Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vernisaj „Umbre” – Marinella Dumitrescu și Anca Bentu la Galeria Signum

0

Afis-Umbre-A3

 

Ideea proiectului pornește de la semnificațiile semantice ale culorilor, semnificații exprimate pe cale simbolică și analogică. Prin intermediul culorii, ca semnal al unui posibil mesaj, se pot exprima sensuri, idei, sentimente, informații estetice și afective.

„Umbrele” sunt o metaforă care facilitează actul comunicării vizuale, în scopul exprimării artistice și al  creării unui limbaj propriu. Pata de culoare sugerează forme pe care memoria le-a conservat într-o rezervă de imagini acumulate și care au un parcurs paralel cu spiritul de invenție și de observație, cu imaginile luate din viață, dobândind o personalitate distinctă, o identitate proprie. Tema este punctul de plecare de la concret, desfășurarea ulterioară căpătând cu totul alte direcții prin găsirea echivalentului cu care arta vizuală înlocuiește evenimentul cotidian pentru a deveni un element semantic și de reflecție.

Pentru Marinella Dumitrescu, orice demers artistic reprezintă un univers privat care are un parcurs asociat cu reinterpretarea  vizuală. Proiectul propus este constituit din două cicluri.

Primul trimite la o tema deseori explorată în arta plastică, cea a zborului. Diferența constă în modul de percepție, de exprimare plastică a artistului, de raportare la epocă. Zbor spre nicăieri este un simbol filozofic, spiritual, al căutărilor. Poți atinge un ideal, poți ajunge la un sens căutat îndelung, sau nicăieri. Lucrările realizate în acril pe pânză sunt reprezentări nonfigurative care conduc spre nevoia de a imagina, de a umple mintea cu viziuni, într-o stare de calm, de angoasă sau de nepăsare melancolică.

Al doilea ciclu numit Echivoc este compatibil cu primul. Lucrările sunt de mici dimensiuni, realizate în tehnică mixtă pe hârtie sau sugativă. Alternanța de forme cromatice și semne grafice dinamice se constituie într-o călătorie metaforică, permițând privitorului să converseze cu imaginea, cu el însuși, cu libertatea de a găsi cuvintele potrivite.

Anca Bentu l-a luat aliat pe William Blake în respingerea unei „singure viziuni” reducționiste. „Această idee m-a călăuzit în demersul artistic propus în cadrul proiectului Umbre. Lucrările realizate fac parte din ciclul În umbra sacrului, iar punctul de pornire îl constituie tradiția bizantină, arta populară românească, icoana pe sticlă din inima Transilvaniei. Tehnica folosită este cea a uleiului pe pânză, dar și acrilic pe diverse suporturi”.

Viziunea sa aparține trecutului în măsura în care artista a înțeles și a făcut inteligibile sensurile durabile ale valorilor tradiționale. Prin citatele bizantine, pictura sa aparține spațiului contemporan, într-o conversație despre oameni și viață. „Să fie viețile și iubirile noastre ecouri ale vieților și iubirilor îngerilor?” – Jonathan Black, Istoria Sacră.

Marinella Dumitrescu a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Pictură la clasa prof. Horea Paștină. Deține o diplomă de masterat în Arte vizuale și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Pictură. A organizat 8 expoziții personale, din care 2 în Germania, și a participat la 19 expoziții de grup, din care saloane municipale, Târgul de arte vizuale UNESCO, Bienala Enescu.

Anca Bentu a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Pictură la clasa prof. Al. Chiru. A organizat 4 expoziții personale, din care una în Elveția, și a participat la 10 expoziții de grup.

Speranța Ștefănescu (curator) este masterand la Universitatea Națională de Arte din București – secția Istoria Artei.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei, întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria găzduiește expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, Art Out, Artindex, ArtWe, Ceașca de Cultură, docuArt, exclusivNEWS, gratuitor, Igloo, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, SENSO TV, TV CITY, Vernisaje.ro, VIP – Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro.

Organizator: Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București

Artiști: Marinella Dumitrescu și Anca Bentu

Titlul expoziției: Umbre

Vernisaj: joi, 19 martie 2015, ora 18

Durata expoziției: joi, 19 martie – vineri, 10 aprilie 2015

 Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Website: http://signum.ase.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.