VERNISAJ Victoria Berbecaru este invitata lunii ianuarie în „Camera de oaspeţi” / vineri 10 ianuarie 2014

0

Victoria Berbecaru este invitata lunii ianuarie în „Camera de oaspeţi” în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

copyright Mircea Cantor

VERNISAJ vineri 10 ianuarie 2014 începând cu orele 18, în prezența artizanei și a lui Mircea Cantor.

Victoria Berbecaru este cea care a reînviat tradiţia ţesutului covoarelor în Maramureș în 1970, când a ajuns la Botiza. Împreună cu ţesătoarele locale a început să culeagă de la bătrânele din sat și apoi să refolosească vechi tehnici și practici legate de coloritul natural al lânii, reintroducând în acelaşi timp motive folosite în trecut pe cale de dispariţie din cauza nepăsării tinerei generații. Meritul ei este că a păstrat vie această tradiție în toţi acești 40 de ani, ajutând tinerele țesătoare să înțeleagă această meserie și să înveţe motivele și tehnicile de țesut.

Mica prezentare din Camera de oaspeți de la MNAC este o selecţie din covoarele pe care Victoria Berbecaru le-a țesut de-a lungul timpului, câteva dintre ele fiind și astăzi folosite de către biserica din sat. Alegerea făcută nu este din perspectiva etnografului sau antropologului, ci pur și simplu o subliniere a autenticității acestei arte tradiționale, dându-i șansa privitorului să o contempleze.

 

Noua versiune a lucrării Avioane şi Îngeri expusă în Sala de marmură a fost realizată de Victoria Berbecaru pe care am descoperit-o în călătoria mea în Maramureș din 2007 şi cu care am colaborat de mai multe ori de-a lungul timpului.

Covoarele Victoriei Berbecaru au fost expuse în multe expoziții personale de profil printre care amintim câteva vârfuri : La Maison Francaise, Washighton, SUA; Castelul din Parma, Italia; Peruwelz Cultural Centre Belgia; Muzeul Țăranului Român, Bucureşti; Galeria Plan B. (M.C.)

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţiei Amicii MNAC, Galeriei Plan B (Cluj / Berlin) şi Galeriei Yvon Lambert.

Partener: Tarom

Sponsori: Saint-Gobin/Rigips, EnergoBit, Emilian Radu şi familia, PricewaterhouseCoopers, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Crama Oprişor

Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, feeder.ro, Radio France Internationale, All Hollow

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.