Vernisaj și lansare de carte: Cătălin D. Constantin – „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”

0

Lansarea cărții Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor de Cătălin D. Constantin și vernisajul expoziției de fotografie aeriană având ca temă piețele orașelor istorice din Europa vor avea loc marți, 13 martie, la ora 18.30, la librăria Cărturești Verona, în cafeneaua de la demisol.

Vorbesc despre carte și despre expoziție: Cristina Bogdan, conf. univ. dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea din București, Radu Paraschivescu, scriitor, și  Sorin Vasilescu, arhitect, prof. univ. dr. la Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu” din București.
Detalii despre carte și despre proiectul expozițional pot fi citite pe site-ul proiectului, disponibil în limbile română și engleză.

Despre carte:

Cătălin D. Constantin saltă peste veacuri trecute pentru a înțelege în această carte ce înseamnă Piața pentru Europa. Cartea lui îmi aduce aminte vorbe auzite când aveam 20 de ani și mă aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort îl cunoștea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja vârstnic, care ne-a depănat amintiri, povestindu-ne că, prima dată când a putut să se urce pe un vapor pentru a ajunge în Grecia, a strigat în sufletul lui, atunci când a zărit Acropole, după o curbă a coastei: „C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!”

Neagu DJUVARA

Despre expoziție:

Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei arhitecturale și antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului „Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor”, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată. 

Radu COMȘA

Despre autor:

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie  la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume dedicate patrimoniului cultural românesc, un tip special de carte în care informația și textul sunt dublate de un discurs vizual atent elaborat. Printre acestea, volumul Ferestre din București și poveștile lor. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. În 2014, Cătălin D. Constantin a susținut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, Peter Pan ART, Editura Universitară „Ion Mincu”, București, 2017, 512 pag.

Curator: Dan LĂCĂTUȘ

Comunicare: Adriana MOCA

Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU

Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Eveniment organizat în parteneriat cu librăria Cărturești

Intrarea liberă

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.