VERNISAJ Victoria Berbecaru este invitata lunii ianuarie în „Camera de oaspeţi” / vineri 10 ianuarie 2014

0

Victoria Berbecaru este invitata lunii ianuarie în „Camera de oaspeţi” în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

copyright Mircea Cantor

VERNISAJ vineri 10 ianuarie 2014 începând cu orele 18, în prezența artizanei și a lui Mircea Cantor.

Victoria Berbecaru este cea care a reînviat tradiţia ţesutului covoarelor în Maramureș în 1970, când a ajuns la Botiza. Împreună cu ţesătoarele locale a început să culeagă de la bătrânele din sat și apoi să refolosească vechi tehnici și practici legate de coloritul natural al lânii, reintroducând în acelaşi timp motive folosite în trecut pe cale de dispariţie din cauza nepăsării tinerei generații. Meritul ei este că a păstrat vie această tradiție în toţi acești 40 de ani, ajutând tinerele țesătoare să înțeleagă această meserie și să înveţe motivele și tehnicile de țesut.

Mica prezentare din Camera de oaspeți de la MNAC este o selecţie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a țesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind și astăzi folosite de către biserica din sat. Alegerea făcută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur și simplu o subliniere a autenticității acestei arte tradiționale, dându-i șansa privitorului să o contempleze.

 

Noua versiune a lucrării Avioane şi Îngeri expusă în Sala de marmură a fost realizată de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o în călătoria mea în Maramureș din 2007 şi cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului.

Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse în multe expoziții personale de profil printre care amintim câteva vârfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Țăranului Român, Bucureşti; Galeria Plan B. (M.C.)

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţiei Amicii MNAC, Galeriei Plan B (Cluj / Berlin) şi Galeriei Yvon Lambert.

Partener: Tarom

Sponsori: Saint-Gobin/Rigips, EnergoBit, Emilian Radu şi familia, PricewaterhouseCoopers, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Crama Oprişor

Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, feeder.ro, Radio France Internationale, All Hollow

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează