Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Victorie pentru grupul de cetățeni “Luptă pentru strada ta”

0

S-au oprit lucrările de ridicare a blocului din strada Luncșoara, deși a fost declarat ilegal, iar actele erau suspendate încă din luna august a anului curent – https://www.facebook.com/luptapentrustradata .

Cetățenii ce locuiesc în zona Str. Luncșoara  sectorul 2 au reușit să determine autoritățile locale ale sectorului 2 să oprească construirea ilegală a unei clădiri de 10 etaje din Al. Luncșoara Nr. 2B.  Grupul civic a reclamat încă de la începutul anului 2014 construirea nedorită și ilegală a clădirii, a solicitat sprijinul Inspectoratului de Stat în Construcții care a declarat după investigații că atât Autorizația de Construcție nr. 403/21”L”/05.08.2013, cât și Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 au fost emise încălcând mai multe prevederi legal[1] (răspuns anexat acestui comunicat). La solicitarea cetățenilor, Prefectul Paul Nicolae Petrovan a înaintat Tribunalului Municipiului București, prin adresa PAM/13300/P/07.08.2014 (anexat acestui comunicat), cererea de chemare în judecată, precum și suspendarea executării construcției, actele administrative fiind de drept suspendate.

Deși execuția construcției ar fi trebuit suspendată, lucrările au continuat în mod ilegal. Primăria Sectorului 2, Poliția Locală a Sectorului 2, precum și Disciplina în Construcții din Sectorul 2 nu au făcut demersuri de a opri continuarea acestui proces ilegal, în ciuda solicitărilor venite din partea cetățenilor. Instituțiile publice nu își respectă sau nu își cunosc atribuțiile. Primăria sectorului 2 declara că totul e legal. După ce ISC a declarat actele ilegale, Poliția Locală trimitea răspuns că Inspectoratul de Stat trebuie să oprească lucrarile, iar inspectoratul de Stat răspundea că nu are atribuții în acest sens.

Gruul civic a dat numeroase telefoane și scrisori adresate Primarului NECULAI ONTANU, Viceprimarului TOADER MUGUR MIHAI, Arhitectului STEGARUS DALIA, Poliției Locale sector 2, Prefecturii București și Inspectoratului de Stat în Construcții ca legea să se aplice, iar lucrările să se oprească. Ieri, 18 decembrie, după aproape 4 luni de neimplicare din partea Primărei Sectorului 2 și după ce grupul a trimis o sesizare la către primărie prin care îi anunța că au trimis cazul și documente dovadă către DNA, au primit răspuns de la primărie (anexat acestui comunicat), iar lucrările au încetat.

Cetățenii rămân vigilenți pentru ca legea să se respecte, iar nevoile și dorințele lor să nu fie nerespectate de către autorități locale care nu aplică legea sau de proprietari care construiesc ilegal.

Grupul ”Luptă pentru strada ta” ( https://www.facebook.com/luptapentrustradata ) și campania de oprire a construcției ilegale a clădirii din Aleea Luncșoara, Sector 2 sunt susținute de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, în cadrul Programului de Asistență în Advocacy – PAS http://www.ce-re.ro/pas


[1] Autorizația de Construcție nr. 403/21”L”/05.08.2013 a fost emisă cu nerespectarea prevederilor art. 2 alin (2) din Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcții și ale art. 615 din Codul Civil, HGR nr. 37/2006 privind modificarea art. 1 din HGR 560/2005 pentru aprobarea categoriilor de construcții la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă, precum și a celor la care se amenajează puncte de comandă. De asemenea, Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 a fost emis cu nerespectarea art. 6 din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții și a art. 28 Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.