:15 –16:29 Minoritatea ucraineană „Kazacioc” din Suceava
16:30 –16:44 Minoritatea germană „Korona” din Braşov
16:45 –16:58 Comunitatea aromână „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea
16:59 –17:13 Minoritatea ruşilor lipoveni „Reabinuska” din Tulcea
17:20 –17:40 Ansamblul „Timişul” din Timişoara
17:45 –18:35 Prezentarea ansamblurilor din străinătate: Cipru, Republica Moldova, Serbia, Maroc, Spania, Bulgaria, Slovacia, Italia, Turcia, Irlanda
18:35 –18:55 DESCHIDEREA OFICIALĂ
19:00 –19:20 Ansamblul „Burnasul” din Alexandria
19:25 –19:45 Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava
19:50 –20:10 Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului” din Sibiu
20:20 –22:00 Orchestra Naţională „Valahia”, condusă de maestrul Marius Zorilă cu Lavinia Goste, Ovidiu Homorodean, Ioana Ardelean, Gelu Voicu, Mariana Zota, Angelica Flutur, Răzvan Rădos, Constantin Lătăreţu şi Ionuţ Urdeş, Grupul celor 10 Violoniști, Grupul celor 10 Naiști, Grupul celor 10 Fluierași

Program artistic scenă Fân Zone
– Spectacole de folclor reinterpretat –
17:00 –17:45 Dj Fanas
18:00 –19:00 Ethnotic Project & Irina Sârbu
19:15 –20:15 Čači Vorba
20:30 –21:15 Daniel Lazăr Band

Sâmbătă, 25 iunie 2016

10:00 – 22:00 Târg de meşteşugari
10:00 – 22:00 Spaţiu gastronomic
17:00 – 21:00 Ateliere de creaţie pentru copii – zona Foişor

Program artistic scenă Foișor
– Secțiunea de cântece și jocuri interpretate de copii –
10:30 –11:20 Spectacol de teatru pentru copii „Dănilă Prepeleac”
11:25 –11:55 Copiii de la Atelierul creart „Fabrica de Folclor”
12:00 –12:30 Ansamblul de Dansuri „Speranţa” şi Studioul Etno – Folcloric „Edera” din Republica Moldova

Program artistic Scenă Principală
– Spectacole de folclor autentic –
14:45 –15:04 Minoritatea italiană „Siamo di nuovo insieme” din Iaşi
15:05 –15:19 Minoritatea turco-tătară „Yildirzlar” din Constanţa
15:20 –15:34 Minoritatea rromă „Doina Dobrogei” din Medgidia
15:35 –15:49 Minoritatea slovacă „Datelinka” din Bihor
15:50 –16:04 Minoritatea greacă „Ellas” din Bucureşti
16:10 –16:40 Ansamblul „Taurunum” din Serbia
16:45 –17:15 Ansamblul „Akrites Yeriou” din Cipru
17:20 –17:50 Ansamblul „Hora” şi Orchestra „Hora neamului” din Republica Moldova
17:55 – 18:15 Ansamblul „Baladele Deltei” din Tulcea
18:20 –18:40 Ansamblul „Ţara Vrancei” din Focşani
18:45 –19:15 „Aroussi Ensemble” din Maroc
19:20 –19:40 Ansamblul „Romanaţi” din Olt
19:45 –20:30 Compania „Pastora Galvan” din Spania
20:40 –21:50 Viorica și Ioniță din Clejani și Taraful din Clejani

Program artistic scenă Fân Zone
– Spectacole de folclor reinterpretat –
17:00 –18:00 Jazu
18:15 –19:15 Ad Hoc
19:30 –20:30 Adda
20:45 –21:45 Cobzality

Duminică, 26 iunie 2016

10:00 – 22:00 Târg de meşteşugari
10:00 – 22:00 Spaţiu gastronomic
17:00 – 21:00 Ateliere de creaţie pentru copii – zona Foişor

Program artistic scenă Foișor
– Secțiunea de cântece și jocuri interpretate de copii –
10:30 –11:20 Spectacol de teatru pentru copii „Dănilă Prepeleac”
11:25 –11:55 Copiii de la Atelierul creart „Fabrica de Folclor”
12:00 –13:00 Grupul de copii „Mlădiţe Ilfovene” din Clinceni, coordonatori Marioara Man Gheorghe şi Grigore Gherman

Program artistic Scenă Principală
– Spectacole de folclor autentic –
14:35-14:45 Uniunea Elenă din România – Ansamblul „Kymata”
14:50 –15:15 Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova
15:20 –15:40 Ansamblul „Doina Gorjului” din Târgu Jiu
15:45 –16:15 Ansamblul „Rozmarija” din Slovacia
16:20 –16:40 Ansamblul „ Transilvania” din Baia Mare
16:45 –17:15 Ansamblul „Chigli de ’Mbrolo” din Italia
17:20 –17:50 Ansamblul „Zhar” din Bulgaria
17:55 –18:09 Ansamblul „Lalapasa Belediyesi Halk Dansalari” din Turcia
18:15– 19:40 Orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros cu Mioara Velicu, Maria Dragomiroiu şi Ionuţ Ungureanu , Gheorghe Roşoga, Nicoleta Voica şi Monica Anghel, Irina Loghin
19:45– 19:57 Ansamblul „Lalapasa Belediyesi Halk Dansalari” din Turcia
20:00 –20:30 „Innova Irish Dance Company” din Irlanda
20:35 –22:00 Orchestra Naţională „Valahia” condusă de maestrul Marius Zorilă, cu Gheorghe Turda şi Dan Helciug, Sava Negrean Brudaşcu, Maria Ciobanu şi Nico, Nicolae Furdui Iancu, Laura Lavric şi Loredana

Program artistic scenă Fân Zone
– Spectacole de folclor reinterpretat –
17:00 –18:00 Dj Danaga
18:15 –19:15 Domino
19:30 –20:30 Ikhaya Band Lite
20:45 –21:45 BaLaKo

__
Organizatori: Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție
Co-producător: TVR 1
Parteneri: Coca-Cola, ALPAB – Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București
Parteneri media: Blitz TV, Radio România București FM, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România Muzical, Zile și Nopți, România Pozitivă, Orașul Meu, Calendar Evenimente, PR Wave, IQool, Festivaluri Românești, Gratuitor, Dor de Ducă

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.