Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vernisajul expoziţiei: „Muzeele din România între clasic şi modern. Proiecte muzeale (1990–2010)“

0

 

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul expoziţiei „Muzeele din România între clasic şi modern. Proiecte muzeale (1990-2010)”, care va avea loc în data de 30 iunie, orele 1300, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

Expoziţia este organizată în colaborare cu 20 de instituţii muzeale şi de învăţământ superior din întreaga ţară, respectiv Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Argeş, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Brăilei, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Complexul Naţional Muzeal Moldova (Muzeul Unirii Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Complexul Naţional Muzeal “Astra” Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Expoziţia prezintă efortul de modernizare a muzeelor din România, în acord cu cerinţele noii muzeografii. Ea reuneşte proiecte de arhitectură, elemente de mobilare spaţială, propuneri şi soluţii muzeo-tehnice – toate abordate şi realizate prin conlucrarea dintre arhitecţi, designeri, muzeografi, conservatori şi restauratori.

Proiectele sunt deopotrivă novatoare şi ilustrative pentru demersul de modernizare a muzeelor din România. Ele exprimă angajarea instituţiilor muzeale în programe de reabilitare, revitalizare şi restructurare funcţională şi deopotrivă de reinterpretare a viziunii despre patrimoniul cultural şi natural. Prin intermediul soluţiilor propuse este relevată din plin capacitatea de înnoire, dar şi calităţi ale patrimoniului muzeal ce ar trebui mai bine pus în valoare.

Noua mişcare muzeografică exprimă de altfel atât aspiraţiile noilor generaţii de specialişti, cât şi cerinţele marelui public de a avea muzee moderne, bine echipate şi funcţionale, din perspectiva unor standarde europene. Proiectele cuprinse în cadrul expoziţiei se doresc a fi pledoarii pertinente pentru o politică patrimonială modernă în cadrul căreia muzeul constituie un răspuns necesar la cerinţe fundamentale legate de asigurarea unui larg acces la beneficiile patrimoniului cultural, artistic şi natural. Fiecare demers de înnoire sau întemeiere a unui muzeu se bazează pe o serie de condiţionări obiective precum perspective inovative, energii creative şi asigurarea unor resurse viabile în raport cu scopul dat.

Prin tematica sa expoziţia se adresează deopotrivă specialiştilor, dar şi publicului larg oferind o imagine de ansamblu a menirii muzeului contemporan în România. Dincolo de cunoaşterea directă a unei stări de fapt, expoziţia are în intenţie şi generarea unui cadru pentru dialog pro-activ şi dezbatere fundamentată în legătură cu priorităţile şi modalităţile de modernizare în muzeele româneşti.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 30 iunie – 25 septembrie 2011, de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.