Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vincent van Gogh: pictorul bucuriilor ascunse

0

Van GoghFundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni, 21 septembrie, ora 19:00, la un atelier teoretic de istoria artei dedicat marelui pictor olandez Van Gogh – Vincent van Gogh: pictorul bucuriilor ascunse. Alături de Cristian Mladin vom afla mai multe detalii despre artistii care l-au inspirat, despre cercul sau de prieteni si despre capacitatea sa extraordinara de a regandi pictura.

Toată lumea a auzit de Van Gogh, cel care, aflat în culmea mizeriei şi a depresiei, avea să-şi ia singur viaţa. Artistul care se agăţa de singura sa nădejde că oarecând picturile sale se vor fi dovedit mai valoroase decât însăşi viaţa sa.

În 5 mai 2015, casa de licitaţii Sotheby stabilea un nou record: pictura lui Van Gogh, „L’Allee Des Alyscamps” a fost vândută pentru 66,3 milioane de dolari. Un nou record după ce ultimul (15 mai 1990), pentru portretul doctorului Gachet, fusese stabilit pentru 82,5 milioane de dolari. Portet estimat în 2015 la 148,9 milioane de dolari.

Cum putem înţelege această tragică ironie? Cine este Van Gogh? A pictat el oare bogăţia lumii sale sau sărăcia lumii noastre? Pot oare zecile, sau chiar sutele de milioane de dolari să răs-cumpere măcar o clipă din povestea acestei vieţi neînţelese? Aceste sume ridicole ni-l fac oare mai inteligibil? Ne devine oare astfel Vincent van Gogh mai aproape? Vorbeşte el pe limba noastră?

În cele patru întâlniri vă propun să ne aplecăm asupra acestei vieţi extraordinare şi poate să ne lămurim întrucâtva în privinţa întrebărilor de mai sus.

1. La prima întâlnire vom povesti şi ne vom minuna de efervescenţa artistică a epocii în care Van Gogh a trăit. În perioada de maximă creativitate a lui Van Gogh, viitorul sculptor de geniu, Constantin Brâncuşi avea doar 12 ani.

2. La a doua întâlnire, vom vorbi despre pictorii pe care Van Gogh i-a iubit pur şi simplu: Rembrandt, Hals, Delacroix, Rubens, Courbet, Millet. Ne vom bucura ochii cu câteva picturi excepţionale de secol XIX.

3. La a treia întâlnire, vom intra efectiv în povestea vieţii lui Van Gogh, în opera sa, cunoscându-i totodată şi prietenii – Gaugain, Seurat, Bernard.

4. La a patra întâlnire, vom face împreună lectura unora dintre cele mai spectaculoase scrisori adresate de Van Gogh fratelui său. Ne vom convinge poate că rândurile pe care Van Gogh le-a scris despre Rembrandt i s-au potrivit în aceeaşi măsură lui însuşi: pentru tainele picturii sale nu s-a inventat încă o limbă omenească.

Lector: Cristina Pana
Data incepere: 2 septembrie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5;
Frecventa: saptamanal, miercuri
Cost: 280 ron (total 5 sedinte, materiale incluse); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 250 ron (total 5 sedinte, materiale incluse)
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.